婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

無錯, 成長片段無左就無左架啦, 在職媽媽已經miss左好多野, 唔可以再miss咁多!

別墅

原帖由 060905 於 09-2-27 12:48 發表
等我分享我同事個case: 我同事都係個女n1先接回家, 不過佢係婆婆湊, 個小朋友都係喜歡婆婆多d, 初時佢父母接她回家都會扭計, 話要痴住婆婆, 過左幾個月就好d, 肯痴下媽咪!

我呢, 就一出世點都要接返黎訓, 盈盈痴我就 ...

我每日都會打電話比99, 問下囝囝今日點.. 所以我同99都會比囝囝知道, "有邊野等媽媽同你做, 有邊D野嫲嫲會做", 如果相同既事, 就要大人有共識, 盡量一致。

雖然咁多年黎同只有假期才可以自己湊囝囝, 但囝囝知道, 如果佢需要, 我請假都會陪佢 (例如學校親子旅行/學校開放日), 所以囝囝都好痴我.

有d事真係爺爺嫲嫲唔會做, 只有父母才會做的, 其中一樣就係同囝囝一齊沖涼, 大多數我同囝囝一齊沖涼, 我唔方便就由C6同囝囝一齊沖. (夏天我同囝囝一齊沖涼, 我地會互相R背脊, 傾心事, 講故事, 用花曬射向對 (扮超人打怪獸)), 好開心架!

別墅

原帖由 CLK-MB 於 09-2-27 12:32 發表
其實, 搬埋同一區會唔會係最簡單既方法呀? 你依家住近你自己媽咪..但暫時睇落佢無點幫輕到你..起碼BB 由細都係麻麻湊大既.. 咁如果你住緊層樓賣出去唔係要蝕既..不如搬近奶奶..咁日頭佢幫你手..夜晚你自己湊番..
...

囝囝出世果年, 我媽媽仲未退休, C6又覺得99/62已退休, 點都係自己阿媽 (= 99) 會湊得好D, 先將囝囝交比99湊。

C6一定唔會讚成搬近99, 因為由99坐車返工, C6要坐1個鐘BUS. 加埋起身梳洗換衫, 等車可能佢要好早起身, 佢份工.. 朝9晚不知幾點 (起碼10點幾11點幾先離開公司), 無乜時間休息, 佢E+份工由屋企到公司只需10分鐘車程... 99都唔想佢個仔 (=C6)為左個孫咁辛苦.

別墅

原帖由 060905 於 09-2-27 13:07 發表
無錯, 成長片段無左就無左架啦, 在職媽媽已經miss左好多野, 唔可以再miss咁多!

係 !!!! 試過囝囝生日正日, 我放工去99度, 食完晚飯, 再切埋蛋糕, 都成10點啦, 仲要坐車返屋企, 已經11點幾, 雖然好頻撲, 但我都唔想MISS 呢一個重要既日子。

男爵府

點解好多時俾我感覺, 都係爸爸唔係太願意付出, 媽咪呢就好肯為仔女付出架呢, 唔通十月懷胎, 真係相差咁遠??!!

你一定要個仔感覺得到你鍚佢呀, 加油!

盈盈出世個時好好彩, 我媽咪係全職主婦(由我出世至今), 62/99未退休, 所以個時好順利成章, 俾盈盈婆婆湊, 唔係我99一定唔會俾我晚晚湊盈盈返屋企, 佢成日都比說話我聽, 話盈盈湊返屋企, 搞到佢個仔無覺好訓, 我心諗, 又唔駛你個仔湊, 我湊咋麻, 佢個仔鐘意既可以早D, 唔駛好似我咁要陪盈盈訓!:;pppp:
原帖由 Mc_Q 於 09-2-27 13:36 發表

囝囝出世果年, 我媽媽仲未退休, C6又覺得99/62已退休, 點都係自己阿媽 (= 99) 會湊得好D, 先將囝囝交比99湊。

C6一定唔會讚成搬近99, 因為由99坐車返工, C6要坐1個鐘BUS. 加埋起身梳洗換衫, 等車可能佢要好早起身 ...

子爵府

其實出面好多研究都話, 男同女係好大分別, 男的工作只係傳宗接代, 女的係養育自己既下一代.
女性由開始懷孕時, 身體機能, 心理各樣都有改變,為的就係為黎緊育兒作好準備.好以大部份媽媽生完BB 特別醒訓, 女性忍痛能力大好多等等.

