論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 janicetsang 的帖子

我無喺app加資料, 因為好似唔係咁好, 怪怪地, 我全部係直接拎去mamahelpers指派的agent公司, 你比都係比$5200?
因為我返工好近間agent, 我直情自己上去簽contract,其他嘢可以email比

男爵府

laibebemama 發表於 18-2-7 10:58

我無喺app加資料, 因為好似唔係咁好, 怪怪地, 我全部係直接拎去mamahelpers指派 ...
我都是比$5200。我選的姐姐以前在香港做過,咁樣係咪唔使接機,叫佢自己到時去agent度都ok啩?謝謝,咁我都唔在app加資料,等我問下佢去邊間agent,address proof果D都直接去agent度比算。
你比$後幾時去簽約?我比左$,比左姐姐contact佢,其他乜都未搞。

別墅

laibebemama 發表於 18-2-6 16:45

我已經比左錢$5200搞緊個菲姐(之前已經來過香港做), 係全包, 包埋一張馬尼拉來港 ...

我比完$5200 之後,現在好似中伏

男爵府

wong06 發表於 18-2-7 20:02
我比完$5200 之後,現在好似中伏
我希望唔係中伏啦。因為我都比左$,未簽約。不過我諗呢D app收人平D,就是要我地bear 個risk .因為係我地自己選人。所以唔似傳統agent會bear 呢D extra cost啩。

別墅

janicetsang 發表於 18-2-7 21:37
我希望唔係中伏啦。因為我都比左$,未簽約。不過我諗呢D app收人平D,就是要我地bear 個risk .因為係我地 ...

唔關工人事,係果邊間agent 好多借口要收錢,又扣起工人本passport, 想轉agent 都唔得

男爵府

因為我請果個姐姐現在喺澳門, 所以我SF寄份CONTRACT比佢簽返來, 簽左直接拎比agent, 之後過數比錢, 其他嘢等佢搞, 我工人之前都係香港做過, 不過agent話要自己接機, 我未問駛唔駛返去agent度先,

男爵府

回覆 wong06 的帖子

你覺得點中伏啊? 我比晒資料, (mamahelpers要既資料仲多過我經agent介紹, 我地址證明佢一定要水電媒, 唔可以銀行單, 又要比出糧證明) 其他咪等佢搞, 你之前有無請過工人? 其實都係咁等 (海外等2-3個月), 我之前經agent介紹工人都係咁等, 佢地都係有牌agent, 我check左先比錢, 應該無問題掛

男爵府

你估agent介紹果啲好好...咪又係乜都話識最後乜都唔識, 連廣東話都唔Ok , video call interview背晒答案

真係咁啱,我今日自己揾呢個, 佢第一次來香港做嘢原來係經一間我本來想揾佢介紹工人的agent,個工人仲話果間agent好好人, 因為果時比左份好工(個僱主好)佢

大宅

laibebemama 發表於 18-2-6 16:45

我已經比左錢$5200搞緊個菲姐(之前已經來過香港做), 係全包, 包埋一張馬尼拉來港 ...

怕唔怕佢地最後唔no show 唔黎香港,Agent 係咪唔賠?
同埋好多工主話佢地唔會比菲律賓既費用,5200呢間菲律賓收唔收佢地錢?

男爵府

MaMaow 發表於 18-2-9 23:58
怕唔怕佢地最後唔no show 唔黎香港,Agent 係咪唔賠?
同埋好多工主話佢地唔會比菲律賓既費用,5200呢間菲 ...

Agent 係冇收工人$的,工人要比幾千peso(大約$500港紙)係當地文件費。
咁你怕佢唔來,呢個係要博,因為佢成本低

大宅

laibebemama 發表於 18-2-10 09:31
Agent 係冇收工人$的,工人要比幾千peso(大約$500港紙)係當地文件費。
咁你怕佢唔來,呢個係要博,因為佢 ...

我問過好幾間話未尼過香港既姐姐要比萬幾peso做文件,body check
可唔可以介紹個Agent 比我?

男爵府

MaMaow 發表於 18-2-10 09:45
我問過好幾間話未尼過香港既姐姐要比萬幾peso做文件,body check
可唔可以介紹個Agent 比我?
...

如果你經mamahelpers app搵果d係收$5200,你其實有冇用個app?係自己喺入面揀姐姐,自己約見/未来過的自己同佢夾時間video call

男爵府

MaMaow 發表於 18-2-9 23:58
同埋好多工主話佢地唔會比菲律賓既費用,5200呢間菲 ...

同埋$5200只係我地呢邊費用,菲姐如果自己一蚊都唔肯比,係冇可能的。佢地已經唔駛比中介介紹費,只係要比基本費用,一定要同佢講清楚

大宅

laibebemama 發表於 18-2-10 17:46
同埋$5200只係我地呢邊費用,菲姐如果自己一蚊都唔肯比,係冇可能的。佢地已經唔駛比中介介紹費,只係要比 ...

係呀!我唔知我搵個agent 定係佢老作,佢話佢地周鄉一蚊唔使比都可以,最後我reject 左呢個工人

男爵府

我今天簽左約了,比晒文件。因為我選果個以前在香港做過,咁佢已經有香港身份證。我打算之後加返$比佢香港驗身,穏陣D。咁佢到時到香港後,自己去agent度,驗埋身,我再接佢。或者直接叫佢來我屋企。

別墅

janicetsang 發表於 18-2-11 21:43
我今天簽左約了,比晒文件。因為我選果個以前在香港做過,咁佢已經有香港身份證。我打算之後加返$比佢香港 ...

來到香港驗身如果有問題都無用,因為agent 只包佢來香港,唔會有得換人。
香港驗身可以的話自己帶去,見過有人代工人提供尿液樣本。

別墅

laibebemama 發表於 18-2-8 12:09

因為我請果個姐姐現在喺澳門, 所以我SF寄份CONTRACT比佢簽返來, 簽左直接拎比age ...

果邊agent 唔理你提供既工人任何資料,一開始就捉佢驗身先,有任何問題就叫我地補返驗身費先繼續。例如我請果個年紀唔可以出國,佢就唔簽合約都驗左身先,驗完等我發現出唔到國就要求比錢先可以換人。

禁止訪問

男爵府

angel0416 發表於 18-2-12 14:38
回覆 wong06 的帖子

Direct hire就要自己follow up多d lor, 收1XXX呢個價平過出面AGENT禁多,我會expect個 ...
但是唔知點解我個app無呢個update plan.請問在哪個版面見到?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至