影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

moniy 發表於 17-12-9 13:33
响微博D人多數話古天樂、李若彤個版本係經典,其實我好唔明亦唔認同囉!响我心目中,劉德華同陳玉蓮呢個版 ...

對呀!我也覺得劉德華陳玉蓮版的神鵰才是最經典的。而他們是我心目中唯一的楊過小龍女呢!其實,我也略知一、二,點解大陸觀眾在微博說古天樂李若彤個版本係經典。

我在看TVB經典金庸頻道83 神鵰時,看到有些留言,有些是來自大陸觀眾/網民的解說,也有留言問過他們。綜合各留言,得知原來當年80年代,大陸廣泛播放了83年版射雕,但不知道為何只有小部分地區播放83年版神鵰(還有當年80年代大陸不是每家每戶有電視機),什至有些要付錢才能看。為什麼會這樣呢?有些說法是可能因為神鵰說及師生戀,而當年大陸觀眾比較保守未必接受,所以沒有廣泛在各地區播放,但是否真正原因或是唯一原因就不得而知了。

然而,當到了90年代時,時代已經不同,所以95神鵰版就能引入在大陸廣泛播放。所以大陸觀眾大部分第一次看港版神鵰便是95年古天樂及李若彤版。也可以說是先入為主的原因,他們覺得古天樂、若彤才是經典。同樣地83射雕也是他們最早看到的版本,加上陳玉蓮已專心做善事,很少在幕前,而前排若彤在大陸發展,人氣相對。所以就是為什麼他們會覺得83射雕及95神鵰最經典的原因,而不是83神鵰了。他們很多甚至不知道有83版神鵰這個版本,更不知道那個是陳玉蓮小龍女呢!

其實我76年版(剛剛在myTV Super看過) 83、95、2006、2014版的神鵰也看過,我覺得95、06、14年版的神雕大多是參照83年版楊過及小龍女(全白的衣服打扮)造型 (因76年版的小龍女造型是截然不同) , 所以說83年版在造型上創了先河,成為了之後神鵰版本的藍本。

另外,我覺得若彤是漂亮但樣子像混血兒,卻沒有古典美,不太似小龍女,加上說對白時有點生硬。相反陳玉蓮有一種不吃人間煙火的氣質,而且他跟劉德華真的很匹配!兩個真的好像情侶!可能如劉德華在訪問所說,他那時候正在暗戀陳玉蓮,所以他演得特別投入呢!所以觀眾也覺得他們做得很好!在很多香港觀眾眼裡83年版才是最經典呢!而很多當時曾經看過83年版的大陸觀眾或網民也覺得劉德華陳玉蓮版是最經典的!

大陸觀眾就可能因為以上種種不同原因,所以在微博說95神鵰才是經典,其實可能他們不知道或未看過83年版神鵰。真的很可惜呢,我個人覺得83年版神鵰才是最好呢

**希望解析得不是太長啦! :-P

複式洋房

bana34 發表於 17-12-25 17:23
D歌首首都好好聽

係呀!首首歌都好好聽!

我特別鍾意兩首插曲,留住今日情 https://www.youtube.com/watch?v=BimsYf_X_aM
和 情義倆心堅 https://www.youtube.com/watch?v=EZs5XfwD-n0

兩首都超正,成日翻聽!

珍珠宮

Byzan 發表於 17-12-28 23:59
對呀!我也覺得劉德華陳玉蓮版的神鵰才是最經典的。而他們是我心目中唯一的楊過小龍女呢!其實,我也略知 ...

原來如此!謝謝你的解說!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Byzan 發表於 17-12-28 23:15
回覆 shala 的帖子

對呀!當我睇完全套,想再重溫多一次,發覺TVB Anywhere已經block 了香港、台灣等地方 ...

我用 VPN 去日本 重睇到

總有離別的時候

伯爵府

Byzan 發表於 17-12-1 12:52
回覆 CH_LEE 的帖子

完全同意陳玉蓮姑姑同劉德華過兒好登對,係絕配!簡直後無來者!我都有買套劇DVD同VCD ...

複式洋房

Chowying 發表於 17-12-30 17:20
我用 VPN 去日本 重睇到

太好了!謝謝告知!等我又搵個VPN試試!

另外,記得睇時寫下D留言,支持套劇啦!(雖然版面已經有好多讚讚留言!哈哈!)

同埋分享俾其他朋友知道啦!

複式洋房

pat2331 發表於 17-12-31 02:05

好開心見到回應支持套劇同仲記得D劇情呀
歡迎大家一齊入黎分享下啦!

珍珠宮

回覆樓主

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

經典中的經典,當年蓮妹的感覺真係好靚,不食人間煙火,咁多年都冇一個小龍女能夠俾到人這種感覺

男爵府

回覆樓主:

我覺陳玉蓮最似小龍女。不食人間煙火

複式洋房

mcyw888 發表於 17-12-7 14:16
我最鍾意佢地眼裹只有對方!

係呀!我都係最鍾意佢地眼裡只有對方!所以有人話神鵰俠侶,猶如一本武俠小說中的情書。而劉德華同陳玉蓮就把這本情書活生生的演了出來,因為睇佢地對望嘅眼神,就好似真係情侶一樣!
插圖來自第20集片尾.

