跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

TBC

洋房

Macusmama 發表於 17-11-29 17:38
我睇左網上,唔太明PARTNER同SPONSOR 有咩分別.
我SITUATION係,自己係公民,回來HK做工,離婚一次有二個小孩, ...

Partner係你老公,Sponsor係你,你擔保你老公去澳洲所以你係Sponsor,呢個情況你老公要申請partner visa,可以境外或者境內申請

要咩資料建議你上申請澳洲partner visa個網都睇返

珍珠宮

aprilyu 發表於 17-11-30 12:22
Partner係你老公,Sponsor係你,你擔保你老公去澳洲所以你係Sponsor,呢個情況你老公要申請partner visa,可 ...
好似好多REQUIREMENT咁...

有無人話我知PROCESS呢?上網申請之後等多久要比AUD7000 VISA錢.同埋等多久才取VISA去MELBOURNE呢?
THX

洋房

Macusmama 發表於 17-12-6 17:24
好似好多REQUIREMENT咁...

有無人話我知PROCESS呢?上網申請之後等多久要比AUD7000 VISA錢.同埋等多久才取V ...

上網填表就要即刻俾錢,俾左錢就upload所需要0既文件上去,等返一段時間會叫你做body check同良民證,佢有問題就會問,中間所需時間幾耐視乎個case複雜性同多唔多人申請,一般一年至年半走唔甩,呢個係境外申請0既做法,visa未批前唔可以入澳洲境,如果有需要入澳洲要通知officer。等唔切就境內申請,都係入左境攞過橋簽,然後程序都大同小異,不過TR批核時間所需仲耐,我聽過要兩年,當然境內申請可以即時住係澳洲,唔可以出澳洲境,同樣出境要通知officer, 各有好有唔好

建議你download migration booklet睇一次先,你情況比較複雜,可能需要0既文件會比較多

男爵府

aprilyu 發表於 17-12-6 18:03
上網填表就要即刻俾錢,俾左錢就upload所需要0既文件上去,等返一段時間會叫你做body check同良民證,佢有 ...

我剛offshore申請完,5個月係無補過任何資料下批了,其間因為之前一直有travel visa,所以中間分過一次返去,其實網上好多資訊,一個google search已幫唔少,過程是十分煩,好多野scan,但唔難。

洋房

kooliestgirl 發表於 17-12-8 07:53
我剛offshore申請完,5個月係無補過任何資料下批了,其間因為之前一直有travel visa,所以中間分過一次返去 ...

5個月我而家都快6個月都未批,可否分享下你0既情況?點解可以咁快

男爵府

aprilyu 發表於 17-12-8 12:26

d 資料整理得好,有條理,方便個case officer睇。

珍珠宮

kooliestgirl 發表於 17-12-8 22:37
d 資料整理得好,有條理,方便個case officer睇。
offshore 申請係咩意思...?

首頁

尾頁

跳至