嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左罐米糊,但唔知份量
罐上寫210ml 要加2-3 匙粉
但如果初初頭果個階段都只係食好少
係咪都係照跟呢個份量開左先?
因為諗住初初只食幾啖所以問下
Thanks

大宅

回覆樓主

Anyone know?

複式洋房

跟比例除返囉,如果210 ml奶 配 2-3匙粉,那你可以試 100ml 奶配 1匙粉

BTW果D係咩文字,睇不明

大宅

shcyeung 發表於 17-12-7 13:08
跟比例除返囉,如果210 ml奶 配 2-3匙粉,那你可以試 100ml 奶配 1匙粉

BTW果D係咩文字,睇不明:sweating ...

法文

回覆 November_bbcc 的帖子

Hello November_bbcc,6個月嘗試食固體,一般由稀而幼滑食物質感開始,大約1茶匙純米糊加4茶匙BB飲開奶,味道會容易D接受,開始時試1-2啖連續試2-4日,無過敏反應可以繼續嘗試其他新食物。BB幾大? 對食物有無表現出有興趣?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-7 14:40
回覆 November_bbcc 的帖子

Hello November_bbcc,6個月嘗試食固體,一般由稀而幼滑食物質感開始,大約1茶 ...

原來係咁,岩岩6個月咋。 聽日試試先!
咁遲d量多d係咪可以跟比例 1:4 去再加上去?
November_bbcc 發表於 17-12-7 15:36
原來係咁,岩岩6個月咋。 聽日試試先!
咁遲d量多d係咪可以跟比例 1:4 去再加上去?
...

BB食固體質地係由稀和幼滑慢慢轉變成柔軟和剁碎(6-12個月),主要按返BB吞嚥/咀嚼能力改變食物質感,慢慢增加米糊和奶嘅比例開糊仔,訓練佢咀嚼和吞嚥,食到大概一個BB碗分量就可以代到一餐奶,8-10個月 BB食物質感會係比較稠身和搗爛。仲要建立飲水習慣,BB有冇水呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-8 17:51
BB食固體質地係由稀和幼滑慢慢轉變成柔軟和剁碎(6-12個月),主要按返BB吞嚥/咀嚼能力改變食物質感,慢慢增 ...

明白哂。今日第一日試左幾啖,未飲過水呀!
November_bbcc 發表於 17-12-8 23:57
明白哂。今日第一日試左幾啖,未飲過水呀!
加固體後要俾BB開始飲水,餐與餐之間飲少少水,同BB建立飲水和進食高纖食物習慣,有助預防便秘架!

首頁

尾頁

跳至