複式洋房

asa2012 發表於 17-12-6 11:38
真經典,個個角色都好稱職。一個情字貫穿成套劇。咁多年,我仲記得羅蘭姨的裘千尺谷底吐棗核上地面的奇技:h ...

你講得無錯,整個故事都以一個情字貫穿成套劇!有D人在TVB那個經典金庸頻道裡把神鵰同射雕比,我又覺得很難比較,因為兩個故事好唔同。射雕重點大都放在武功比較,如東邪西毒,和黃蓉的機智,郭靖的俠義。而神鵰重點描述楊過與小龍女的情,所以有些人說神鵰是一部經典的武俠情書,絕對沒錯啊!而陳玉蓮劉德華這一對絕配,就正正把這本演繹得如書中人物跳出來般真實!

複式洋房

mcyw888 發表於 17-12-7 14:15
呢個真係等到頸都長
係呀!剛剛重睇完,所以記憶猶新。我好鍾意第49集,過兒十六年後在段腸崖等唔到姑姑現身時,叫太陽唔好落山那幕,劉德華真係做得好好,好感人呀!

所以話佢地兩個真係做得好正!後無來者!

複式洋房

bigbighei 發表於 18-1-8 18:26

你有無入去 YouTube 個 TVB經典金庸頻道睇呀!
如果你有VPN 或身在歐美澳紐等地就睇倒ga la,真係好好追同好好睇。仲可以一路睇,一路留言討論下D劇情。

最緊要每個演員包括配角都做得好好,真係值得一看再看!

複式洋房

rebeccalin 發表於 18-1-30 11:29
經典中的經典,當年蓮妹的感覺真係好靚,不食人間煙火,咁多年都冇一個小龍女能夠俾到人這種感覺
...

我都覺得係,蓮妹真係好靚,佢做小龍女絕對合適!有一種不食人間煙火的氣質,之後版本的小龍女都無呢種氣質同感覺。

其實佢做82年版嘅天龍八部裡嘅王語嫣都好靚,角色有小小唔同,佢又演到另外一種清雅的感覺。(其實82年版的天龍八部也上載在TVB YouTube 的經典金庸頻道,可以入去睇埋,好好睇。)

複式洋房

CorrineNg 發表於 18-1-31 15:04
我覺陳玉蓮最似小龍女。不食人間煙火
係呀!我都覺得陳玉蓮最似小龍女,不食人間煙火的氣質,如仙女下凡般。

當年沒有P圖,整容也沒有現在般普遍,所以陳玉蓮確實是天然美!而且氣質呢樣野,就算係整容也整唔到,所以我覺得蓮妹係最美,最有氣質同最似小龍女,後無來者啊!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

夜 ma ma 訓唔着又翻睇吓先
總有離別的時候

複式洋房

Chowying 發表於 18-2-25 01:17
夜 ma ma 訓唔着又翻睇吓先
哈哈哈! 係呀!我有時訓唔着都會入去YouTube 翻睇ga!

你係未都係入去YouTube翻睇?

你通常翻睇邊集多ga? 還是通常由頭第一集開始翻睇?:-P

翡翠宮

Byzan 發表於 18-2-25 01:27
哈哈哈! 係呀!我有時訓唔着都會入去YouTube 翻睇ga!

你係未都係入去YouTube翻睇?

第一次唔小心翻左去星加坡,所以睇唔到 再改去英國,得左

集數呢 d 我求其揀

複式洋房

Chowying 發表於 18-2-25 01:36
第一次唔小心翻左去星加坡,所以睇唔到 再改去英國,得左
...

哦!原來如此!哈哈!我而家多數VPN去英國或VPN去其他歐洲國家。

通常我都鍾意翻睇以下幾集:

第4集,劉德華同陳玉蓮小龍女初出場,https://www.youtube.com/watch?v=LWtPrjSkdXM&list=PLUxlohmoXram8z91p5ziJAwcoYhWHimpH&index=4

第20集說及英雄大會楊龍大戰金輪法王、https://www.youtube.com/watch?v=p4NhyETnftM&list=PLUxlohmoXram8z91p5ziJAwcoYhWHimpH&index=20

第36集楊過被斬之後一集楊過好慘😖😖、https://www.youtube.com/watch?v=voYxe37KXzo&list=PLUxlohmoXram8z91p5ziJAwcoYhWHimpH&index=36

第38集姑姑受重傷但過兒仍然希望同姑姑成親好慘情、https://www.youtube.com/watch?v=vh_cN5Zd5ag&index=38&list=PLUxlohmoXram8z91p5ziJAwcoYhWHimpH

仲有第44集過兒同姑姑分手好傷心要等16年 https://www.youtube.com/watch?v=3ExcK3hWKyA&index=44&list=PLUxlohmoXram8z91p5ziJAwcoYhWHimpH

第49集楊過見返小龍女😍😍 https://www.youtube.com/watch?v=POnsM_AeeuU&index=49&list=PLUxlohmoXram8z91p5ziJAwcoYhWHimpH

當然仲有第50集大結局啦!💞 https://www.youtube.com/watch?v=Lo3t4X7QzCU&index=50&list=PLUxlohmoXram8z91p5ziJAwcoYhWHimpH

有時間就會睇埋其他集數。

首頁

尾頁

跳至