親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

女人係多心的

如意大利就佛羅倫斯,威尼斯,米蘭,布拉格 ,
呢個自然景 + 建築 ?
奥地利 + 捷克,我見Hallstatt都靚。

想自然景,呢兩個地方邊個多啲?
希望5,6月出發。最多14日。
我未離開過亞洲架,謝謝大家賜教。
(先再努力扒文先

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

只去過奧地利、捷克,5/6月去好適合,春天雪山未溶雪,個人覺得夏天去雪山冇雪唔靚
不過義北都有阿爾卑斯山脈(唔知你會唔會去),所以都適合

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

淨意大利都玩到十幾日
奧地利, 捷克可以加多個城市咁玩

酒店洗費意大利貴少少, 但如果like shopping就

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 17-11-30 15:27
女人係多心的

如意大利就佛羅倫斯,威尼斯,米蘭,布拉格 ,

去過幾次,14日比較趕,意大利去捷克奧地利唔算順路,仲有布拉格係捷克不是意大利,係跟團定自由行?自駕定鐵路?自然景就我覺得歐洲度度都靚。

珍珠宮

littlesister 發表於 17-11-30 17:45
只去過奧地利、捷克,5/6月去好適合,春天雪山未溶雪,個人覺得夏天去雪山冇雪唔靚
不過義北都有阿 ...

你去左幾多日呀?我揀定左之後,就會努力扒油雞。暫時應該去奧地利捷克多啲
hallstatt同ck好靚咁

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-11-30 19:18
淨意大利都玩到十幾日
奧地利, 捷克可以加多個城市咁玩

應該奧地利,捷克機會大,我扒呢度啲帖時,都睇到你分享過去呢度呀
你嗰陣搭乜機呀?去左幾多日呀?謝謝你

珍珠宮

6299 發表於 17-11-30 19:34
去過幾次,14日比較趕,意大利去捷克奧地利唔算順路,仲有布拉格係捷克不是意大利,係跟團定自由行?自駕 ...

唔係全部都去呀!打算2選1
會自由行同鐵路遊。未去過歐洲,睇怕都有排計劃行程 淨係搭車都睇到頭暈

寶石宮

迷人pinklady 發表於 17-11-30 21:36
應該奧地利,捷克機會大,我扒呢度啲帖時,都睇到你分享過去呢度呀
你嗰陣搭乜機呀?去左 ...

我果陣搭芬蘭航空, 去左兩星期

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 17-11-30 21:38
唔係全部都去呀!打算2選1
會自由行同鐵路遊。未去過歐洲,睇怕都有排計劃行程 淨係搭 ...
全鐵路有點難度,會多用時間。

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-11-30 21:42
我果陣搭芬蘭航空, 去左兩星期

我想5,6月去,是否去返各大航空留意官網有冇平就可以?因為我好少見meet.hk嗰啲好少有介紹呀!

珍珠宮

6299 發表於 17-11-30 21:50
全鐵路有點難度,會多用時間。

無辦法喇。我唔敢揸,朋友無車牌,唯有辛苦啲,預鬆啲時間

琥珀宮

畀面勳章

迷人pinklady 發表於 17-11-30 21:35
你去左幾多日呀?我揀定左之後,就會努力扒油雞。暫時應該去奧地利捷克多啲
hallstatt同ck好靚 ...

舊年去左15日,南德、奧地利、捷克自駕遊,奧地利只去了 Innsbruck, Swarovski Kristallwelten, Linz, Salzburg, Hallstatt, 捷克只去左 CK, Prague, 好 enjoy

wcpcelia    發表於 17-12-1 15:16

寶石宮

迷人pinklady 發表於 17-12-1 08:02
我想5,6月去,是否去返各大航空留意官網有冇平就可以?因為我好少見meet.hk嗰啲好少有介紹呀!
...

你自己八吓大約有乜airline, 有時自己八到平仲快過佢地, 大約plan左邊到入邊到出, 再八邊間airline有航點

奧地利航空就早機去但價錢都平, 佢同瑞士航空, 漢莎航空(呢間時間好用)聯營, 基本上價錢都唔貴
中東轉機, qatar好似做緊promo, 但要留意返transit時間可能停好耐
SAS 都唔貴, 不過我冇留意果邊佢有冇航點

珍珠宮

littlesister 發表於 17-12-1 09:53
舊年去左15日,南德、奧地利、捷克自駕遊,奧地利只去了 Innsbruck, Swarovski Kristallwelten, Linz, Sal ...
捷克我暫時都係計劃只去左 CK, Prague,其餘好似奧地利多

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-12-1 13:54
你自己八吓大約有乜airline, 有時自己八到平仲快過佢地, 大約plan左邊到入邊到出, 再八邊間air ...
感謝你呀!!!

完全無仔細計劃 ,咁得嗎?

Austria
維也納2日
國王湖-1日(是否即日玩的?)
Salzburg2日
Hallstatt2日

Czech
Prague 2日
CK-1日?2日?

預去14日
想去埋 匈牙利布達佩斯, 不過好似太趕了

寶石宮

回覆樓主

維也納 基本上 1日都行晒, 買張day pass 市內搭電車遊個圈
國王湖-1日 呢個冇去過
Hallstatt 有shuttle去ck (淡季人少就要包車), 咁ck可以住一晚, 第二日坐晏少少巴士去Prague

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-12-1 14:20
維也納 基本上 1日都行晒, 買張day pass 市內搭電車遊個圈
國王湖-1日 呢個冇去過
Hallstatt 有sh ...
即維也納留一晚已經可以

我2個人去咋,5月是否都算淡季? 包車會唔會好貴架?

岩岩係EXPEDIA睇,6千2左右機場

寶石宮

迷人pinklady 發表於 17-12-1 16:53
即維也納留一晚已經可以

我2個人去咋,5月是否都算淡季? 包車會唔會好貴架?

要睇返有冇人夾車咁囉, 冇既就要焗包
既然未買機票, 不如search左交通點玩方便啦

珍珠宮

TMC3012 發表於 17-12-1 16:57
要睇返有冇人夾車咁囉, 冇既就要焗包
既然未買機票, 不如search左交通點玩方便啦
...

打算香港~維也納~布拉格~香港。預2星期

民房

一定係意大利 rome+ florence + Venice 依個國家好有自己一面, 唔會係千篇一律睇泥睇去都係睇個d野.
東國我只能講我只係集郵心態, 睇既野好悶

首頁
12345...10

尾頁

跳至