親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

虎到金來勳章

剛從日本沖繩返黎,今次因為太忙冇時間專登去鴨記買上網卡,所以試下用數字屋既(自由鳥sim) ,首先下載自由鳥app,在app入面選國家同購買日數,例:日本x5 日就係$60,app上話5日內寄到,但我第3日就收到,寄到黎屋企超方便!有人問係咪一定要寄,分店有冇賣,app上寫有些分店有,但我打左一間問話冇貨就放棄了
每日限制500mb,唔好覺得好少,我自由行每日send相,GPS搵路都用唔超過200mb一日,而且 速度大部份都有4G,比起上次差不多價錢張鴨記上網卡差天共地!!
再黎係使用方法,買卡時會送埋卡套同針,由於我手機有雙卡設計,我直接將上網卡放入sim2卡糟,去到日本一落機,將設定轉去sim2 ,打開*流動數據+數據漫遊,即時上網,唔駛做任何設定,超方便 !
而呢張卡係可以重用,因為可以在app入面買上網日數,今次去日本 ,下次去台灣,完全唔駛專登再去鴨記買卡,返到香港一落機,將sim卡設定去番sim 1,即時轉番香港張卡,就咁簡單

dw0501    發表於 17-12-4 01:07
Cheuk2012    發表於 17-12-3 13:35

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

大宅

遇見晨曦 發表於 17-12-3 08:53
剛從日本沖繩返黎,今次因為太忙冇時間專登去鴨記買上網卡,所以試下用數字屋既(自由鳥sim) ,首先下載自 ...

請問手機那處設定用sim 1 / 2 呢?謝謝

大宅

虎到金來勳章

SSKwny 發表於 17-12-3 11:24
請問手機那處設定用sim 1 / 2 呢?謝謝

兩邊卡糟都得,視乎你將張卡放1定2,我懶得換,所以直接放入sim2 ,去到日本直接換成sim 2就得,咩野制都唔駛禁。

大宅

遇見晨曦 發表於 17-12-3 11:29
兩邊卡糟都得,視乎你將張卡放1定2,我懶得換,所以直接放入sim2 ,去到日本直接換成sim 2就得,咩野制都 ...

請教去到日本系手機那處set 死用 sim 2 ? 唔好意思,我唔識。

大宅

虎到金來勳章

SSKwny 發表於 17-12-3 11:36
請教去到日本系手機那處set 死用 sim 2 ? 唔好意思,我唔識。

咁樣寫唔知你明唔明?圖中紅圈要開。最重要記得開漫遊數據+流動數據,就會自動會連上網,唔駛set 任何野。

大宅

遇見晨曦 發表於 17-12-3 11:54
咁樣寫唔知你明唔明?圖中紅圈要開。最重要記得開漫遊數據+流動數據,就會自動會連上網,唔駛set 任何野 ...

好清楚,唔該哂

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

張卡日,韓用唔用到?

大宅

虎到金來勳章

yuyu.c 發表於 17-12-3 12:49
張卡日,韓用唔用到?

我覺得日本台灣係抵,$12一日 500mb,韓泰就$16一日 300mb ,如果同時去兩個國家就極方便,因為可以自行決定買幾日,例:4日x日本+3日台灣咁買,而且係*遂日咁扣數 ,即係如果中途其中一日你完全唔用上網(如要轉機或全日留酒店入面唔洗開上網),係唔會扣你一日上網錢的

水晶宮

遇見晨曦 發表於 17-12-3 13:08
我覺得日本台灣係抵,$12一日 500mb,韓泰就$16一日 300mb ,如果同時去兩個國家就極方便,因為可以自行決 ...

如果我係12月去韓國用,咁2月去日本,可唔可以咁樣分開買日子?

大宅

虎到金來勳章

yuyu.c 發表於 17-12-3 13:10
如果我係12月去韓國用,咁2月去日本,可唔可以咁樣分開買日子?

可以一次過買,佢係計日數,你唔用就唔會扣日數,但有使用限期,例:我用既日本500mb/日,最後限期就係30/6/2018,所以要留意番日期。

水晶宮

遇見晨曦 發表於 17-12-3 13:21
可以一次過買,佢係計日數,你唔用就唔會扣日數,但有使用限期,例:我用既日本500mb/日,最後限期就係30/ ...

謝謝!

琥珀宮

回覆 遇見晨曦 的帖子

請問速度快唔快?

大宅

虎到金來勳章

Cheuk2012 發表於 17-12-3 13:35
回覆 遇見晨曦 的帖子

請問速度快唔快?

每日頭500mb都係4G,用超過500mb先會限速

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我之前特價$50/5日,諗住5月去日本用4日。想請教下係咪要去前裝左app登記先用得嫁?

大宅

虎到金來勳章

yuensiu 發表於 17-12-3 14:21
我之前特價$50/5日,諗住5月去日本用4日。想請教下係咪要去前裝左app登記先用得嫁?
...

我收到上網卡後,有即時開app配對卡後既QR code,之後可以係app度睇到仲有幾多日數,確定無誤先安心出發。

大宅

回覆樓主:

佢日本係用邊個電訊商???大陸手機 support到嗎???

大宅

虎到金來勳章

chasiusiu 發表於 17-12-3 17:43
佢日本係用邊個電訊商???大陸手機 support到嗎???

在沖繩係softbank,我自己係用華為mate 10 。

大宅

遇見晨曦 發表於 17-12-3 17:47
在沖繩係softbank,我自己係用華為mate 10 。

感謝你既回覆,咁岩我又係用緊 mate 10, 下個月又係去沖繩,可以買黎一試

水晶宮

好似幾方便噃...

首頁
12345...7

尾頁

跳至