懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兩次產檢都驗到血糖高,懷孕16週已經重咗十磅! 醫生話我食太多麵包同飯,日日都食麵包做早餐同午餐,夜晚食飯都係半碗,已經唔多。而家午餐改食意粉或水餃,早餐唔食麵包又唔知食咩好。
大家會食咩健康早餐呢?(食唔到麥皮)

別墅

행복이 發表於 17-12-3 12:22
兩次產檢都驗到血糖高,懷孕16週已經重咗十磅! 醫生話我食太多麵包同飯,日日都食麵包做早餐同午餐,夜晚食 ...

我同你都係16週,我比未有之前重了0.7 kg,現時都是57kg.你要節制一下,早餐可以食蛋三文治,火腿通粉,唔好淨食碳水化合物,要同其他肉類及菜一起吃。中午同晚餐食多d菜同肉,飯只可以食一碗細飯。如果不飽食完可以飲一碗湯,增加飽肚感。

複式洋房

magging.me 發表於 17-12-3 13:01
我同你都係16週,我比未有之前重了0.7 kg,現時都是57kg.你要節制一下,早餐可以食蛋三文治,火腿通粉,唔 ...

我其實都唔覺自己重咗十磅,所以都嚇一跳! 啱啱有仲係得104磅。可能我之前幾個月都冇咩胃口,有時一個禮拜會食一,兩次麥記,已經冇食薯條,可能真係食太多麵包,有時懶唔想煮。又戒唔到口,有時會食薯片。都有諗過食通粉做早餐,會試下改食通粉做早餐,唔再日日食麵包啦!

大宅

回覆樓主:

樓主,我想問下你係邊度驗血糖? 係驗小便時check到嗎?

大宅

紅米溝少少白米

燕麥飯加少少白米

食麥包,十穀包呀,7穀包那些也可

如果我出街食,就9成食湯河湯麵

不要食有汁的飯
所以如果我真要食碟頭飯,會食扒飯要少飯同走汁

飲多d湯

將生果,梳打餅,麥餅這些,豆奶這些,當茶點當消夜食

不要飲果汁,

口淡我都會食下陳皮,一小塊就算

努力忍埋孕期

處理得不好,生完後可能真會變糖尿病,我家人的朋友就是這樣

複式洋房

enna_tm 發表於 17-12-3 13:37
樓主,我想問下你係邊度驗血糖? 係驗小便時check到嗎?

我喺私家做產檢嘅時候驗,驗小便。

複式洋房

莎蘭 發表於 17-12-3 13:41
紅米溝少少白米

燕麥飯加少少白米

我就係驚會有妊娠糖尿呀!所以而家唔敢亂食嘢! 其實我都係一日三餐,冇食消夜,中間肚餓食個蘋果或橙,而家連飲豆漿都飲冇糖,有時出街食飲檸水加一匙糖,平時都冇食得好甜,都唔知點解會高血糖,而家諗住飲嘢走甜,食嘢盡量清d。

侯爵府

행복이 發表於 17-12-3 13:56
我就係驚會有妊娠糖尿呀!所以而家唔敢亂食嘢! 其實我都係一日三餐,冇食消夜,中間肚餓食個蘋果或橙,而 ...

我都係1x week 話我空肚血糖超左0.3要見營養師同拮手指。不過我睇政府驗到既
呢個係營養師比既餐單
不過我從來都冇乜點重過
最初初係瘦左
依家都重唔過2kg
我依家都差唔多26week 啦

複式洋房

Mary媽咪 發表於 17-12-3 14:05
我都係1x week 話我空肚血糖超左0.3要見營養師同拮手指。不過我睇政府驗到既
呢個係營養師比既餐單
不過我 ...

我想問你係咪跟咗餐單之後就冇再超標啦?

別墅

回覆樓主

我19週時,重左6kg,公立醫院醫生已經話我重得太多,要注意(emoji)!我一直都無嘔,成日餓,好食得(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),醫生講完後,我刻意無食到太飽,但半夜又會餓醒。。。。。好矛盾(emoji)

複式洋房

1TC 發表於 17-12-3 14:22
我19週時,重左6kg,公立醫院醫生已經話我重得太多,要注意(emoji)!我一直都無嘔,成日餓,好食得(emoji)( ...

我都係呀,特別係夜晚唔敢食咁飽,但又好快肚餓! 又唔敢食消夜。但我啱啱有咗到三個月都冇咩胃口,而家過咗三個月都唔覺好好胃口,食量都係同以前差唔多,不過成日覺得好快肚餓!

侯爵府

행복이 發表於 17-12-3 14:15
我想問你係咪跟咗餐單之後就冇再超標啦?

