嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想請教下咁多位媽媽~我個囡由BB開始已經好唔鐘意坐車, 坐親都爆喊...(除咗地鐵之外)
之後我同老公就買架車諗住自己揸會好D啦, 咁佢真係冇爆喊, 不過就嘔...
真係差唔多坐兩次就一定嘔一次... 所以搞到冇必要都唔想揸車同佢出去.
不過遲D返學可能都坐校車, 所以都要解決D個問題,
所以好想請教下各位有冇同樣有咁嘅情況?
可以點解決?

大宅

回覆 jannykim 的帖子

是否開車前飲左奶類?
我仔之前都事這樣..而家開長途車我轉比佢飲果汁....就冇事了

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

第時番學,坐車前唔好食咁多,尤其唔好食蛋奶類,食到橙條,薑條,就食啲啦,又坐暈車浪。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

教佢坐車時望風景.

不過要嘔的話可以好大個都嘔... 我家姐都係咁, 到小學大左至唔嘔.

大宅

回覆樓主

我個小朋友由10個月發現佢會暈車浪會嘔,除左地鐵,其餘車輛坐超過20分鐘必嘔(emoji)而家好左d, 有可能係作嘔啫但個樣係超辛苦,去遠程拎定膠袋,要嘔就嘔

侯爵府

細個有無玩sir滑梯 盪鞦韆

大宅

回覆樓主:

屈臣氏有專用止暈手帶,只須帶在手,不須吃藥又冇副作用,可以試

別墅

elainec9 發表於 17-12-12 09:08
屈臣氏有專用止暈手帶,只須帶在手,不須吃藥又冇副作用,可以試
試過!冇用

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 pe 的帖子

我個女坐車都好渣, 所以兩歲開始要坐長途車就比佢食四分一粒小童暈浪丸, 慢慢大咗就好d.而家五歲幾有時太耐無搭過車的話, 半個鐘以上車程都會作嘔, 有時知道要起碼坐45-60分鐘車的話都會比半粒小童暈浪丸佢食

慢慢坐多d車, 叫佢望下風景, 同佢傾下計分散下注意力, 帶定d酸酸甜甜gei糖或者果皮嗰d, 見佢坐到咁上下開始有少少唔妥就隊比佢食...

首頁

尾頁

跳至