在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

80後, 第一胎懷孕中, 出年生, 而家做緊份普通文員年幾, 鍾意呢間公司工作環境, 人事又唔錯, 工作量唔多, 做得幾開心, 但人工平均得13K/月, 諗緊BB出世之後辭唔辭工轉FTM好, 老公搵唔多不過都夠食, 請唔到工人, 亦都唔想俾長老湊, 只可以等排育嬰園, 因我都打算親餵人奶, 其實係咪為BB放棄工作比較好?

大宅

回覆樓主

再搵工唔難,自己湊最放心,我會揀自己湊

複式洋房

自己湊,再多慳D

別墅

怕之後難搵返呢度咁好既人事同工作環境, 同埋唔返工好似會冇左重心, 冇錢又冇左安全感

複式洋房

yunglui 發表於 17-11-28 09:14
怕之後難搵返呢度咁好既人事同工作環境, 同埋唔返工好似會冇左重心, 冇錢又冇左安全感 ...

做全職媽媽,犧牲好多。冇咗自己時間,冇咗自己同事,冇咗可以安靜嘅時間但係對住小朋友,小朋友錫媽媽,唔係錫工人呢樣野係錢買唔到嘅
我嘅兩個仔女是我一手湊大,沒有工人幫手,沒有奶奶幫手。細個嘅時候真係好辛苦,有鐘點幫我煮下飯。兩歲後我自己照顧晒,其實都搞得掂。小朋友自理能力好好,比較有同理心,明白其他人嘅辛勞。鼓勵你

我而家開始做兼職,賺到少少,又可以識到其他媽媽。我覺得呢個模式好啱我

別墅

lovejoypeace 發表於 17-11-29 12:03
做全職媽媽,犧牲好多。冇咗自己時間,冇咗自己同事,冇咗可以安靜嘅時間但係對住小朋友,小朋友錫媽媽, ...
係呀,做人阿媽真係犧牲好多,你好犀利,我希望我都可以做到全職媽媽同有副業收入

複式洋房

yunglui 發表於 17-11-29 17:28
係呀,做人阿媽真係犧牲好多,你好犀利,我希望我都可以做到全職媽媽同有副業收入 ...

照顧好自己
我們有更長的路要走(emoji)

複式洋房

yunglui 發表於 17-11-27 14:25
80後, 第一胎懷孕中, 出年生, 而家做緊份普通文員年幾, 鍾意呢間公司工作環境, 人事又唔錯, 工作量唔多, 做 ...

建議你真係考慮清楚,自己湊返係開心同安心好多嘅

但轉Ftm你要知道唔只照顧bb咁簡單,ftm=全職家務+無咩私人時間=無收工無day off。有時c6放工好平常咁即興同朋友出去食下飯,而你想出街就會唔方便好多...

我自己係ftm,我以前都返工。所以心態轉變好重要,你要有定心理準備

複式洋房

回覆樓主

當初我轉FTM既原因系諗住”長大只系得1次,我吾想miss左佢既第1次同想陪住佢成長”,工無左可以再搵過,吾岩可以搵到岩,但小朋友系無野可以取締

大宅

回覆樓主

做FTM好開心,24小時睇住自己小朋友,親力親為打點一切,包括自己病時、包括全年無休,仲要包括BB有咩事第一個入FTM數,你嘅時間表主要圍繞BB時間表,即係你唔會再有一個人嘅空閒。
睇下你願唔願意食曬整個甜酸苦辣套餐,冇散賣。
俾我揀多次,我唔想做FTM,我想請工人,起碼有咩頭身興有得抖下。但唔會做太忙嘅公司,準時收工湊仔。唔怕脫節,唔怕好似我依家咁,想返工但放唔低請工人,就算真係做返野都冇當年fit。

大宅

回覆樓主:

要睇你自己點諗,因為我一直都係好想做ftm,未有bb前都做梗一份文職,條件同你一樣,到臨生b前離職都有啲唔捨得份咁好嘅工,不過好清楚知道自己係更加鍾意做ftm,能夠睇住bb每日成長係好幸福,可以見證到bb每一樣嘢嘅第一次,係好滿足的

複式洋房

lovejoypeace 發表於 17-11-29 12:03
做全職媽媽,犧牲好多。冇咗自己時間,冇咗自己同事,冇咗可以安靜嘅時間但係對住小朋友,小朋友錫媽媽, ...

可以做到咩兼職?

複式洋房

prettylove 發表於 17-12-13 17:19
可以做到咩兼職?

網上賣下野

翡翠宮

'老公搵得唔多'
一定繼續返工

複式洋房

Yungsss 發表於 17-12-2 10:23
當初我轉FTM既原因系諗住”長大只系得1次,我吾想miss左佢既第1次同想陪住佢成長”,工無左可以再搵過,吾 ...

Totally agree. 全職媽媽喺辛苦,但可以陪伴小朋友成長, 無價的。

別墅

回覆樓主

可以自己湊係最好,你份工得13k ,請工人都唔見一半,好彩請到好工人,唔好彩嘅,另一半人工睇醫生買驚風散

複式洋房

回覆樓主:

我都諗緊轉五轉做FTM 好, BB 現在四個月大,99幫手湊緊,同埋買餸煮飯。我打算BB 六個月大時辭職,自己湊返。

99講明我自己湊返,佢就五會幫手買餸,同埋五會上黎。我都覺得岩,因為我都五想日日見到佢。

請問各位全職媽媽的經驗,要湊B , 加買餸煮飯,做家務,時間應該點分配,帶埋BB 去買餸有無問題。

別墅

wingchiu999 發表於 18-1-10 18:39
我都諗緊轉五轉做FTM 好, BB 現在四個月大,99幫手湊緊,同埋買餸煮飯。我打算BB 六個月大時辭職,自己湊 ...

我阿b就黎7 個月大喇, 我係佢5個月果陣resign左自己湊返。 一開始成個生活節奏好混亂, 要同阿b磨合幾個星期,期間唔會有時間煮到晚飯。 跟住就開始知道佢平時訓到幾點, 玩大約幾耐訓晏覺, 會訓幾耐 等等。。。 之後就可以騰出空間來落街,買餸,煮野食,做家務。 個b暫時唔太痴身既話好好多, 我會放佢係地墊自己玩。仲開始煮到晚飯添 , 我既成功感竟然會來自呢度。 哈哈,很有趣的ftm生活

複式洋房

回覆樓主:

題外話,現在是99幫我湊B , 我同自己阿媽講話想全職湊B , 佢第一句就同我講,叫我俾8千蚊佢,佢幫我湊,一開口就講錢。我99都從來無甘計較錢,反而自己阿媽係甘,好心淡。點解自己有個甘既阿媽,我生果陣佢仲走左去旅行8日。

大宅

wingchiu999 發表於 18-1-10 18:39
我都諗緊轉五轉做FTM 好, BB 現在四個月大,99幫手湊緊,同埋買餸煮飯。我打算BB 六個月大時辭職,自己湊 ...

帶埋去買餸無問題,一次買幾日,又可以去超市買更乾淨更舒服。
點分配好睇你個b好唔好湊,一日瞓幾多,痴唔痴身,食得好唔好等。
我個b一直都食差瞓得少又痴身,係完全做唔到嘢
可能我唔識湊啦。如果你bb食得瞓得自己玩得,是但得2樣個結果都好唔同,時間會好用好多。

首頁

尾頁

跳至