論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

內容有點長。

首先講左佢好得閒呢1 part先。
c6請工人目的系想佢主力清潔屋企同揍b,而煮飯由我煮,始終唔放心交個廚房比人用。咁工人未到之前每星期刀請鐘點幫我汁屋,主要系我有左b,唔方便換床單先請鐘點反黎,不過個鐘點做左咁多個月我刀滿意既。。
由於bb 1月先預產期,而印印又竟然咁快批到黎hk,咁佢其他驗身個d野搞店哂,我就11月30系中介到接佢,而同時都比左每日工作表,每週大清潔工作表佢,不過我無set時間要佢幾點做個樣,幾點做呢樣家務咁。咁當比佢有1個月時間熟習下環境。

我家工人第一日正式工作,7點半起身,早餐刀5食就清潔,我問佢,佢話做哂野先食早餐,之後中午已經無野比佢做,我每月比4千幾蚊人工佢,佢無理由日日下午刀無野做加ma,我二加刀5知可以點處理好?

每日工作: 拖地 掃地 簡單清潔客廳 廚房 客廁 早晚帶狗散步各一次

而我壓力好大呢一part
就系咁,由於我同c6刀系淩晨4.5.6點先訓覺,下午2.3點先起身,就算我有左b,我生活習慣刀改5到,咁佢第一日黎,我就訓少d,早上就教佢清潔,早晚帶佢去放狗一次,行去超級市場。

而c6講到明5食印印煮既野,原因系當時第一日工作,我煮晚餐既時候,印印話佢洗米,咁ok,比佢洗完,到食飯個陣,c6見到白飯有頭髮,我話我全程無掂過一粒米,之後c6就話以後5好比印印掂食物,1定要我煮飯,咁我本身中意煮飯,我就無所謂啦。
而印印清潔方面我覺得刀ok,但個工人系我屋企,我覺得好大壓力,個印印同我一齊去買送(由於我驚佢買錯野,同埋我唔中意過錢系陌生人手上,所以佢同我去買送,刀系叫佢負責拎野),放狗又要帶埋印印一齊去,煮飯個時印印企系我隔離望住我煮飯,我勁5習慣,而加成日身邊有個人系隔離,好似比人監視住咁,好無自由。

別墅

回覆樓主:

呢2日印印話想試下一個人去放狗,咁我就比佢自己去,我先自己一個系屋企鬆左口氣,可以呼吸自由既空氣一陣。有時就算佢休息時間入左房,但間屋始終多個人,我刀覺得周身5自在咁(emoji)(emoji)‍♀
可能我習慣左自己一個自由自在,中意去邊食午餐就去邊,5洗帶住個工人,因為我好5中2有人跟著我,跟出跟入。

仲要今日問我,第1個月既假期,佢唔放假,因為佢系hk無朋友,無地方去,可5可以假期繼續工作,但我勁5想,連比我抖下氣既機會刀5比我,但c6又話無所謂,我唯有聽c6話。

二加呢d無形壓力反而增加我負擔,5系減輕左,我仲有1個月就生,好怕心情影響到個b,我可以點做?

大宅

crystalyan0813 發表於 17-12-3 17:24
呢2日印印話想試下一個人去放狗,咁我就比佢自己去,我先自己一個系屋企鬆左口氣,可以呼吸自由既空氣一陣 ...

屋企多個人一定唔慣,佢熟習咗你地生活習慣同清潔要求未?清潔唔乾淨要佢再做
你生咗b後唔會有時間去tune返正佢d手勢,佢識湊b?肯定佢做到你要求?用而家d時間去教佢
唔想見到佢就要求佢係自己房standby, 唔想佢係屋企就叫佢出街,放假一樣,你是僱主,工人放假想留屋企唔代表你想,佢自己揾地方去,我唔要見到佢,就正如星期日你想返工但唔代表公司要開門比你

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

暫時睇工人ok ,bb未出世佢先得閒d , 佢做晒嘢就ok.
到bb出世後,你就會感受到工人幫手嘅好處,你習慣訓得晏,夜晚餵奶,上晝佢可以睇住bb 。

別墅

cutie_sheep 發表於 17-12-3 18:31
屋企多個人一定唔慣,佢熟習咗你地生活習慣同清潔要求未?清潔唔乾淨要佢再做
你生咗b後唔會有時間去tune ...