係,不過我餐後不嬲都唔超架
餐後仲要行1小時架
有人食左呢個餐單後係會瘦左既
但我冇,只係唔識重咁囉

我個私家醫生就話其實除左血糖超標仲要睇bb 有冇過大,我上星期產檢時係25+week , bb 都係25week 所以醫生叫我食返多少少野

大宅

回覆樓主

要戒麵包。可以食放冷左既意粉同白飯,可以減低血糖上升。google「抗性澱粉」,會有好多資訊。意粉亦比飯好,本身是中GI食品,飯同麵包係高GI。

複式洋房

ambermatt 發表於 17-12-3 14:30
要戒麵包。可以食放冷左既意粉同白飯,可以減低血糖上升。google「抗性澱粉」,會有好多資訊。意粉亦比飯好 ...

唔該哂呀,我都上網睇下先。

複式洋房

Mary媽咪 發表於 17-12-3 14:29
係,不過我餐後不嬲都唔超架
餐後仲要行1小時架
有人食左呢個餐單後係會瘦左既

我都知道食完飯最好去散步,但有時真係好懶! 要行走個鐘架? 我都打算食完晚飯去散下步,平時又冇咩運動。
唔該哂呀!

侯爵府

행복이 發表於 17-12-3 14:38
我都知道食完飯最好去散步,但有時真係好懶! 要行走個鐘架? 我都打算食完晚飯去散下步,平時又冇咩運動。
...

我平時冇行架
都係拮手指嗰日先行
平時有時出街當行左咁囉
因為都幾累我想像唔到到後期仲點行到咁多

別墅

행복이 發表於 17-12-3 13:50
我喺私家做產檢嘅時候驗,驗小便。

驗小便 check 妊娠糖尿唔係好準架炸! 尤其你驗之前一個鐘有無岩岩食完野, 特別係甜野呀?

我成日食完野無耐去留小便, 姑娘都話擲界! 醫生要我去化驗所飲糖水抽血驗, 最後都無事!

同埋我地本身 bmi 比較輕係會重得快 d 架!
我未有之前 96, 而家七個半月左右重左 29 磅喇!

侯爵府

행복이 發表於 17-12-3 14:31
唔該哂呀,我都上網睇下先。

麵包同飯唔係唔食得
而係有份量咁食
有隻中國制藍色米通碗
以佢做例子就每餐只可食一平碗
而麵包每次只可食8片裝既2片

我既早餐通常係2片麵包+1隻烚蛋+水
午餐同晚餐通常係肉片炒菜+飯+水
中間既小食通常係3塊餅/1份水果+1杯低脂奶

大宅

행복이 發表於 17-12-3 13:56
我就係驚會有妊娠糖尿呀!所以而家唔敢亂食嘢! 其實我都係一日三餐,冇食消夜,中間肚餓食個蘋果或橙,而 ...

飲豆奶,不要飲豆漿,除非你熱底
是,飲嘢就走糖。飲飲下就慣

但如果你是驗尿,那算是糖尿?因為妊娠糖尿是飲糖水才查到的,不是嘛?那樓主你可能遲下都要飲糖水。

我早餐。麥皮,不過知你吃不慣
我會食麥記,早餐,有時1/3薯餅加一塊豬柳再夾自己買的麥包,當然其它食物叫家人食。

早餐有時芝士加麥包加煎蛋 ,再一杯脱脂奶,拮手指都ok
有時食一塊包加芝士。

午餐,一係煮麵 ,買壽桃牌的上海麵,自己落蕃茄,加鹽,會加下牛丸,豬肉丸,魚旦,菜,或蕃茄

有時要諗下點樣食,的確幾惱人的。
在家會整免治肉燴蕃茄,只落鹽。小小老抽

金菇免治肉,又會。有時蒸排骨,只落鹽,切幾片蒜頭上去蒸。

最重要真不要食甜的生果,不要吃有汁的食物,我成日食豬扒,牛扒,雞扒,走汁

外出食。就湯粉麵,牛腩麵呀,豬扒麵,都會照食 ,但就加菜底
我發覺出街食,飲下熱檸水不加糖。拮手指的指數也幾好
去酒樓飲下茶我都一个月有一兩次,十零個點心都ok,細小的炸物也會吃一個,其它全是蒸,覺得油,我會用熱水浪一浪它,才食,不過度出嚟是會近7.8,正常偏高小小

但有時抑壓得勁。又是不好

大宅

행복이 發表於 17-12-3 12:22
兩次產檢都驗到血糖高,懷孕16週已經重咗十磅! 醫生話我食太多麵包同飯,日日都食麵包做早餐同午餐,夜晚食 ...
當然樓主你可以跟到餐單食。的確會對你身體好d
不過如果妊娠糖尿只是責界,就不用過份擔心,真的食清小小。免糖,已有很大幫助

有兩個西醫建議我食紅米。糙米

你可以試下吖^o^

首頁

尾頁

跳至