親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

星馬都未去過, 但唔特別想去星加玻, 見幾間旅行社都有只去馬來西亞既團..
e.g.

(LEGOLAND、HELLO KITTY TOWN、SUNWAY LAGOON 主題樂園 、入住大紅花海上渡假酒店、吉隆坡國際5 星級酒店)

(新山LEGOLAND、SANRIO HELLO KITTY TOWN、THOMAS TOWN、Sunway Lagoon、【世界文化遺產】馬六甲、三井Outlet Park)

有冇人試過帶大約7-8歲既小朋友跟呢類團? 行程係唔係小朋友開心, 大人悶死???

如果自由行去呢d又點呢? 入埸費+水上高腳屋係唔係都貴呢?

翡翠宮

回覆樓主:

冇咩團去星加坡係因為當地酒店比馬來西亞貴,所以多數係星馬團同埋住馬來西亞。我當年都跟過團去星馬,因為我仔果時兩歲幾,諗住跟團咩都安排晒,唔洗帶住個仔搵路搵車。
其實自由行都好方便,問題係你先要睇左想去邊先,如果七八歲,我覺得星加坡都好多嘢啱玩,環球片場,水上樂園,luge,Kidzania都仲勉強啱玩。至於legoland,我都覺得應該去,特別係水上樂園。

wcpcelia    發表於 17-12-1 15:42

大宅

olivia511 發表於 17-11-30 09:47
星馬都未去過, 但唔特別想去星加玻, 見幾間旅行社都有只去馬來西亞既團..
e.g.
(LEGOLAND、HELLO KITTY TOW ...

呢個係永安團?我剛報了復活節去 :mother:

子爵府

lyww 發表於 18-2-22 21:12
呢個係永安團?我剛報了復活節去 :mother:
係呀!我之前都報左4月頭出發,希望好玩啦!😊

大宅

olivia511 發表於 18-2-23 07:43
係呀!我之前都報左4月頭出發,希望好玩啦!😊

我都係4月頭出發啊、你幾多號呀?

子爵府

lyww 發表於 18-2-23 16:08
我都係4月頭出發啊、你幾多號呀?
我因為delay左成個鐘, 最後7號 00:40先落機返到香港~ 你會唔會同我同團?

你既五天體驗如何? 有冇勁調行程同要加自費活動?

我既經驗算唔錯, 如果係第一次去馬來西亞, 覺得一個大人俾六千幾都值既 ($5500 團費 + $500 導遊費 + $420 自費活動)

成個行程都係豐富既, 跟團會去到"到此一遊" 落車影張相就上車既景點, 亦都因為玩幾個樂園, 所以有3段長車程 (4hr+3hr+2hr)我既導遊調左行程, 所以感覺玩既時間都夠 (大紅花酒店4點 check in 拎房自己活動到第二朝, Kitty Twon 個半鐘, Legoland 4個半鐘, Sunway Lagoon 5個鐘)

成團人18大11細, 小朋友大部份都係5-8歲, 都好熱鬧, 亦好好彩全團都合作, 唔會遲集合, 完全冇搞事分子~

不過跟團最辛苦真係早起, 第二日由大紅花酒店走去Kitty Town 用左4個鐘車程, 所以當日集合時間係7:30, 我估唔到去旅行都要調6點鬧鐘起身囉, 唯有係車上訓返! 之後就每日遲半個鐘集合, 去到第五日就9點集合.

同埋真係冇點買到野, 冇經過平民超市, 酒店樓下冇得掃街, 只係可以係雞場、行程入面既朱古力、手信店、咖啡店買到下手信. 真係有錢都冇乜機會駛.

阿女7歲幾, 超過120高, 應該最開心係 Sunway Lagoon 玩水, Kitty Town 都唔錯, 有得做下低B手作, 又有BB機動玩下, Legoland 就我老公辛苦地陪佢救水, 人手拉上去跳樓咁囉~

另外自費加既睇螢火蟲都 good, 感覺船都穩陣乾淨, 又肯拍埋樹邊搖下等有d飛入黎, 加上見到好高好高既樹上有好多馬騮同好大好大條既四腳蛇, 大人小朋友都幾興奮~ 其他任食水果(冇榴槤) 坐船遊馬六甲河都ok既~

如果係有小朋友又第一次去馬來西亞, 我覺得跟團都幾好, 不過如果只係得大人, 就應該唔會想來來回回咁辛苦去晒咁多地點吧? 只係自由行吉隆坡或者星加玻過新山就夠...

p.s.同期有朋友跟五天星馬團, 但感受麻麻地, 冇入咁多樂園, 自費活動又唔包睇螢火蟲, 佢同團友都有搵笨 feel...

