家庭理財

跳至

首頁
12345...57

尾頁

大宅

我為人人,人人為我,互助互利,施比受更有福。

我無料懶蟲,所以只好恭請各位網友多多更新資訊,謝謝 !

♥ ♥ ♥ 祝 人 人 身 體 健 康 ! 財 源 滾 滾 來 ! ♥ ♥ ♥

【 定 期 存 款 】應 是 理 財 組 合 中 最 基 本 的 一 部 分,

應按個人情況加入其它理財項目,否則太過保守必輸通脹 。

♥ ♥ ♥ 世 上 無 不 勞 而 獲 之 事, 你 不 理 財 , 財 不 理 你 ! ♥ ♥ ♥

2017-11-29 港元定期存款優惠。
花旗銀行三個月港元定存息1.2厘,起存金額為5萬元;
中國建設銀行六個月港元定存息1.65厘,10萬元以上新資金;
創興銀行以1.2厘存息屬同業較高,但起存金額為20萬元;
中信銀行一年期定存1.25厘,但入閘門檻為100萬元新資金。

男爵府

中國建設銀行(亞洲)六個月港元定存息1.65厘,並成功申請指定信用卡

但如果本來有建行信用卡有冇1.65厘?

大宅

中信銀行(國際)新資金

港元20萬元起,第1~3個月1.2厘,第4~6個月1.3厘,第7~9個月1.4厘,第10~12個月1.5厘。

美元3萬元起,第1~3個月1.9厘,第4~6個月2.0厘,第7~9個月2.1厘,第10~12個月2.2厘。

rainbowchuuu3    發表於 19-3-13 10:57

大宅

睛靈勳章

中建無戶口無信用咭新開戶可否做定期?
1.65都高

大宅

hungredred11 發表於 17-11-30 14:30
中建無戶口無信用咭新開戶可否做定期?
1.65都高

今日問過新户口,半年1.2×

大宅

睛靈勳章

回覆樓主

剛去中銀問過港幣1年1.3%,人仔1年3.9%
其實我想做人仔3.9都好吸引,如果計落係咪人仔可觀啲?

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

建行續期 6/12個月得1.3% 3個月就1.15%

禁止訪問

男爵府

hungredred11 發表於 17-11-30 16:25

普通戶口人民幣一年都有3.9%嗎?

大宅

Albert18 發表於 17-11-30 13:44
中信銀行(國際)新資金

港元20萬元起,第1~3個月1.2厘,第4~6個月1.3厘,第7~9個月1.4厘,第10~12個月1.5 ...

幾好喎

大宅

睛靈勳章

kiufungb 發表於 17-11-30 18:28
普通戶口人民幣一年都有3.9%嗎?

新資金呀

大宅

hungredred11 發表於 17-11-30 16:25
人民幣自去年十二月中後一直有升, 息口不錯, 作為長期持有貨幣也不錯, 它高息過澳元 & 紐元。

大宅

睛靈勳章

Albert18 發表於 17-12-2 13:22
人民幣自去年十二月中後一直有升, 息口不錯, 作為長期持有貨幣也不錯, 它高息過澳元 & 紐元。 ...

中銀電子渠道有4%,長期持有人仔利息真係好吸引,好過放其它幣

男爵府

睛靈勳章

回覆 Albert18 的帖子

今日去建行, 話定期加了息

10萬戶口
3個月港幣定期10萬, 1.3%, 半年1.4%

100萬戶口, 要有投資戶口
3個月 1.35%

1.65% 要新開戶口100萬, 信用咭, 投資等等

男爵府

cp2004 發表於 17-12-6 12:33
回覆 Albert18 的帖子

今日去建行, 話定期加了息

建行係咪中國建設銀行? 我見佢網上寫得0.幾咋喎....

定期存款

更新日期 :
2017年12月06日, 10:30

存款期/年利率少於HKD100,000HKD100,000至HKD249,999HKD250,000或以上
一天0.01%0.01%0.01%

一星期

0.01%

0.01%

0.01%

二星期0.01%0.01%0.01%

一個月

0.01%

0.01%

0.01%

二個月0.05%0.05%0.05%

三個月

0.08%

0.08%

0.08%

四個月0.12%0.12%0.12%

五個月

0.16%

0.16%

0.16%

六個月0.2%0.2%0.2%

九個月

0.25%

0.25%

0.25%

十二個月0.25%0.35%0.35%

十八個月

0.1%

0.2%

0.3%

二十四個月0.1%0.2%0.3%

男爵府

睛靈勳章

回覆 Keiko818 的帖子

是呀! 我今早做了3個月定期. 1.3%. 多口問了升做一百萬戶口也只有1.35% for 3個月. 門口1.65%要是新客戶.

水晶宮

Keiko818 發表於 17-12-6 14:26
建行係咪中國建設銀行? 我見佢網上寫得0.幾咋喎....[/td][/tr]

呢個係general , 要問staff. 大額再有wise/premier/ps banking 就有1.x%

男爵府

cp2004 發表於 17-12-6 14:47
回覆 Keiko818 的帖子

是呀! 我今早做了3個月定期. 1.3%. 多口問了升做一百萬戶口也只有1.35% for 3個月. ...
新客戶係咪做埋今個月, 洗唔洗預約? 就咁walk-in 去counter就做到?

男爵府

DonnieBB 發表於 17-12-6 15:05
呢個係general , 要問staff. 大額再有wise/premier/ps banking 就有1.x%
大額係咪10萬?我冇開過户口同埋冇你講果D, 咁係唔係只係general?

水晶宮

Keiko818 發表於 17-12-6 15:52
大額係咪10萬?我冇開過户口同埋冇你講果D, 咁係唔係只係general?

睇下你開戶時擺幾多錢。
我淨記得wise banking 要求min 200k acc bal, 做min hkd100k, 1年就有1.3%
general banking好似係1.2%

首頁
12345...57

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