求頸椎移位復完分享

j129
|
希望有成功復完的JM 分享醫治方法或介紹醫生
lilypen
|

我也想知有沒有比較好豐胸醫生介紹
easonkinki
|
你哋頸椎移位有咩病徵,我暈,手腳麻痺左半年,又西又中反反覆覆都未好。 最近睇一個中醫佢話我似頸椎移位叫我試下針灸,有無人分享下
j129
|
easonkinki 發表於 18-1-3 13:13
你哋頸椎移位有咩病徵,我暈,手腳麻痺左半年,又西又中反反覆覆都未好。 最近睇一個中醫佢話我似頸椎移位 ...

妳照了X Ray 嗎?我自己情況針灸了10 次沒有好轉,沒有再針了,我沒有妳的情況,是頸背痛,膊頭痛,已看了兩個月脊醫,兩個月中醫針灸及推拿,只有推拿可比較舒緩了痛,不推又打回原形
easonkinki
|
j129 發表於 18-1-4 11:03
妳照了X Ray 嗎?我自己情況針灸了10 次沒有好轉,沒有再針了,我沒有妳的情況,是頸背痛,膊頭痛,已看了 ...

7年前照過,脊椎移位,因為由細坐姿唔好,初中發現高低盤骨,一直唔痛無理佢。
大約7年前跟爸爸去照xray再睇啪骨,佢話我成條腰咩哂,盤骨壓住腸,所以腸胃差。
近年直頭成日暈,手腳麻痹,睇過西醫中醫,入院照過都係話我耳水不平衡。
唯一中醫好d,佢話我腸胃引致頭暈,食左成個月中藥好返,但停左1個月而家又復發,尋日係屋企休克,好彩有人係屋企。
easonkinki
|

以前睇過幾次啪骨,真係好痛,痛到唔敢再睇,後生唔覺有問題一直無理,到呢半年成日頭痛,頭暈同手腳麻痹真係好驚中風。
j129
|
easonkinki 發表於 18-1-4 12:17
以前睇過幾次啪骨,真係好痛,痛到唔敢再睇,後生唔覺有問題一直無理,到呢半年成日頭痛,頭暈同手腳麻痹真 ...

妳情況如果有保險,考慮照磁力共振,睇下係咪頸椎壓住神經線影響,咁樣好困擾,自己情緒都會好擔心,希望妳早日找到源頭,遇到良醫,快d康復,祝福(emoji)(emoji)
easonkinki
|
j129 發表於 18-1-4 12:32
妳情況如果有保險,考慮照磁力共振,睇下係咪頸椎壓住神經線影響,咁樣好困擾,自己情緒都會好擔心,希望 ...

就係無 買 上次暈入急症有同我照磁力共振但嗰時我又冇話佢知腰骨有事,所以唔知佢照邊到,照完話我冇事
|
我上年年頭試過, 痛左3個月有多, 頸及SHOULDER位痛, 總之咩位置都唔岩位, 以為無得醫, 後來帶呀仔跌倒睇趺打時, 同醫師講開, 佢同我醫, 話我頸椎移位, 佢好勁咁左攪右抯, 睇2次便醫好了, 醫師仲話如果有唔妥, 咩醫生都要試下. 睇趺打係有用架
magcat
|
我6~7年前肩頸痛+頭暈, 睇咗幾次骨科, 跌打十次, 物理治療幾次......都未有改善頭暈, 直到有人介紹我去睇朱增祥中醫, 佢同我lok頸, 幾日後頭暈冇咗, 但呢個醫師皮氣估怪少少, 唔鍾意人問太多野, 不過佢醫好我的頭暈已極感恩

PS 大家唔好PM我醫師資料, 網上揾好易揾到資料
j129
|
扁 發表於 18-1-4 16:22
我上年年頭試過, 痛左3個月有多, 頸及SHOULDER位痛, 總之咩位置都唔岩位, 以為無得醫, 後來帶呀仔跌倒睇趺 ...

Pls PM 跌打醫師資料給我可以嗎?他是如何醫的?是否要lock 頸?謝謝
j129
|
magcat 發表於 18-1-4 16:54
我6~7年前肩頸痛+頭暈, 睇咗幾次骨科, 跌打十次, 物理治療幾次......都未有改善頭暈, 直到有人介紹我去睇朱 ...

睇了一次?我好怕lock 頸,痛唔痛,我見好多人提朱增祥,但也有負評,所以一直不敢去睇這位醫師
VickiC
|
j129 發表於 17-11-27 22:44
希望有成功復完的JM 分享醫治方法或介紹醫生

你本身頸膊有咩問題㗎?有冇照x ray揾源頭?
j129
|
VickiC 發表於 18-1-4 17:05
你本身頸膊有咩問題㗎?有冇照x ray揾源頭?

照了X ray 兩次,脊醫,中醫,都話係頸椎移位引致,骨科直情無解釋點解膊頭痛
magcat
|
一次好返, 唔痛
VickiC
|
j129 發表於 18-1-4 17:13
照了X ray 兩次,脊醫,中醫,都話係頸椎移位引致,骨科直情無解釋點解膊頭痛
...

我大概年半前整到頸膊位,一開始我係睇跌打 (個跌打師傅係我幫襯開嘅),睇左兩星期。好左D但仲係痛到傻。 之後我睇左半年骨科, 照左X Ray話係第c6,c7關節傷左。 食左半年止痛藥鬆筋藥等等。 但呢D都治標不治本。 之後我就去左做物理治療,又大概做左半年。 仍然冇乜效。 舒服兩三日就痛過。
近呢幾個月轉左針灸,另外大概一年前開始上pilates。兩樣加埋而家好左好多。 有時仍然會覺得攰,不過已經冇痛。

Alwy81
|
j129 發表於 18-1-4 11:03
妳照了X Ray 嗎?我自己情況針灸了10 次沒有好轉,沒有再針了,我沒有妳的情況,是頸背痛,膊頭痛,已看了 ...

骨移位針救無效㗎,一定要做推拿復位!我之前頸椎移位都係做推拿復位醫返好,但我又唔覺復位痛喎
easonkinki
|
Alwy81 發表於 18-1-5 03:19
骨移位針救無效㗎,一定要做推拿復位!我之前頸椎移位都係做推拿復位醫返好,但我又唔覺復位痛喎
...

推拿即係去按摩?無做開唔知邊到有正宗推拿師傅
快樂瑪卡兒
|
元朗有個黃飛鴻傳人好堅,我老公椎間盤突出,睇咗大半年中西醫(推拿、針灸、跌打、物理治療)乜都齊都攪唔掂,睇佢一次已行到!佢係正骨加去瘀同敷藥!西醫原本要佢做手術,睇咗佢十次已經好返!我地之前辛苦咗大半年,不停揾醫生睇又無乜起色好痛苦,希望幫到你。
ngwong2
|
扁 發表於 18-1-4 16:22
我上年年頭試過, 痛左3個月有多, 頸及SHOULDER位痛, 總之咩位置都唔岩位, 以為無得醫, 後來帶呀仔跌倒睇趺 ...PLS PM TO ME,TKS~~~