婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

姑奶外國回來,奶奶焞燕窩,兩人吃了幾日,都冇叫過我地吃。唔叫我唔緊要,連D孫都冇得吃。
放在雪櫃,用其他野蓋着。奶奶都80幾歲,姑奶都50中,我買乜都叫佢食,真係十分自私。

子爵府

roundabout 發表於 17-11-29 19:10
姑奶外國回來,奶奶焞燕窩,兩人吃了幾日,都冇叫過我地吃。唔叫我唔緊要,連D孫都冇得吃。
放在雪櫃,用其 ...

耐不見個女,俾d好嘢佢食。唔需要太介懷。

大宅

回覆樓主

每次都是這樣,我的小朋友從未吃過

侯爵府

roundabout 發表於 17-11-29 19:10
放在雪櫃,用其 ...

我2-3年返hk1次,阿媽都會靜雞雞比我食燕窩/花膠,同住嘅家姐無份

大宅

回覆樓主

人地每年回來幾個月

侯爵府

回覆樓主:

好正常~100個奶奶99個都會收埋自己食……其實佢會收埋食已經正常,起碼顧及你感受。

我99會向妳show off自己屋企有花膠食(魚肚級數),俾完你聽&睇,踩底你女家阿媽麥你女家冇呀,再自己係你面前俾自己仔女食,而你就冇份。我都試過

新抱未到60歲冇飽飯食,61歲時佢要受妳照顧先會有可能開始對你好俾好野你食~
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

回覆樓主

我都照顧左佢好耐呢!

大宅

回覆樓主:

我又覺得無乜野 只係唔識做 影響唔到我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Huuu 發表於 17-11-29 19:35
好正常~100個奶奶99個都會收埋自己食……其實佢會收埋食已經正常,起碼顧及你感受。

我99會向妳show off自 ...

我生幾個我奶奶都買靚白花膠同冬蟲草比我坐月

而家都有整燕窩,不過我唔食,女人有咁上下年紀最好唔好食(我24歲後介食)。

男爵府

roundabout 發表於 17-11-29 19:30
每次都是這樣,我的小朋友從未吃過

算啦!第一燕窩有激素。第二自己小朋友未食過,想食咪自己買黎比小朋友食囉,貪佢個碗燕窩做乜?一碗燕窩值得幾錢。第三,到時四圍同d街坊唱話我買左幾錢燕窩比佢地食,真係食左都補唔返。最慘係第四,到時話無錢,買左乜乜乜比d孫食,講到自己幾為d細路,而家無錢無人可憐,喊苦喊忽Claim返你兩公婆就一定唔止一碗燕窩錢囉,阿媽教落,便宜莫貪!

大宅

回覆樓主

唔係恨佢D野。自問樣樣對佢做到足,出自己錢,不是老公錢,又出力。她們還這樣對我及小朋友,個姑奶重多多野講。還有很多其他事,心裏十分難受。

侯爵府

roundabout 發表於 17-11-29 20:05
唔係恨佢D野。自問樣樣對佢做到足,出自己錢,不是老公錢,又出力。她們還這樣對我及小朋友,個姑奶重多多 ...

老公對自己好就夠啦~
每次我望到c6對我好好,話佢阿媽影響唔到佢和我們。

望到99佢每晚大多時間都係自己一個食晚飯,將來佢老來係點由它因果造化。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

回覆樓主:

叫你媽都收埋俾你食囉~

大宅

回覆樓主:

比我會以後唔使對99咁好,做咗本份就算,唔會再做多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TiffChan 發表於 17-11-29 19:26
耐不見個女,俾d好嘢佢食。唔需要太介懷。

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

roundabout 發表於 17-11-29 20:05
唔係恨佢D野。自問樣樣對佢做到足,出自己錢,不是老公錢,又出力。她們還這樣對我及小朋友,個姑奶重多多 ...

放開啲 , 人都自在啲 。

大宅

回覆樓主

我老爺仲好笑啦 話煲湯比大家飲 之後我女飲完仲想要 叫我針滾水比佢 話靚湯留返比佢個仔 咪俾細路飲曬料 痴痴地

伯爵府

回覆樓主

咁好正常,唔會睇唔開。換著自己呀媽都會對自己女好過新抱……至於你講到孫喇渦,好搞笑,咩年代呀,仲係萬千寵愛於一身咩……睇開D啦

伯爵府

畀面勳章

我又冇咩野喎...
我想食會自己買...我大把錢...

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

可能燕窩係姑奶買呢,有D新抱都收埋d野自己食的,睇開D。

首頁

尾頁

跳至