1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我仔仔就黎18m,佢從來就不是愛吃既bb,無論飲奶同食飯都係。佢已經識用餐具食飯,但就唔尊心,食食下就開始玩食物同掉野落地。有試過好多次收起食物,佢就喊,因為佢未玩夠而唔係未飽🤦🏻‍♀️,諗住餓下佢,但佢好似唔知餓,到下一餐既時間佢都係唔多食😞
我宜家懷二胎,所以有因此而心急想個仔自理到食飯,我到底應該點做好?

複式洋房

臣臣mamama 發表於 17-12-3 13:44
我仔仔就黎18m,佢從來就不是愛吃既bb,無論飲奶同食飯都係。佢已經識用餐具食飯,但就唔尊心,食食下就開 ...

我同樓主情况一樣,佢識自己食,而家喂到就喂,到細B出世就比佢自巳食,食吾食,食幾多由佢自已决定

男爵府

回覆樓主:

我大女果時都係咁,最後2歲讀全日n,老師教到我女自理非常好,我餵妹妹,姐姐自己吃飯,吃完還識自己汁碗入廚房

大宅

我仔19m,工人同奶奶主要餵佢,佢自己其實都識識地用餐具,不過都無所謂啦由佢地餵

洋房

回覆 姚B爸媽 的帖子

我都只能一半餵,一半佢自己食

洋房

回覆 wcm991101 的帖子

好羨慕丫,可惜我家人覺得無需要心急,所以佢地主張餵,所以要小朋友自理到都好難

男爵府

臣臣mamama 發表於 17-12-4 05:28

好羨慕丫,可惜我家人覺得無需要心急,所以佢地主張餵,所以要小朋友自理到都好難: ...

我大伯個女就係咁,宜家5歲都係要人餵,同埋好簡吃

男爵府

好羨慕丫,可惜我家人覺得無需要心急,所以佢地主張餵,所以要小朋友自理到都好難: ...

當年我父母都係好咁對大女,我覺得咁樣會影響個女一世,唔想佢對長老咁多,因為我女細b,我果時報8間學校得1間收,長老係咁罵我咁細個比佢讀書,佢識咩呀,果時佢報名得1歲,2歲返學2個月後,見到佢既成長,你就會覺得送佢去全日制幼兒園係冇錯既決定,宜家大女學校放假,反而到長老唔習慣

複式洋房

我屋企卜都係咁,佢爺爺嫲嫲覺得與其比佢食到週圍都係,不如喂食乾手淨脚,話返咗學自然識自理wo

男爵府

開心吸收勳章

我覺得餵飽重要D.

我仔21個月大, 開頭佢會肯自己用餐具食, 到佢自己認為飽, 又或者想去玩O既時候, 就唔肯自己食, 我會餵.

反正我覺得佢都學識用餐具, 只係心散O者, 咪餵下囉, 佢肯張開口食, 總好過話要訓練佢自己食飯, 但係到頭來瘦猛猛, 跌出生長線

水晶宮

回覆樓主:

我個女完全一模一樣,好似唔識餓甘,諗住餓下會食得好d, 佢都係食少少就算。而家我工人係放少少食物喺個碗到 (不能多,佢會全放入口然後嚼唔到又lur 出嚟)等佢自己叉嚟食,但同時間趁佢玩緊/個口係空時又餵佢飯。佢係識自己食既,不過就無咩興趣食。我報左全日N 班,希望到時好d 啦。

珍珠宮

回覆樓主

我都係比佢自己食,食到佢唔願意食,我先餵。

大宅

回覆樓主:

18個月, 要畀佢自己學食飯 ,如果佢食唔飽自然會 食多啲 ,飽唔飽呢個問題唔需要擔心 ,自理能力好緊要, 我見到有啲 讀緊幼稚園仲要阿媽餵飯

別墅

笑得好勳章

回覆樓主:

男仔自理會差d,可以先俾佢自己食,再補餵

大宅

臣臣mamama 發表於 17-12-3 13:44
我仔仔就黎18m,佢從來就不是愛吃既bb,無論飲奶同食飯都係。佢已經識用餐具食飯,但就唔尊心,食食下就開 ...

我仔13個月開始自己食飯啦,但佢喜歡食野嘅,但開始都係會邊食邊用手拎下食物同扔喺枱之類,我覺得係學習過程黎,要放手比佢試,同埋要教佢食飯嘅規矩,佢唔自己筆你先餵,要問佢飽未,18個月其實都差不多識表達飽飽呢回事!佢一餐食得少就唯有少食多餐

大宅

回覆 臣臣mamama 的帖子

我自己覺得學識食飯最重要~ 所以我女14m已經train到可以自己食哂成餐飯~ 出到去飲宴,就算好多小朋友走來走去,但我堅持要佢食飽先可以落地玩~~所以我女都乖乖地由乳豬食到炸子雞XDD

不過18m其實都仲細,有時會食得唔乖都好正常,唔洗太激心~我女而家26m,開始明多d事理就要真係嚴格d~

其實如果佢玩食物,你就試下冷靜收起食物,同佢講食物唔可以用來玩架,再問佢飽飽未?係咪仲想食?如果佢表現得想要返自己ge食物,你就同佢講"要乖乖食,如果唔係媽咪就會收起食物唔再比返你"~可以試下比機會佢~但如果都係玩,就真係要沒收。雖然未必有即時效用,因為bb仲好細個~~但有助深化佢對食飯規矩ge概念而慢慢學會跟從~

其實我女細d果陣有時都會食得唔乖,做媽媽見佢好似沒食過飯咁真係會唔忍心~~唯有係睡前補奶~~

***但千其唔好見佢唔食野就即刻轉頭第二樣野佢,咁佢又會覺得原來我唔中意食飯係可以有其他野食!

(少少個人分享,希望幫到你~)

男爵府

hil_hy_c211 發表於 18-1-5 16:43
回覆 臣臣mamama 的帖子

我自己覺得學識食飯最重要~ 所以我女14m已經train到可以自己食哂成餐飯~ 出到去飲 ...
我同你做法一樣,我女識"不"飯我就唔再餵,日日食到成枱成地都係飯,甚至搞到d飯痴哂上個頭度,事後清潔真係辛苦過餵,不過我女宜家兩歲出街都可以自己食,我就好輕鬆咩都唔洗理,只要捱過前面玩飯、食到周圍都係飯呢個階段,後面真係輕鬆好多好多!

大宅

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

你真係講得好岩呀!!~~~所以教識幼兒乖乖食飯真係好緊要,辛苦一段短時期,日後就會好舒服~~~如果唔做好呢樣野,我見出街有d成5-6歲大ge小朋友仲要比媽媽追住餵飯......細個都唔肯乖乖食,大個餵食習慣更鞏固就更加唔肯乖乖食~~
我女而家食得乖,我都好鍾意周圍帶佢去食野~~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢識食就自己食吖,食完飯收嘢佢都喊既話就唔理佢

首頁

尾頁

跳至