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 艾莉 於 09-2-27 14:05 發表
其實出面好多研究都話, 男同女係好大分別, 男的工作只係傳宗接代, 女的係養育自己既下一代.
女性由開始懷孕時, 身體機能, 心理各樣都有改變,為的就係為黎緊育兒作好準備.好以大部份媽媽生完BB 特別醒訓, 女性忍痛能 ...

我都有睇過類似既研究。

男同女最大既分別,係男人唔會天生有父愛,佢地一定需要同bb有緊密接觸,有情感上既交流,先會對子女有感情,唔似女人一做左媽媽,就好自然咁為兒女100%付出。

樓主呢個case,就更加要製造多d機會俾c6同仔仔交流,培養感情,否則樓主c6就只會越來越唔想為仔仔改變自己既生活模式。

別墅

mother904, 你講得無錯, c6實在太少時間同囝囝相處, 多數假期都係我帶囝囝出街行下, 所以囝囝並唔太痴爸爸.

唔知係咪我自己阿Q精神呢, 人類 -- 係異性雙吸, 同性相拒的. 男仔好少嗲爸爸, 卻會對媽媽溫柔, 相反女仔嗲爸爸, 爸爸甜到入心, 對媽媽都係用嗲功, 不過有時嗲媽媽嗲未必WORK。

所以C6係囝囝身上得到既歡樂, 應該係有個細路陪C6玩, 而C6係叻過個細路既...

男爵府

同你老公傾吓啦
我覺得你6299只會一時唔適應
最大問題係你老公
我有d覺得佢自私
我老公夠晚晚收得夜啦, 佢返到屋企幾攰都會同個仔玩吓
放假唔帶亞仔去街, 都會同佢去公園玩一陣
做得人地爸爸就要付出架啦
佢想個仔一出世就獨立曉搵$$咩

別墅

原帖由 chaklongma 於 09-2-27 15:57 發表
同你老公傾吓啦
我覺得你6299只會一時唔適應
最大問題係你老公
我有d覺得佢自私
我老公夠晚晚收得夜啦, 佢返到屋企幾攰都會同個仔玩吓
放假唔帶亞仔去街, 都會同佢去公園玩一陣
做得人地爸爸就要付出架啦
佢想個仔一 ...

呢個.. "父子關係" 是另一個問題啦,又係好煩既一個問題。囝囝跟返我地住, 所有人都要重新適應, 包括我自己。

我已經決定囝囝小一, 一定會跟返我地住. 不過, 呢一年都唔會係62/99面前太高調去講, 免得一提起, 佢地就唔開心. 情形就好似我當日準備帶囝囝比99湊之前既日子, 時間好似倒數咁, 要分開既日子越近, 越唔捨得。

珍珠宮

我有個朋友, 佢同6299+姑9關係好好, 個仔由6299湊, 姑9係教師但無結婚, 個仔佢地湊得好好, 亦教得好好, 我朋友到小朋友讀小四時想自己湊返, 但小朋友話想同爺爺嫲嫲姑媽住, 假期都係留喺爺爺嫲嫲屋企, 唔肯返媽咪屋企, 我朋友就好似無咗個仔咁.

到中學時, 我朋友堅持要湊返小朋友, 我朋友讀書無姑9咁多, 咪幫小朋友揾補習, 好彩而家個仔d功課都唔錯, 最緊要肯跟返媽咪, 假期都無話一定要去爺爺嫲嫲度(當然有一齊去探佢地啦). 我朋友話咁先有返個仔, 亦好多謝6299幫佢地湊咗咁耐.

小朋友越大個, 越有自己主見, 到小朋友真係話唔想跟媽咪, 要同爺爺嫲嫲住, 仲麻煩. 樓主你同99講吓, 好堅定咁要自己湊, 佢應該會體諒.

伯爵府

原帖由 Mc_Q 於 09-2-27 16:18 發表

呢個.. "父子關係" 是另一個問題啦,又係好煩既一個問題。囝囝跟返我地住, 所有人都要重新適應, 包括我自己。

我已經決定囝囝小一, 一定會跟返我地住. 不過, 呢一年都唔會係62/99面前太高調去講, 免得一提起, 佢地 ...

