自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

九暈畏 發表於 17-12-8 08:46
啲阿婆阿嬸夠覺得搽頭暈身興搽白花油唔使食藥就好好啦。一樣道理,人地賣十零廿蚊枝。
...

我仔傷風鼻塞會幫佢揸萬秀x敦,揸完瞓得好好,$70一大樽好抵用
另一隻常用油係印尼白樹油,我仔話揸完覺得好舒服。民間古方其實都好work

大宅

cbeyond 發表於 17-12-7 14:32
正如樓主可以話好, 我可以叫人小心, 大家可以發言, 自由討論區有咩問題。
見到呢類主題, 我一定唔會skip。 ...

jm 講得好!
用精油,仲要用係小朋友,真係要自已有足夠知識同問左專業意見先好。

大宅

cbeyond 發表於 17-12-8 07:25
我諗大家要認清楚一件事, 對精油有點認識的人, 根本唔會亂叫人用精油於太細小朋友身上, 除了傳銷。
呢度都 ...

珍珠宮

cbeyond 發表於 17-12-8 07:25
我諗大家要認清楚一件事, 對精油有點認識的人, 根本唔會亂叫人用精油於太細小朋友身上, 除了傳銷。
呢度都 ...

嗯!支持你~用係小朋友身上我都唔讚成,唔係想針對傳銷,但我朋友用梗yl,佢除左自己同佢BB用,仲係公司不停叫人俾BB用,我試過俾啲報導佢睇,佢完全睇唔到咁,繼續同我,同其他有BB嘅同事講,話俾BB搽精油係好好好。。。我都無辦法。。

珍珠宮

回覆樓主:

其實cbeyond講左個重點,佢唔係話精油唔好,更唔係一味針對傳銷,佢講嘅係,使用精油應該要謹慎啲,唔係人講好就好,識用精油嘅人,亦唔會一味同你講,用啦用啦~好好好,事實只有做傳銷嘅人,先會係咁講好好用,用埋俾bb都得,完全唔理對你係咪真係有用,只係希望愈多人買愈好嘅出發點。。。我公司就有個。。
不過我見jm一睇到兩三隻講傳銷嘅字眼,就好激動,如果自己唔係傳銷,都唔駛嬲架。。。咪好似cbeyond咁,講多啲有理據嘅分析囉~我地可以學到野~
用係自己小朋友身上喎。。真係咁兒戲?你都唔會亂搽護膚品係自己皮膚上啦~

男爵府

回覆樓主:

我仔在外國讀書,外國係醫藥分家,不像香港醫生濫開藥物给病人。普通感冒,他們好多時都係靠休息、飲多D水或吃點維他命C, 然後靠自己抵抗力去對抗病菌。不過,有時他要上學,唔夠足夠休息,我都有着他用油輔助,舒缓吓加快傳癒的速度。不過,青年人那會完全好乖的跟着做。但係他最近感冒傷風、喉嚨痛,他說有用油時定確有舒缓作用。

我想說無論西藥及用油都有人評論它們的利弊,我只是用西藥產生的副作用與精油的弊点去比較那方面對家人影响比較大。坦白說,大家為人父母,都痛錫自己仔女,無論選用西藥及精油都有自己考慮因素,無話對與錯。

至於樓主嘅問題同傳銷完全無關,但係我唔明点解論壇一提到精油就要拉上到傳銷上,或者背後有其他原因。既然講開傳銷,我又想講我對傳銷嘅睇法。其實,我一直都對傳銷的印象都麻麻。但客觀D去諗,一件產品一係就靠廣告、明星效應等來宣傳,如果唔係就係靠用家推介。前者的宣傳費用轉架在產品用家身上,後者只是回報给付出了努力的用家,這樣我又覺得不是不合理。

當然我唔排除有些做直銷嘅人為了自身利益而認識產品及唔理產品的質素去推銷產品,但我唔會因為這樣而斷定所有直銷產品就係唔得了,戴著有色眼鏡覺得這些人就係搵我著數。我會問多些唔同用家及自己找多些資料,以確定產品質素才決定是否去試用。

總言之,各人有自己的選擇權無話對與錯,最重要懂得尊重別人決擇,客觀嘅分析我會接受,但我亦會過濾那些是帶有用心的評論。大家是成年人,我相信每人都有自己的分析力,會為自己決定負責。

珊瑚宮

回覆樓主:

用精油於2,3歲小朋友身上, 呢度好多JM已經講左不宜, 只有傳銷個套係會咁做。
咁。
點,會同傳銷扯上關係?