我都有問過佢,佢話習慣
我心唸就咁梗系拉,刀無野做,個個刀爭住打我工拉
清潔方面,我有check,要求達到。
佢生過3個小朋友,亦有照顧過初生b既家庭,同埋我請定陪月,一個月,到時可以個陪月教我,同可以教佢。
佢第1次系香港工作,佢黎既時候得20蚊港幣,邊度刀5識去,又無朋友,我又5會借錢比佢,所以刀系叫佢系房就算數。
下個月就會叫佢假期出去,比我抖下氣,自由下。

別墅

joanie731 發表於 17-12-3 18:34
暫時睇工人ok ,bb未出世佢先得閒d , 佢做晒嘢就ok.
到bb出世後,你就會感受到工人幫手嘅好處,你習慣訓得 ...

希望可以好似你咁講,到時生左b真系幫到手拉。

大宅

回覆樓主:

我同你個case好相似,我又係1月生b,姐姐11月中來了,但我係俾佢煮飯和自己去一次超市,因為我煮得吾好,另外我有個大囡,大囡在時會自然些 ,但佢好多時去左婆婆度,我同姐姐常常單獨一齊,佢會不停自己找東西做,每天不停咁清潔,燙衫,好像冇空閒時間咁。。。。佢冇野做會走入房,我吾會見到去,有時佢工作緊我會在房關門玩手機

子爵府

crystalyan0813 發表於 17-12-3 18:49
我都有問過佢,佢話習慣
我心唸就咁梗系拉,刀無野做,個個刀爭住打我工拉
清潔方面,我有check, ...
佢開咗工,你咪出住一星期糧俾佢,500 或1000,叫佢簽收
你要叫佢放假,冇需要冇嘢做,俾錢工人係屋企坐!你叫佢出去行吓,一落街,佢哋大把朋友

我工人主要清潔,冇BB, 冇狗,都係我自己煮,工人只係洗嘢,我唔想嘥氣教

我買完餸,會叫工人自己返屋企,煮'野食,我就再行吓,食吓嘢,慢慢先返!

我冇返工,但基本上都日日去街,唔會係屋企對住工人,如果我同亞sir 唔係屋企食dinner, 工人真係3點可收工!有時我7點返到屋企,工人係食咗飯,冲埋涼,匿係房!但可以點!

佢又唔敢瞓住,如果我入房,唔睇電視,佢真係8點就熄燈鍞門!好嘆㗎!

別墅

adriene_123 發表於 17-12-3 19:23
我同你個case好相似,我又係1月生b,姐姐11月中來了,但我係俾佢煮飯和自己去一次超市,因為我煮得吾好,另 ...

煮飯我真系5敢比佢做,佢食佢煮既刀可以,我同c6食既一定要我煮。
我二加就系成日同印印獨處,屋企多個女人真好5方便咁。工人除左工作系廳,其餘時間刀系房或廚房發呆。
我間屋又5系幾千尺,又無裝飾品個d,好難專登搵野清潔,所以佢做完就休息。
同埋話說我同c6成日買零食,檸檬茶個d放系屋企,口痕就食。
工人來之後,c6同個工人講d零食,飲品可以share比佢食,但其實正常只包工人三餐就夠。其他乜刀可以5包。
之後黎既第一日,我同工人講,我話毛巾牙刷汁浴露個d,頭一次我會比你,之後你用完,要自己比錢買,佢話ok,但c6話我好黑薄,但中介話呢d我本身就可以5供應比佢!
同埋個中介話工人部電話壞壞地,5系經常用到。我同c6講反,c6竟然話聖誕節送部小米手機比工人,千幾蚊個d,我即刻勁嬲,我未聽過有僱主會送電話比工人囉,其實個工人24小時同我一齊,要部電話刀多餘,叫個工人出糧時自己買部傻瓜機用刀得拉。我又5洗同佢whatsapp! (emoji)(emoji)

別墅

細姐姐 發表於 17-12-3 19:24
佢開咗工,你咪出住一星期糧俾佢,500 或1000,叫佢簽收
你要叫佢放假,冇需要冇嘢做,俾錢工人係屋企坐! ...

我刀系5想嘥氣教佢煮飯,覺得好麻煩。
我快快趣趣煮完就算數,5想講咁多野。
同埋我有時c6 唔返黎食飯,我就返外家屋企食飯,廢時煮一人晚餐,好孤獨牙ma!
但工人黎左之後我刀5敢!我5敢比佢自己一個留系我屋企,又5想帶佢返外家。好矛盾。

大宅

crystalyan0813 發表於 17-12-3 19:36
煮飯我真系5敢比佢做,佢食佢煮既刀可以,我同c6食既一定要我煮。
我二加就系成日同印印獨處,屋企多個女 ...