你放心啦, 我好肯定到時"父子關係" 1定無問題. 不過大前提係你要負責囝囝既日常生活, 而爸爸既角色只係 "陪玩" .
不過到時囝囝回家, 邊個負責湊佢呀?

別墅

原帖由 KiuShaBB 於 09-2-27 16:34 發表
我有個朋友, 佢同6299+姑9關係好好, 個仔由6299湊, 姑9係教師但無結婚, 個仔佢地湊得好好, 亦教得好好, 我朋友到小朋友讀小四時想自己湊返, 但小朋友話想同爺爺嫲嫲姑媽住, 假期都係留喺爺爺嫲嫲屋企, 唔肯返媽咪屋 ...

由其係男仔, 一上到小四左右, 就覺得自己大個仔, 屋企無兄弟姊妹, 好正常就會同D同學仔/朋友仔出街, 個仔又乜都唔同父母講, 只係信D朋友仔, 到時佢係外邊係點, 返到屋企鎖埋房門又做D乜, 真係唔知架. 男仔大個左就唔會痴父母, 呢點我明白.

別墅

原帖由 123!@# 於 09-2-27 16:35 發表

你放心啦, 我好肯定到時"父子關係" 1定無問題. 不過大前提係你要負責囝囝既日常生活, 而爸爸既角色只係 "陪玩" .
不過到時囝囝回家, 邊個負責湊佢呀? ...

到時囝囝跟返我住, 放學後由婆婆公公照顧住先, 我放工返黎就自己接手, 我屋企同公公婆婆屋企好近, 行路去幾分鐘就到.

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 Mc_Q 於 09-2-27 15:47 發表
唔知係咪我自己阿Q精神呢, 人類 -- 係異性雙吸, 同性相拒的. 男仔好少嗲爸爸, 卻會對媽媽溫柔, 相反女仔嗲爸爸, 爸爸甜到入心, 對媽媽都係用嗲功, 不過有時嗲媽媽嗲未必WORK。

而家d小朋友好叻, 佢地知道邊個鍚佢, 未必關異性雙吸事.

好似我對孖女, 佢地而家歲半, 大b幾個月時成日喊又唔肯瞓覺, 其他人~~包括c6, 都會揀抱細b, 好自然大b就我抱多d. 到而家, c6都會同大b玩, 但係佢扭計/唔舒服時, 只有我抱佢至肯收聲, c6抱都會狂喊. c6多數抱細b, 咁細b應該跟c6多d啦? 唔係. 平時c6抱都無問題, 但係唔舒服/瞓覺時, c6抱住細b, 細b都會撲向我度. 因為c6夜晚多數係掛住睇電視, 做廣告至同佢地玩, 但係我好少睇電視, 多數同2個b玩, 暗瞓覺, 所以2個b都係跟我多d, 個奶咀咁緊要, 都會同我分享, 有野又會餵返我食.:lol

呢個例子睇到, 邊個對小朋友付出多d, 小朋友會知的, 佢地會對返邊個好d. 雖然係辛苦d, 但係我生佢地出嚟, 自然會咁做, 當小朋友擁抱自己時, 果種滿足感, 真係嘜都抵番. c6仲會妒忌添.

別墅

原帖由 KT0603 於 09-2-27 17:07 發表
樓主,先前講過我同你情況一樣,所以你的難處我一一明白. 當年我哋係97年頭高峰期買樓上車,我惗無人好似我哋咁"負資產"啩 ! 而家搬了出來,真係"壯士斷臂",但"一家團聚"才最重要. 我同你唔同嘅係我呀媽揍,咁 ...

我並唔係咩大好人, 只係因為既然同得C6一齊, 就要明白點樣同另一個人, 另一個家庭既人好好相處, 咁樣做人都開心D, 我自己屋企本身都好多人, 知道乜野叫互相尊重.

真係羨慕你每天都可以見到自己既小朋友 。我平日回到家, 就只有我一個人, 我瞓著C6都未返黎架! 我每日做DD家務, 睇電視, 打電話比囝囝, 上BK, 咁就一個晚上架啦.. 有時真係好唔開心, 明明自己有個仔, 有時間, 都唔能夠湊佢。

首頁

尾頁

跳至