單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

因爲嚐試后接受不了與單親湊大寡仔的99同住,男人放棄了我們兩年關係,兒子未夠兩歲,他現上法庭爭管養權,探視留宿權。我本人有龍力,底缐只想不留宿,有冇任何好建議?感謝大家。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

非婚子女,只係世紙有阿爸既名,佢要爭,等佢慢慢爭,因為佢只係nobody。倒轉,你問咗佢俾養仔費未?
不知所謂的乙陸!!!

民房

chowqv 發表於 17-12-3 01:08
非婚子女,只係世紙有阿爸既名,佢要爭,等佢慢慢爭,因為佢只係nobody。倒轉,你問咗佢俾養仔費未?
...

其實我好白痴,諗住自己有能力,放過人地放過自己,所以我諗住錢唔要算,求其得閒見下,睇死佢好快有第二個,自然死亡。點知成日話佢阿媽好掛住個孫,一定日鵝夜鵝,件事過半年無啦啦隊律師信黎。其實佢孝順佢老母無問題,但要求過夜我接受唔到咯。如果佢堅持爭,咁想負責任,一定要佢生活費。佢之前扔低5000蚊兩個月,對一個月入過6萬,食餐飯開支洒都兩千蚊。我要唔落,撫養費不是施捨。jm,其實富養窮養都可以生存,但冇盡力,令我對佢個人格好失望。點樣propose 法庭會覺得合理?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

照實法官講,佢唔係自己想要撫養權同探視權,只係佢阿媽想見孫,同埋佢唔會照顧小朋友,都係掉係阿嫲屋企。何妨,非婚子女,撫養權必然歸於母親,除非你吸毒,虐兒,個男人先有機會爭到。

不知所謂的乙陸!!!

民房

chowqv 發表於 17-12-3 23:49
照實法官講,佢唔係自己想要撫養權同探視權,只係佢阿媽想見孫,同埋佢唔會照顧小朋友,都係掉係阿嫲屋企。 ...

多謝你的定心丸,我之前問過專業意見,如冇任何已發生証據,冇用喎。所以好擔心淸官難審家庭事。

子爵府

我同你9成相似,我孖b而家3歲,上個月比左封信我,話我禁錮小朋友唔俾佢見,我都好驚佢整去律師信過我,我真係憎佢到唔想有聯絡,最後悔出世紙加左佢名。

民房

充裕 發表於 17-12-4 00:15
我同你9成相似,我孖b而家3歲,上個月比左封信我,話我禁錮小朋友唔俾佢見,我都好驚佢整去律師信過我,我 ...

可否share探視權如何判?你一定要有理由先可以阻止法庭判嘅決定,佢可以用$玩law,搞到你心力交瘁

子爵府

回覆 FelixaKaren 的帖子

佢仲未比律師信我,我驚緊,不過佢應該唔會要過夜,因為佢老母行動不便,佢都唔得閒照顧多2個細路,佢告我未申請法援囉,到時攞足佢養仔費,之前我cut 左銀行戶口,個衰人今年年中上黎搵我,2年我唔要佢錢,只係有一次話想見,我話佢冇盡父親責任,佢之後寄張支票過黎,比3萬咋(2年養仔費,孖b),佢真係當佢2個乞衣。

民房

充裕 發表於 17-12-4 11:28

佢仲未比律師信我,我驚緊,不過佢應該唔會要過夜,因為佢老母行動不便,佢都唔 ...

有D男人真的恐佈雞,剩係講自己乜權乜權,冇義務冇承擔。

子爵府

冇錯,仲想搶埋細路,又唔諗下累左我地一世要捱。

民房

充裕 發表於 17-12-5 08:33

冇錯,仲想搶埋細路,又唔諗下累左我地一世要捱。

大家有冇資詢過法律高見如何智取?法官多數用什麼理據判單獨撫養權

子爵府

政府免費法律查詢,你試下打去問下:82008002,我試過問野,佢答到架。冇注冊,對家應該冇得爭呱。

民房

充裕 發表於 17-12-5 23:05

政府免費法律查詢,你試下打去問下:82008002,我試過問野,佢答到架。冇注冊, ...

真的多謝你分享,我呢請假就係專心搞呢單野。

複式洋房

FelixaKaren 發表於 17-12-5 10:46
大家有冇資詢過法律高見如何智取?法官多數用什麼理據判單獨撫養權

現在通常是共同撫養,官判了比我單方,管束及照顧權。每星期探視午膳,食完就走人。主要係我有證據他不合作而不能共同撫養。

民房

cohesion 發表於 17-12-11 23:05
現在通常是共同撫養,官判了比我單方,管束及照顧權。每星期探視午膳,食完就走人。主要係我有證據他不合 ...

咁都叫苦中一點平安!而家關係不在,我只想不再比他步步進逼。請問你介意告訴我小孩幾大?點様証據法院裁定這結果?有幾不合作?我的case是一直問自己權利,義務就施捨小小,我接受不到。

複式洋房

FelixaKaren 發表於 17-12-12 08:01
咁都叫苦中一點平安!而家關係不在,我只想不再比他步步進逼。請問你介意告訴我小孩幾大?點様証據法院裁 ...

私信

大宅

回覆 cohesion 的帖子

有事請教 已私信

複式洋房

jimjimjim 發表於 17-12-13 07:25

有事請教 已私信

ok

子爵府

我都有事想請教,私訊你,唔該晒!

首頁

尾頁

跳至