家庭理財

跳至
[金融投資] 700 落返350元才買  

首頁
12345...18

尾頁

珊瑚宮

Puluma 發表於 17-12-4 13:39
只可以講, 一定不能借錢買股票

呢句真, 呢排成日有銀行打來叫免息借錢。
邊有咁so呀!

男爵府

teslamodelx 發表於 17-12-1 10:54
大家跟唔跟?
其實點解係等350, 唔係360或其他位?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

palmchristy 發表於 17-12-4 15:15
其實點解係等350, 唔係360或其他位?

$350 大約係100天線同上次急升前横行個位。 呢個價買入應該有支持。

男爵府

Fishqqma 發表於 17-12-4 15:22
$350 大約係100天線同上次急升前横行個位。 呢個價買入應該有支持。
我反而覺得如果仲想睇升, 個支持位響橫行區個頂部. 如果跌穿橫行區頂部並落到350(橫行區底部), 個升勢就好乏力並轉弱, 到時我反而唔會買.

珊瑚宮

palmchristy 發表於 17-12-4 15:28
我反而覺得如果仲想睇升, 個支持位響橫行區個頂部. 如果跌穿橫行區頂部並落到350(橫行區底部), 個升勢就好 ...

係,所以我係另一個post講過,我目標$370 (50天線支持位)買入,跌穿$350止蝕,目標價去返$430。用$20博$60

男爵府

Fishqqma 發表於 17-12-4 15:33
係,所以我係另一個post講過,我目標$370 (50天線支持位)買入,跌穿$350止蝕,目標價去返$430。用$20博$60 ...

呢個策略較理想. 騰訊響2017年1月升穿50天線後, 到7月先至掂一掂個50天線. 如果跌穿左, 係好難想象, 亦令人懷疑佢已轉弱.

今朝扮弱, 都無試50天線. 所以佢走勢仍然比較強. 如果能夠上返20日線, 就穩陣好多.

禁止訪問

珊瑚宮

Puluma 發表於 17-12-4 20:03
20日線, 即係大概幾多.

$400

珊瑚宮

palmchristy 發表於 17-12-4 15:48
呢個策略較理想. 騰訊響2017年1月升穿50天線後, 到7月先至掂一掂個50天線. 如果跌穿左, 係好難想象, 亦令 ...

佢上唔返20天線,有機會10天線穿20天線,出現死亡交义。

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

回覆樓主:

睇跌幾多

大宅

cbeyond 發表於 17-12-5 09:28
睇跌幾多

want to know too

大宅

回覆樓主:

大家會set定價嗎?Set幾多?

男爵府

回覆 palmchristy 的帖子

佢呢幾年都keep住升喎。。加上黎緊咁多新業務,分拆。。睇長遠ok wor

男爵府

Yes_Mom 發表於 17-12-5 10:43
回覆 palmchristy 的帖子

佢呢幾年都keep住升喎。。加上黎緊咁多新業務,分拆。。睇長遠ok wor ...

無錯,所以開始留意近日調整之後嘅走勢。

大宅

開心吸收勳章

大家不要在這空談,上網看清楚誰在買賣,排隊買的都是散戶,賣的大部份都是大佬,點夠玩,我只求賺少少錢,咁都冇,幾時可出手

男爵府

回覆 friendfriend 的帖子

所以咪睇長遠囉。。基本因素好,長遠冇問題

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我觀望下先,似將出現死亡交义,等確定重拾升 軌先入貨

男爵府

oran04 發表於 17-12-5 12:06
我觀望下先,似將出現死亡交义,等確定重拾升 軌先入貨

出左會點?跌?

侯爵府

親子王國15週年勳章

lovely_princess 發表於 17-12-5 12:20
出左會點?跌?

黃金交叉VS死亡交叉
黃金交叉是指短期的移動平均線由下而上升穿長期的移動平均線所產生的交接位,代表價格可能展開新一段升勢;死亡交叉則指短期的移動平均線由上而下穿過長期的移動平均線所產生的交接位,代表價格可能展開新一段跌勢。投資者一般使用10天移動平均線作為短期的移動平均線,使用50天移動平均線作為長期的移動平均線,並會運用這兩交叉作為買賣的訊號。copy from internet

首頁
12345...18

尾頁

跳至