嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝已經1.5歲但呢三個月差不多每個月睇醫生一次,次次都係傷風或者加埋咳!佢有返pg, 醫生話有返學就易病啲! 今日佢又開始咳,月頭已經睇過一次傷風,啲藥無食完,再食過,但係今日係咳加流鼻水!好心痛阿囝成日病,個鼻成日有鼻水所以成日有鼻屎塞住⋯⋯我都交叉感染到,真係好低落點樣先可以湊好阿囝,等佢無咁易病?
JM, 請賜教!

回覆 AA16828 的帖子

Hello AA16828 ,囝囝返左學後經常唔舒服,明白媽媽會好心痛! 可以係增強囝囝抵抗力方面著手,想囝囝免疫力好,飲食同運動好重要,包括每日要食五穀類、水果類、蔬菜類、奶品類及肉/魚/蛋/代替品,一日三餐固體兩餐奶,多食含豐富維生素A同C食物,例如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄等等,都係有助提升免疫力嘅蔬果。多帶小朋友去遊樂場玩,曬曬太陽,呼吸新鮮空氣,舒展筋骨,有做運動小朋友,身體都會強健D。媽媽有冇每日同佢去遊樂埸、公園玩呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆樓主:

我個女兩歲半,都係歲半左右開始每個月病,食得健康,均衡飲食,早睡早起,飲好多水,有去公園跑跑跳跳但都無用,屋企勤力清潔,但都係個個月病,次次都要食抗生素先退到燒,我真係覺得好對佢唔住,害左佢

複式洋房

我以前成日病。多在人少的早上吸收陽光,小孩也一樣。不要太長,但十至十五分鐘已經好好。老人家亦教七分溫飽三分飢。兒童腸胃會好d,消化好,吸收好,身體自然好。
還有用香港造的全天然AQ消毐水。有門市在跑馬地。但我去www.KappaAsia.com 網站平d。
不知還有效不,先前promo,在購物頁留言區寫FBFriends,再多5%折扣。你可試看。
功能很好。我的鼻敏感也減少了。
提示,不要用那機。自己手噴。機好麻煩。
希望幫到你喇!

別墅

tcbytcbywong 發表於 17-12-1 11:27
我個女兩歲半,都係歲半左右開始每個月病,食得健康,均衡飲食,早睡早起,飲好多水,有去公園跑跑跳跳但都 ...

小女三歲 又係月月都病 次次都要食抗生素先好番
已經日日去遊樂場玩 番學帶口罩
蔬果又有 仲係飲人奶 但都無用
我都係覺得好內疚 好對佢吾住 好吾開心

別墅

CC931 發表於 17-12-2 04:27

我以前成日病。多在人少的早上吸收陽光,小孩也一樣。不要太長,但十至十五分鐘已經 ...

好,我試下。多謝分享

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

BK Milk勳章

11july2012 發表於 17-12-10 00:01
同你一樣⋯⋯ 我個女之前3歲又係個個月病,一病睇2-3次醫生先好返,直到1年前左右認識左精油,睇醫生次數 ...

那種精油,如何購買及使用?

大宅

11july2012 發表於 17-12-10 00:01
同你一樣⋯⋯ 我個女之前3歲又係個個月病,一病睇2-3次醫生先好返,直到1年前左右認識左精油,睇醫生次數 ...

我都想知

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

11july2012 發表於 17-12-10 23:41
我pm你呀,唔想好似賣廣告咁

好呀!多謝你!

複式洋房

回覆 芝寶貝 的帖子

抗生素殺悪菌但同時殺益菌,敵我不分。發炎時一定要除去有害的菌是對的,但若不同時補充益菌,久而久之悪/益菌比例失𧗾,往後腸胄便會變弱。腸胃功能主管人體7至八成免疫力,中西醫術也認同。你有沒有察覺很多時侯吃抗生素第三天時囡囡便有點肚㵼?這細菌失𧗾便是原因。
在美國的醫生會叫病人在服用抗生素時,同時開始吃益生菌就是這原因。
切記益生菌一定要買有冷藏的因為它很受温度影響,70F以上便失效因為它是活性,有生命的。去一些賣天然有機食品的店找。益力多不是一個選擇因為太多糖,加上入樽至上架過程中那加熱消毒過程會把九成有機物質殺掉。

補充益菌同時請慬記益生菌有生命所以跟人一樣要常常吃東西的。養活益菌一定要吃多類型水溶性纖維,例如生蒜,大蔥,生洋蔥,有機韓國泡菜和各類根部食物。若小朋友或成年人不吃這些的話,香港的KappaAsia網有獨家美國來一包包每天服用的益生元(PREbiotics) 售賣。益生元是益生菌的食物,人體不吸收的,只供益生菌養份。天然的,只是加工提鍊濃縮。美國加州Stanford University 也用在腸胃病人上。只是香港人還未知道益生元的重要性。

可以天天吃天然的益生元纖維是最好不過的,但若是怕吃以上提到的食物,可試試這提鍊濃縮的。一包包,清甜。我包包永遠有兩包。有時忽然醒起沒留心吃這類型食物,我便拿出來吃。 我的問題主要是便秘,而自從多留意吃益生元,天天無憂😁。Hehe....水湩也消失了,不會整天好攰咁。精神好多。

以上請多加留意。希望幫到你,

伯爵府

回覆樓主

有無試飲洋蔥水?我b每2星期飲一次,感覺好左。
芭芭拉

別墅

媽咪面 發表於 17-12-13 13:14
有無試飲洋蔥水?我b每2星期飲一次,感覺好左。

點整呢?唔會辣BB唔飲嗎?

首頁

尾頁

跳至