大宅

回覆 olivia511 的帖子

Hello!
我係9/4晚落機, 遲你兩日 , 班機都係DELAY 左一個鐘, 返到香港成半夜一點了
我呢幾日大致都好滿意, 導遊領隊都好好, 因為我地一家有老人家又有小朋友, 導遊領隊都好照顧我地, 我地果團都係29人, 有8個小朋友, 幾個老人家咁
成個行程係倒轉行, 我地頭兩日行左吉隆坡先, 之後馬六甲, 再去新山, 大紅花係最後一晚酒店, 最後一日在酒店自由活動到中午CHECK OUT 去埋 OUTLET 就返香港, 我覺得都安排得好好, 幾程長途車都夜晚, 玩完晒食飽晚飯先坐車, 當玩完一日係車度訓覺, 而自費活動係將所有團餐UPGRADE + 馬六甲遊船河 + 水果BUFFET ETC…. 所以D 團餐我全部都覺得好食
總括黎講今次嘅體驗好好, 有小朋友又第一次去馬來西亞, 呢個團真係十分推介

子爵府

lyww 發表於 18-4-13 12:10
你同行有冇小朋友? 落機有冇扭到暈? 今轉真係早機去晚機返, 玩足5日...
估唔到同團號行程都可以咁唔同, 可能真係夾交通天氣休館之類
你既長車程係夜晚又 good 喎... 最長車程係幾耐呀?

團餐我地應該係太多細路... 一餐比一餐剩得多, 呢到真係浪費左~

大宅

olivia511 發表於 18-4-13 14:19
你同行有冇小朋友? 落機有冇扭到暈? 今轉真係早機去晚機返, 玩足5日...
估唔到同團號行程都可以 ...

我女5歲, 佢都好乖無乜扭計,係d野唔啱佢食所以機乎餐餐食白飯
我地最長一程車係第四日晚,玩完legoland 食完晚飯當晚由新山去大紅花,大約3小時,其次係第三晚由馬六甲去新山2.5小左右,因為都係夜晚車,大家食飽上車就訓,細路玩足一日攰爆又係訓
今次我真心覺得個團好正,勁多樂園,食又好味,行程又暢順,又無狂帶去買野,只係去左3個地方買野而且係自由選擇無強迫,如果可以加一個去平價超市買野就仲正

大宅

回覆樓主

請問大家跟邊間多?egl, 永安,新華?

大宅

lyww 發表於 18-4-13 15:08

我女5歲, 佢都好乖無乜扭計,係d野唔啱佢食所以機乎餐餐食白飯 ...

跟邊間呀?

子爵府

irisyeung1007 發表於 18-4-20 02:20
跟邊間呀?
please refer #3

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

見樓主行程都幾好喎!有時plan得多自由行,我都想跟下團唔洗煩,原來暑假新加坡跟團都唔係好貴喎。下次可以考慮下

子爵府

yuensiu 發表於 18-4-20 10:10
見樓主行程都幾好喎!有時plan得多自由行,我都想跟下團唔洗煩,原來暑假新加坡跟團都唔係好貴喎。下次可以考 ...
睇國家啦, 馬來西亞本身交通同治安都麻麻, 如果只係揀去一、兩個州屬(城市)既, 咁應該都仲可以自由行既, 但今轉導遊話我地玩左半個馬來西亞, 咁就跟團岩數d... 但真係要留意, 都有幾段長車程~

其實呢幾年就算阿女再細都係自由行多, 但今轉跟團就難得連C6都感覺良好~

不過都怕左早起, 未來一段時間應該都唔會再跟團...

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

olivia511 發表於 18-4-20 14:09
睇國家啦, 馬來西亞本身交通同治安都麻麻, 如果只係揀去一、兩個州屬(城市)既, 咁應該都仲可以自由行既, 但 ...

因為新加坡同馬來西亞我本身都麻麻地。而且包車去legoland都唔平,機票靚時間亦都貴。咁其實計過數仲包幾個樂園佢咁既價錢都ok呀。而且新加坡都熱,跟團車上車落都起碼有冷氣先 而且小朋友玩完累即刻上車可以訓下都幾好。

我都通常自由行,不過次次都得我自己plan都幾無引

大宅

olivia511 發表於 17-11-30 09:47
e.g.
(LEGOLAND、HELLO KITTY TOW ...

暑假我同小朋友都報左哩個團,請問幾個樂園啱吾啱8嵗小朋友玩?團餐好唔好?有咩手信可以推介下?另,你香港唱錢定同導遊唱呢?唔該晒

子爵府

尖尖 發表於 18-5-27 18:32
暑假我同小朋友都報左哩個團,請問幾個樂園啱吾啱8嵗小朋友玩?團餐好唔好?有咩手信可以推介下?另,你香 ...
原來咁快有得報暑假團? 我覺得都岩8歲小朋友既,團餐就日日有菜有有肉有豆腐有魚,不過味道係濃d,唔知你小朋友到時鍾唔鍾意。 冇乜機會經過普通超市買手信,似乎主力係雞場同團會帶去既幾間舖買下手信囉! 我地全部馬幣都係同導遊兌,佢跟第一日機場兌換店個匯率,當然唔太靚,但只係經過既兌換店就只係雙子塔,但好早就唔停手唔做生意,我地前後兌左三千五港幣。

大宅

olivia511 發表於 18-5-27 19:56
原來咁快有得報暑假團? 我覺得都岩8歲小朋友既,團餐就日日有菜有有肉有豆腐有魚,不過味道係濃d,唔知你小 ...

好的,唔該晒

大宅

olivia511 發表於 18-5-27 19:56
原來咁快有得報暑假團? 我覺得都岩8歲小朋友既,團餐就日日有菜有有肉有豆腐有魚,不過味道係濃d,唔知你小 ...

我暑假都應該係呢個團,請問樓主手信多數係領隊帶去嘅地方買定機場買多?

大宅

請問這個團,2大帶2小(8歲和7歲,但好瘦小),是否可以小童不佔床,2大2小一間房?

首頁

尾頁

跳至