論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 crystalyan0813 的帖子

我剛剛睇緊另一個post,講佢地屋企做得好既工人有d 會申請去加拿大,想留都留唔住;換句說話講,香港唔係無好僱主,亦唔係無好工人。我自己覺得,係工人幫我地打工既期間,盡量令大家都舒服吧!

複式洋房

回覆樓主

我都係有左無4大長老先請工人,生bb之前個半月姐姐到左,因為我地都係夜訓開,點幾先起身。平時我地都岀去dinner,但佢黎左之後我會屋企煮下野食,叫佢幫我洗切工作,我自己煮佢洗之類,起初你會覺得佢好得閒要佢做下呢樣個樣,但生完之後佢同你都好唔得閒,仲要係印印,我都用左好多心機教到佢明。

複式洋房

回覆樓主

生左之後佢一定忙,依加呢段期間我建議教佢做d 關於bb既野,洗bb衫阿,點樣沖奶stream奶,奶咩溫度沖涼咩溫度阿,點開暖風之類。最後訓練一下,因為佢生過係唔代表佢明同識湊,你當由0開始就差5多,我個印都調較好耐先正常返。

別墅

cttms922 發表於 17-12-3 23:11

我剛剛睇緊另一個post,講佢地屋企做得好既工人有d 會申請去加拿大,想留都留 ...

我明既,我對佢好,佢自然會對返我好既道理。

別墅

Haylie_w 發表於 17-12-3 23:17
生左之後佢一定忙,依加呢段期間我建議教佢做d 關於bb既野,洗bb衫阿,點樣沖奶stream奶,奶咩溫度沖涼咩溫 ...

教bb野,我今次系第一胎,我到二加刀系乜刀唔識,不過我成日刀系bk爬文,同埋我到時靠陪月教我炸。

複式洋房

crystalyan0813 發表於 17-12-3 20:38
你講起拖鞋,我有準備屋企著個對,落街個對我無買,佢第一日就問我有冇我即刻答冇。

咁3餐,我有準備包, ...

電話我初頭蠢左俾電話卡佢諗住我打俾佢方便d,點知佢個電話一卡2號走去sd信息頭一個月搞到我要俾3百幾蚊,不過見佢湊得掂我個b就無同佢計,最後百幾蚊買個電話分開張卡用

複式洋房

crystalyan0813 發表於 17-12-3 23:21
教bb野,我今次系第一胎,我到二加刀系乜刀唔識,不過我成日刀系bk爬文,同埋我到時靠陪月教我炸。
...

我都係第一胎
加油阿,過左3個月就好好架啦!
最緊要教識佢幫到你,佢早d學識唔洗到時先黎煩。

別墅

Haylie_w 發表於 17-12-3 23:24
電話我初頭蠢左俾電話卡佢諗住我打俾佢方便d,點知佢個電話一卡2號走去sd信息頭一個月搞到我要俾3百幾蚊, ...

我岩岩刀再有問工人,我話想同佢交換電話號碼,方便聯絡。
之後佢比我睇佢電話,發現原來系香港電話卡
仲可以上網,之後我同佢交換左電話號碼
我5知佢部電話系米真系個中介講到咁壞,成日lag機,而家見佢有部電話用到,又上到網,咁我就可以大條道理同我c6講,5好買電話比佢。

男爵府

畀面勳章

crystalyan0813 發表於 17-12-3 20:38
你講起拖鞋,我有準備屋企著個對,落街個對我無買,佢第一日就問我有冇我即刻答冇。

咁3餐,我有準備包, ...

唔好介意,我覺得你有少少受懷孕賀爾蒙影響,加上c6諗住請工人黎湊b , 要你出去做嘢,好似用工人取待你媽媽嘅工作,你覺得唔開心又冇辦法阻止,所以不自覺對工人反感,唔係話你係衰人,我都試過呢種感覺,但係真係錯不在姐姐,係僱主請佢,佢都唔知你根本唔想請嘅 , 既然人都黎左,不如試下向好嗰方面諗,有人幫手點都係好事 同埋唔洗擔心bb痴工人多過媽咪,如果bb真係好痴工人,咁你就真係好彩,佢真係好錫bb先會咁,而且小朋友識分架,唔會唔鐘意媽咪,唔好亂諗啦,你地嘅關係冇人可以取代

別墅

joanie731 發表於 17-12-4 00:46
唔好介意,我覺得你有少少受懷孕賀爾蒙影響,加上c6諗住請工人黎湊b , 要你出去做嘢,好似用工人取待你媽 ...

我唔會介意,所有意見我都會樂意聽。
我明白既,媽媽既位置無人可以取代得到。

男爵府

畀面勳章

crystalyan0813 發表於 17-12-4 00:48
我唔會介意,所有意見我都會樂意聽。
我明白既,媽媽既位置無人可以取代得到。
...

你c6處理得唔夠好,對住姐姐懶好人係唔work嘅,賞罰要分明,不過又唔洗太執著,唔係你會好辛苦,食隻蛋嗰d,由佢啦。
focus喺照顧小朋友度,教下工人d衛生意識,當你同小朋友出左成日街,返到屋企工人幫小朋友沖涼刷牙,你唔洗冇停手,可以攤落梳化嗰下,就知有人幫手爽好多架
我係ftm , 其實同你一樣,買餸煮飯湊仔自己做,但係姐姐都辛苦嘅,有小朋友屋企會有做唔完嘅家務,最緊要有時想訓下晏覺都有人幫下眼。

大宅

回覆樓主

見你寫的,感覺你工人 做野爽手、乾淨,這裡好多人 夢寐以求。到咗bb出世,你會當佢系寶。

特別是頭三個月,每三小時吃一次奶,如果用樽餵,佢起碼幫下手,等你可以一覺瞓到天光。
即你夜d瞓,佢早d起。

開頭果一個月,晨昏顛倒,到時你會知㗎喇...
我試過有次,阿女唔肯瞓,一放低就哭,
我通宵抱咗 9個鐘...沒齒難忘!
一到 7:00am, 我立刻交個b比佢,腰就快斷了...