我屋企都係好細,頭一兩日都吾慣,後來間中同佢傾下計都ok la, 你老公咁大方,幾好丫,好過好姑寒果d c6, 請工人係你c6主意?感覺你不太喜歡工人

子爵府

crystalyan0813 發表於 17-12-3 19:36
我二加就系成日同印印獨處,屋企多個女 ...
零食,飲品,生菓,你可以係厨房搵個位,你俾佢嘅,就放係嗰個位,其它唔好開壞個頭,俾佢自己隨意攞!
電話唔使送!佢哋一出糧,自己會去買!

唔需要一到就送電話,毫無建樹,就送禮物!咁係不勞而獲!

早幾日,工人笑住show 俾我睇佢隻人字拖爛咗!

噚日,買餸去街市,佢冇買!

頭先,放完假返,佢著住对舊皮拖鞋,我問佢有冇買拖鞋,佢話下星期先!我唔理,由佢!

唔通佢想我買?no way la!

上星期,淘宝買咗條頸巾同 冷背心,唔like, 已經送咗俾佢啦!又俾咗條舊羊毛頸巾 佢!

唔會買拖街!

別墅

adriene_123 發表於 17-12-3 20:16
我屋企都係好細,頭一兩日都吾慣,後來間中同佢傾下計都ok la, 你老公咁大方,幾好丫,好過好姑寒果d c6, ...

請工人系c6既主意,因為有左b先決定請。
以前2公婆同一屋簷下做乜刀得,二加多個人系屋企就住就住咁。
c6覺得個b出世之後我會照顧5掂個b,所以請佢。
我個人唸法系5想請工人,因為我覺得我搞得店。
同埋c6想我生完之後去搵工返,但我5想miss左bb成長階段。bb出世之後痴邊個就好睇頭幾年,我好驚個b痴工人唔痴我。而4大長老,我同c6不嬲刀好獨立,5洗靠佢地。所以c6話請工人系最好既辦法。

別墅

細姐姐 發表於 17-12-3 20:25
零食,飲品,生菓,你可以係厨房搵個位,你俾佢嘅,就放係嗰個位,其它唔好開壞個頭,俾佢自己隨意攞!
電 ...

你講起拖鞋,我有準備屋企著個對,落街個對我無買,佢第一日就問我有冇我即刻答冇。

咁3餐,我有準備包,公仔面比佢,我話雪櫃其他野食,即係好似腸仔,火腿,蛋,丸類嗰啲,如果你要食你要問過我先,但我今日發現無左隻蛋,我知道一隻蛋系好少事,但無理由5問我加ma。

電話方面,我不斷同c6講5好買,同埋電話卡,c6話買埋比佢,我話5需要,佢自己有張卡,不過我無問系印尼卡定香港卡,希望可以說服佢。

大宅

crystalyan0813 發表於 17-12-3 20:30
請工人系c6既主意,因為有左b先決定請。
以前2公婆同一屋簷下做乜刀得,二加多個人系屋企就住就住咁。
c6 ...

遲d bb出左世你就會覺得工人好重要,自己一個,我實搞吾掂呀

大宅

回覆 crystalyan0813 的帖子

你咁樣對佢,佢應該好快會唔做。其實你應該先同你老公達成共識,依家咁樣唔ok。

別墅

cttms922 發表於 17-12-3 22:15

你咁樣對佢,佢應該好快會唔做。其實你應該先同你老公達成共識,依家咁樣唔ok ...

我對佢無黑口黑面,我本身份人對外人不嬲刀好少講野,所以系屋企大家刀唔多出聲。
除非叫佢做野大家先有溝通。

大宅

我地屋企對工人唔係咁,我個人覺得做僱主要照顧工人既生理同心理健康,我希望佢係我屋企做野可以開開心心,無憂無慮,佢perform到佢既best,我地都會得益,我覺得咁至係win win situation。

大宅

你當佢係外人,佢一定feel到;係同一屋簷下生活,我覺得需要建立良好既關係。

別墅

cttms922 發表於 17-12-3 22:37

你當佢係外人,佢一定feel到;係同一屋簷下生活,我覺得需要建立良好既關係。 ...

我明白,我會盡力維繫好同工人既關係,thank u

首頁

尾頁

跳至