婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

背景係層樓我同c6俾首期,c6負責供,我負責屋企開支,同埋6299住,套房都俾埋佢地住(佢地話鍾意住大房)
62退左休,99有返工,已請工人幫手湊b做家務(bb未出世)

99呢兩年有意無意想我俾錢佢,我之前間唔時會俾一二千佢飲茶,但聽佢而家口吻係想我每個月俾錢佢,我諗唔會一二千咁少......
同時佢地兩老今年起可以拎生果金$2500左右每個月,而我知c6應該每個月都有俾錢佢,但我唔知佢俾幾多...

我自己雖然冇同自己媽咪住,但一出黎做野開始都有俾家用,因為呢個係我做女既負任!但6299又冇養過我冇供我讀大學...要我俾家用佢我內心其實唔想,有試過婉轉地叫佢問返佢個仔....但99隔日就俾說話我聽,到底我有冇做錯?

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

冇做錯,樓主你有咩錯?
c6有比家用就得啦,仲要個屋係你兩公婆自己比錢喎,你冇受佢恩惠。自己比自己父母就夠

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

直接講,要家用就問佢自己仔女。
總有離別的時候

男爵府

回覆樓主:

叫你c6自己搞店佢啦,或者下次99問你話同c6夾好係交比c6處理

大宅

回覆樓主:

咁有無同C6 講,最緊要係C6 點睇,佢阿媽佢自已攪掂返,我一定唔會俾,一條大數俾,又要新抱又要仔俾,咁複雜

大宅

gallychu 發表於 17-12-5 17:48
咁有無同C6 講,最緊要係C6 點睇,佢阿媽佢自已攪掂返,我一定唔會俾,一條大數俾,又要新抱又要仔俾,咁複 ...

C6叫我當聽唔到唔洗理佢地,但日日都有說話聽好難受

大宅

Yee_ng 發表於 17-12-5 17:39
叫你c6自己搞店佢啦,或者下次99問你話同c6夾好係交比c6處理

我c6話唔洗理,可能佢兩老覺得c6俾得唔夠多掛...又或者覺得c6俾晒啲錢我我收起唔俾佢地

象牙宮

Linda20 發表於 17-12-5 17:24
背景係層樓我同c6俾首期,c6負責供,我負責屋企開支,同埋6299住,套房都俾埋佢地住(佢地話鍾意住大房)
6 ...

一起住, 包食, 包住。还要家用?

生果金$2500左右每個月, 2元車費。

或叫佢向兒子要。兒子有責。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主

咁你老公唔啱,點可以當無事?明知你繼續有說話聽

我覺得你奶奶之前有工作,如果係因為要幫你照顧小朋友而放棄份工,咁你兩公婆都應該比返錢佢。至於錢從誰來,你奶奶不應比意見

但如果佢繼續工作,咁佢地兩老已同你們住,又唔使持家,你老公又有比零用錢佢地,佢用咩理由要再問你攞?同埋佢意思係你,定你倆公婆?

大宅

回覆樓主:

係都比自己父母啦。傻架

水晶宮

Linda20 發表於 17-12-5 17:57
我c6話唔洗理,可能佢兩老覺得c6俾得唔夠多掛...又或者覺得c6俾晒啲錢我我收起唔俾佢地
...

俾家用? 得! 俾家用即佢當自己先係一家之主, 層樓係佢仔供就即係佢哋既! 自己仔咁多年供書敎學, 仔既即係自己既, 你只係嫁入去既外人( 佢哋應該係咁諗)

解決方法好易, 以後什費咩都俾返晒佢哋交, 厠紙同米都俾番佢哋自己托 , 飯佢哋煮地佢哋拖, 咁就可以把你平時出既什費當家用咁俾! 家用家用, 就係指家庭使用費 ! 即管交俾佢哋自己安排

大宅

唔好煩我 發表於 17-12-5 18:27
咁你老公唔啱,點可以當無事?明知你繼續有說話聽

我覺得你奶奶之前有工作,如果係因為要幫你照顧小朋友而 ...

我從冇叫佢湊小朋友,佢冇辭工,佢而家都有返工

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

直接同99 講「一早同老公有共識各自俾家用父母,如果99 你覺得唔夠,我幫你話俾你個仔知,不過佢加唔加就唔係我話事」。
唔好扮聽唔到、唔理,只會一直煩落去,直接ko 佢最好
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

Linda20 發表於 17-12-5 18:31
我從冇叫佢湊小朋友,佢冇辭工,佢而家都有返工

咁佢用咩奶油?點同你講?會不會是想你同你老公商量,而不是要你比

大宅

newspaperhang 發表於 17-12-5 18:49
直接同99 講「一早同老公有共識各自俾家用父母,如果99 你覺得唔夠,我幫你話俾你個仔知,不過佢加唔加就唔 ...

C6有講過,不過6299好似一定要迫到我俾錢佢地咁.....

珍珠宮

Linda20 發表於 17-12-5 18:51
C6有講過,不過6299好似一定要迫到我俾錢佢地咁.....

你直接講啦,話同老公有共識乜乜乜,拋返個波比佢個仔

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

屋企使費係咪一毫子都唔使6299比?你最好同你老公傾下,究竟佢係咪每月定期比“孝義費” 同埋比幾多,只怕你老公比下又唔比下,要佢哋出錢喺頭家度,明白你6299有份住,99重有工作,但係佢哋好少會咁識諗,只會覺得仔養佢哋應份。其實我都好佩服你,肯同6299住,重要比埋間套房佢哋瞓

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

如果係咁,我會要求老公當住大家面前(6299面前)講,三口六面講清楚
問心,我好憎人煩我,如果佢地成日咁樣講講講,我應該一早就爆左大鑊
btw⋯講返題目,我覺得你唔俾家用6299係完全無問題,我同老公都係各自俾,自己原生家庭自己負責
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主:

你先生要親自同99講,要家用係仔既責任,加上而家有bb工人,洗費多咗,唔減已好好。你先生唔可以當聽唔到就覺得件事已解決,因為99一定唔會收口,搞到你產前/後抑鬱更大件事

男爵府

佢就係想煩到你比想恰你,一係當佢耳邊風,一係揾次你c6同99係到當面講,迫佢地面對

首頁
12345...7

尾頁

跳至