你有工人,每人頂 12 小時,好好多㗎。
C6 顧住搵食,幫唔到幾多呢⋯⋯

大宅

cttms922 發表於 17-12-3 22:33

我地屋企對工人唔係咁,我個人覺得做僱主要照顧工人既生理同心理健康,我希望 ...

我同你差唔多, 有左兩個月前工人姐姐入屋, 有請陪月, 無四大長老幫手, 屋企有隻狗, 而家我生左坐完月啦。
開頭我姐姐真係無乜野做架, 得閒到在家唱歌。

唔知你重唔重視坐月唔出街唔掂生水呢樣野,
我自己有跟, 所以坐月時自己係煮唔到飯 (洗米都唔得) , 陪月放假時就要靠姐姐; 姐姐成日俾我點落街去買餸、買尿片、買奶樽、去順丰拎網購既BB用品 (生之前你點諗得周詳都實會買唔齊) ..... 如果唔係有姐姐, C6放工番黎除左幫手湊仔仲要做埋呢d既話人都癲。

好似jm咁講, 姐姐身心健康好重要, 唔好低估湊初生BB既工作和壓力。
而家我生完仔, 我姐姐日日差唔多要11pm先入到房, 6am就要出黎幫手。

不過我有d奇怪你地寧願俾姐姐湊仔都唔俾姐姐煮飯 (我自己就兩樣都好放心俾姐姐做, 但生完頭幾個禮拜都都仍然累到不似人型)

寶石宮

2023年兔年勳章

crystalyan0813 發表於 17-12-3 17:23
內容有點長。

首先講左佢好得閒呢1 part先。

放鬆 放手比工人

複式洋房

VivaSea 發表於 17-12-4 07:35
我同你差唔多, 有左兩個月前工人姐姐入屋, 有請陪月, 無四大長老幫手, 屋企有隻狗, 而家我生左坐完月啦。
...

唔掂得水姐姐真係好重要,我叫佢煲薑水沖涼洗頭又搬入廁所又呢樣個樣頭一個月真係超多野做,我成個月都無掂過生水。

翡翠宮

cttms922 發表於 17-12-3 22:15

你咁樣對佢,佢應該好快會唔做。其實你應該先同你老公達成共識,依家咁樣唔ok ...

睇怕係

別墅

joanie731 發表於 17-12-4 01:12
你c6處理得唔夠好,對住姐姐懶好人係唔work嘅,賞罰要分明,不過又唔洗太執著,唔係你會好辛苦,食隻蛋嗰d ...
我c6成日系甘同我講,叫我關心多d印印,仲話人地1個人孤令令黎香港打工好慘,有日我同c6講返外家食飯(順便比我抖下氣),佢竟然叫我叫帶埋佢..<但我有準備急凍雞扒雞翼比佢.如果我唔煮飯,佢可以自己煮晚餐自己食>我真系o哂咀,我返外家都要跟著我....結果無返外家食,只系同外家家人系外面食飯就算.
其實我唔明c6咩都幫住哂佢甘,講到我好黑薄佢,c6越講呢d說話,我把火燒得越勁.
照顧bb方面,始終bb未出世,同佢講甘多都無意思,到時bb出世先教都未遲,二加教佢,佢到時都會唔記得加拉.
況且有陪月教..我會放心少少.

別墅

fishchow 發表於 17-12-4 02:52
見你寫的,感覺你工人 做野爽手、乾淨,這裡好多人 夢寐以求。到咗bb出世,你會當佢系寶。

特別是頭三個月 ...
頭幾日緊系做得足啦,二加等個b出世後先知佢系米真系做到野...最怕呢一個月佢習慣左太得閒,到bb出世好忙既時候佢跟唔到個節奏就大獲.

別墅

crystalyan0813 發表於 17-12-3 17:24
呢2日印印話想試下一個人去放狗,咁我就比佢自己去,我先自己一個系屋企鬆左口氣,可以呼吸自由既空氣一陣 ...

感同身受...

別墅

VivaSea 發表於 17-12-4 07:35
...
我家都有隻狗呀!!佢太得閒,我叫佢早晚放狗一次,平時我只會每日一次炸.我自己都重視坐月問題,我都有唸過陪月放假點算,我已經plan好左,叫c6或者印印買野返黎食
我呢幾日已經帶佢行哂附近既街市,餐廳,超級市場,藥房個d...同佢講哂.買咩去就去邊間買.
佢話ok.我覺得到時佢都會唔記得..所以我都系hea講,到bb出世.需要佢買,先再講得清楚d

你話唔比姐姐煮飯問題,因為我同c6真系唔想食姐姐既野..同埋c6腸胃好差,有少少唔清潔既野食都會肚柯.好麻煩.寧願我自己一手一腳煮會食得安心d.
揍bb.我估到時bb出世.我盡可能都會stay 系bb身邊,可能行開行埋先會需要印印睇住bb.始終bb未出世.我都好難講到時會變成咩情況.

首頁

尾頁

跳至