珍珠宮

畀面勳章

issactmaria 發表於 17-12-8 12:02
我仔在外國讀書,外國係醫藥分家,不像香港醫生濫開藥物给病人。普通感冒,他們好多時都係靠休息、飲多D水 ...
我的外國同事, 感冒到死都唔去睇醫生, 堅持食水果休息 (但又日日返工係咁咳),兩星期後自動好返.

珊瑚宮

issactmaria 發表於 17-12-8 12:02
我仔在外國讀書,外國係醫藥分家,不像香港醫生濫開藥物给病人。普通感冒,他們好多時都係靠休息、飲多D水 ...

JM自己都識講多找資料睇, 部分JM係咁回應?

珊瑚宮

回覆樓主:

分享一個case, 曾有位媽咪搵我, 話自己BB先天不足, 住左幾個月醫院將出院。
就有人同佢講, 叫佢用精油於BB身上, 話好有效的。
位媽咪心大心細, 因為聽完講座, 一堆媽咪猛話好。但家人懷疑, 因為要花費既錢唔少, 仲有效應是否真係好呢。
呢d問題, 梗係專業人士答, 唔通好似d人醫生上身, 乜都話好咩。最後我托左位資深芳療師朋友義務解答位媽咪問題。
由個時開始, 就知原來打手好厲害。人海戰術, 耳仔軟一點的人, 就容易落搭了。

大宅

cbeyond 發表於 17-12-6 12:39
應該講, 唔應叫精油, 叫神油, 能醫百病, 信者得救

我笑左

男爵府

回覆樓主:

感冒為什麼不要一直吃藥?(by 林燦城醫師)
http://mamaclub.com/learn/%E6%84%9F%E5%86%92%E7%82%BA%E4%BB%80%E9%BA%BC%E4%B8%8D%E8%A6%81%E4%B8%80%E7%9B%B4%E5%90%83%E8%97%A5-%E6%9E%97%E7%87%A6%E6%88%90%E9%86%AB%E5%B8%AB/

伯爵府

cbeyond 發表於 17-12-6 12:50
橋唔怕舊, 最緊要有人受

公爵府

cbeyond 發表於 17-12-6 12:17
所有有良心芳療師根本唔會建議太細小朋友用精油。
傳銷常用精油, 好似薄荷精油, 根本唔會用係3歲以下小朋友 ...

大宅

Jnam 發表於 17-12-8 09:36
我仔傷風鼻塞會幫佢揸萬秀x敦,揸完瞓得好好,$70一大樽好抵用
另一隻常用油係印尼白樹油,我仔話揸 ...

請問萬秀X 敦搽邊度?

伯爵府

小曳人 發表於 17-12-7 07:36
唔係舒緩,係幫手打杖!
elderberry嘅功效,對增加免疫能力已經係well documented (search at pubmed, 會 ...

請問你地食緊邊隻elderberry? 我女都有食elderberry(iherb買的),但唔係好肯定有冇效

大宅

ivycwl 發表於 17-12-6 11:27
我小朋友3歲幾,佢一作病我就用油,但多數用1至2日見佢仲未得,我就心大心細,多數就去食葯。
其實係咪應該 ...

我想知用咩油。。分享下

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

kkk2015 發表於 17-12-8 13:12
請問萬秀X 敦搽邊度?
後面搽背脊膊頭,膊頭對下同尾龍脊骨, 前面搽膊頭同胸骨, 搽完呼吸暢通,抖氣好咗,小朋友用鼻呼吸, 一鼻塞就好慘, 瞓唔到覺

水晶宮

BK Milk勳章

cbeyond 發表於 17-12-6 12:17
所有有良心芳療師根本唔會建議太細小朋友用精油。
傳銷常用精油, 好似薄荷精油, 根本唔會用係3歲以下小朋友 ...

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 cbeyond 的帖子

我以前公司係賣精油產品,真係有鋪頭果隻,我都唔明傳銷D人點會隻隻精油都拎黎直接查使用不當其實會灼傷皮膚,仲要查落小朋友度

首頁
56789...11

尾頁

跳至