基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

明知本區的基督教學校選乙二不會派到,也 不會有叩門面試機會。那麼隨了將最心儀的那間選111,其他基督教學校應該怎樣排呢?

PS: 區網大約有12間學校

子爵府

回覆樓主:

雖然我仔自行派到教會學校, 不過之前我都有思考過呢個問題。

我區有6間教會學校, 一線2間,三線4間。

我個plan係:
111 擺一線, 乙2擺另一間心水三線,乙三3擺一間屋企附近非教會3線小學,乙4至6擺教會三線小學。之後擺無宗教信仰的學校,之後為求不留白,先填番啲一線學校入去。

其實我只想入頭兩間。叩門都係頭兩間。否則就屋企樓下。反正都唔係心水,搵間近啲既。

姊妹,祈禱啦!我信神會為祂所愛的人預備的。我當時兩間選擇都好猶豫,怕自己心態主觀左揀人地話係好果間。 我真係去到一個位,神啊,我試一線(基督徒入HKU,大把專業人士係基督教),若果不合祢的心意,祢阻撓我吧!派我到三線我都OK。

到我真係得到神的確據是一線時, 今個星期一前,我都同自己講,要是星期一磅上無名,都唔代表我聽錯既,更加唔代表我的神唔指引我,只是祂要我在大抽獎中,甚至是叩門中經歷祂而己。
感恩,我仔自行派左位。 當中我真係好經歷主的指引。

祝福你。

大宅

陪月勳章

回覆 joetreemo 的帖子

我區全部基督教和天主教學校都是一線,所以我很掙扎乙二是否選無宗教的二線學校。

子爵府

回覆樓主:

要是神安排你心中的111比你,你大抽獎就會入到。
要是神安排另一所一線教會學校比你,第二志願非教會學校好保險喇,你都唔會入到,或者你入到,但會叩到門。
我們不知神的心意,但我們可以盡力。

好似我細仔, 哥哥非教會幼稚園。 我幫他報左名,學校話由於是細B,未必一定收。 我再報另一間附近的教會幼稚園。我容讓神藉此叫我為弟弟搵教會學校。

最後,哥哥學校收左正選。 但教會學校唔收。 咁我就知道神唔一定要弟弟讀教會學校。

男爵府

好媽媽勳章

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=4425620

找回這個post跟大家分享我六年前的經歷。直到今時今日, 我都唔明白點解神會有這個安排. 但六年過去了, 回望過去, 全是恩典。小兒在這所非基督教小學讀得非常好同開心, 個人發展和成績不斷進步. 或者這所小學真的更適合小兒. 神的意念高過我們的意念. 我們要學習順服和信靠.

今年, 小兒要選中學了. 我非常喜歡一所B1C的基督教中學. 但今次, 神又好清楚話我知......衪已為我預備了另一所中學, 亦無同我係邊間(非基督教). 亦只有憑信心, 一步一步跟著衪的安排行.

Trust in God

大宅

陪月勳章

回覆 cacachow 的帖子

十分感謝你的分享。

大宅

虎到金來勳章

muimui5 發表於 17-11-28 11:56
明知本區的基督教學校選乙二不會派到,也 不會有叩門面試機會。那麼隨了將最心儀的那間選111,其他基督教學 ...

交比神,全心交托,我女"111"入吾到教會school, 去左宝校,當時好失望,好想哭,心有不甘,去叩門,叩吾成,教會已為我寫信,之後有弟兄介紹我去叩,成功叩到一間不錯的,但不是教會school,當時心想如果這是神的心意,便一定是最合適的(一整年一直pray,求主為女兒choose最合適的school),便順服去投入新學校。
谁知8月最後兩日"111"學校打比我,收我女,我立即為阿女轉校。買了的書,書局差不多可以全數換成新校的,舊校服有人收購,新校服有親戚買多左送比我! 校車就在我家樓下上車!
神已為我預備一切

大宅

回覆 SpyCat 的帖子

God is here with us all the time and we just not beware of! God Bless

大宅

回覆樓主:

其實樓主真係信主?
相信你一开始参加派位必有 祈禱
神亦巳安排给你最好的
但因你信不夠
硬要選你自己心水的學校
放棄了神的安排
到最後運氯地收到 offer
明明自己不服從神安排
硬要說成神的安排。

自願其說!