興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果只是家庭普通電腦用,紅色及紫色那個會比較可靠些?

大宅

2023年兔年勳章 牛年勳章

WD Gold / Black / Red Pro / Red / Blue / Purple color

$$$$$ / $$$$$ / $$$$$$ / $$$ / $$ / $$

表面: 硬碟可靠性取決於你的錢袋
實際上: 取決於你的運氣

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 PaPa 的帖子

家用...入門就 藍色.....耐用/長保就 黑色.

# 若只有紅/紫選擇.....我會揀紅..(其實紅還有一款叫 RED PRO)

WD Purple WD40EJRX 4TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD 監控硬盤 HK$ 849
WD Red NAS Hard Drive WD40EFRX 4TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 1075
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

fhccc 發表於 17-12-8 02:35
WD Gold / Black / Red Pro / Red / Blue / Purple color

$$$$$ / $$$$$ / $$$$$$ / $$$ / $$ / $$

珍珠宮

2024年龍年勳章

原來紫色比藍色/紅色仲差。

男爵府

紅色係 NAS 用...

一般家用 Blue 已經夠, 想穩定同高效能就 black...

男爵府

要留意藍色只有 1TB 行 7200rpm...其餘係 5400rpm

大宅

2023年兔年勳章 牛年勳章

紫色 for 音訊視頻錄製

一個壞的硬碟磁區出現, 不是一個嚴重的問題

大宅

回覆樓主:

買普通中等價錢便可,其實唔使太在意乜嘢顏色問題,呢啲分類喺marketing嘅意義上大啲。上面講得幾啱有時都係睇運氣, 同埋你點用,例如你用嚟bt就快死啲,講到尾最重要係有備份,重要嘅data我一個copy放喺NAS,一個喺external HDD, 就唔使成日擔心隻HDD幾時會死。

侯爵府

PaPa 發表於 17-12-7 20:22
如果只是家庭普通電腦用,紅色及紫色那個會比較可靠些?

WD 唔同顔色係代表不同系列,視乎你主要用途和預算,價錢同保養年期也不同。詳細資料可以上官網睇下。

https://www.wdc.com/zh-tw/products/internal-storage.html

無論你買那一個系列,如果係儲存重要資料,都應該要有兩個 copy, 而且定期備份,萬一其他中一個突然 certified death, 都不會損失所有資料。

珍珠宮

2024年龍年勳章

crshk 發表於 17-12-10 14:45
WD 唔同顔色係代表不同系列,視乎你主要用途和預算,價錢同保養年期也不同。詳細資料可以上官網睇下。

ht ...

我就係想知這兩款,那隻會無咁容易certified death?

侯爵府

PaPa 發表於 17-12-11 00:04
我就係想知這兩款,那隻會無咁容易certified death?

紅色係設計俾 nas 用, 紫色係設計俾閉路電視系統 24 小時不停錄影,後者的工作量比較大,所以理論上紫色係會耐用一點,不過呢樣嘢無人可以保證,所以一定要另外多一個 backup.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

crshk 發表於 17-12-11 07:13
紅色係設計俾 nas 用, 紫色係設計俾閉路電視系統 24 小時不停錄影,後者的工作量比較大,所以理論上紫色 ...

錯, 紫色最效能最不好,因為用於CCTV,24小時錄影,相對NAS(紅色), 因為它只錄寫很少會取檔,加上長期啟用,會使轉速較慢而希望硬碟溫度達到不高溫。

大宅

patpat904 發表於 17-12-12 12:36
錯, 紫色最效能最不好,因為用於CCTV,24小時錄影,相對NAS(紅色), 因為它只錄寫很少會取檔,加上長期啟 ...

普通PC藍色己經可以的

侯爵府

patpat904 發表於 17-12-12 12:36
錯, 紫色最效能最不好,因為用於CCTV,24小時錄影,相對NAS(紅色), 因為它只錄寫很少會取檔,加上長期啟 ...

錯?你用過未?

大宅

crshk 發表於 17-12-12 12:40
錯?你用過未?

睇價錢就知咩料啦

侯爵府

patpat904 發表於 17-12-12 12:49
睇價錢就知咩料啦

睇價錢?即係未用過.....

大宅

crshk 發表於 17-12-12 14:22
睇價錢?即係未用過.....

我唔會出紫色比客做PC囉

侯爵府

patpat904 發表於 17-12-12 17:49
我唔會出紫色比客做PC囉

哦,原來你係賣電腦。

樓主只係問 WD 的 Red 同 Purple Series那一個系列較好。

如果真係要組裝一台電腦或 upgrade 現時系統,我會建議樓主買一個 128G 或 256G SSD 做系統硬碟,再買一個 WD Purple 嚟 save data, 咁樣部機的運行速度同效能會提昇好多,但好視乎樓主 budget 而定。其實依家好多大廠的廠機,同黃金嘜的砌機都係咁做。

利申: 我不是賣電腦,但日常工作要接觸 i. t. 器材

大宅

crshk 發表於 17-12-12 19:01
哦,原來你係賣電腦。

樓主只係問 WD 的 Red 同 Purple Series那一個系列較好。

WARNING: Purple is for live video recording ONLY !!!

Although the Purple will work in a regular computer setup, you will run a much higher risk of data corruption.

Source Link:
https://community.wd.com/t/wd-purple-for-desktop-use/17274/8

首頁

尾頁

跳至