單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

我會唔會... 冇咗 個仔......

10年前......
一個單親媽媽帶住個仔(當年五歳),響度識咗個單親爸爸(同樣有個仔,細我個仔8個月),其實...... 大家 性格丶興趣.... 都唔同,佢份人好靜,我外向!

當時... 全世界反對我哋一齊,覺得 對方只會錫自己個仔....... 等等........

但,為咗想比小孩一個快樂的家,我哋決定行落去!佢媽一直好憎我(買大送細),覺得自己個仔 有條件丶能力可以搵個更好嘅!

我做服務業... 時間長... 相處時間少,所以最後佢選擇同居,四個一齊住。表面看似幸福家庭.... 背後.... 佢媽日日上去鬧我仔,趕我仔入房.... 仔掛住我... 爬上我床「聞」我枕頭喊... 完全冇話我知... 怕我擔心! 直至有日,我知道之後... 晴天霹靂!寧願放棄呢段感情!唔想寄人籬下!我一定以「仔」為先!!!

佢趕走佢媽,唔比佢媽嚟!
加上當時仔小一,默書0 分!我決定resigned 睇住仔D功課,保護個仔(其實當時 已經升到ass. Manager,唔甘心㗎!

佢媽響佢孫小一那年,繼續日日嚟... 日日鬧我,初初男友唔信㗎!直至我開speaker,比佢聽:「你只係路人甲乙丙!冇身分!冇地位!我先係真正嘅X 太!」 男友叫我當佢耳邊風.... 當佢唱歌.... 但 日日嚟... 日日鬧..... 入房上網避佢.... 入房鬧.....
曾經我都會硬食..... 由佢噴....
但,容忍有限度.......
終於開火
「太后,我已經就曬你!我生日,我爸爸買蛋糕去到我家樓下,我都 要趕爸爸走,因為你響度!你究竟想我點?」

持續 N年
大時大節..... 我返自己家,男友一樣返自己家dinner 。

男爵府

熱血勳章

nancy 發表於 17-12-8 09:32

10年前......

佢仔..... 一向太后面前一個人,佢媽面前另一個人,我面前又另一個人... 見人講人話,見仔講鬼話... 成日講大話... (單親家庭下長大的小孩.... )

2011年.....
佢仔 呃我冇功課做,同太后去街,6點返屋企,原來有4份功課... 我鬧佢講大話... 佢話比佢媽咪知我打佢... 佢媽咪話要報警!我叫男友報警,去驗傷!唔好屈我!同日... 執嘢搬走!有見社工,社工話:「呢個小朋友今時今日屈你打佢,他日唔知會屈你D乜!呢段感情... 算啦!就算佢死狗,都唔好返去!」

工人話我知,太后知道我走,高呼喝釆!!

最後.... 佢promised 會保護我,唔比佢媽丶佢ex再鬧我!會搬!沒收佢媽條key ! 我.... 返咗去......

太后鬧我場大龍鳳好精彩........

惡劣關係 持續N年
有年,太后有病,做大手術,我日日花膠燉鮮奶,叫男友送去醫院.... 太后「表面上」開始接受我,大時大節叫埋我同阿仔。

四年前,男友退休,日日夜夜相對,原本 好sweet ,瞓到黃昏,拍拖去買餸,但太后成曰話我哋兩個百無聊頼,成日有說話 聽!加上仔又反叛期,兩個仔(佢仔丶我仔)日日寸我,一言廿頂!!!

前年,佢仔將我張相,整做死人相!
佢冇話佢仔一句(一向溺愛)!

佢為咗擔當天使角色... 日日同仔一齊寸我.... 三對一.... 叫我肥四丶阿四丶肥婆丶屎狒鬼.... D 仔有樣學樣,大嘅唔尊重我,細嘅點會尊重我???

上年... 我決定行開吓,返part time , 少D響屋企,其實佢一向唔鍾意我返工丶唔鍾意我應酬,每兩小時搶電話一次(婚姻失敗陰影,成日疑神疑鬼)。原本,我成日同仔仔D 小學同學家長gathering,佢都有出,自從佢試過響 friend 面前鬧我之後,所有gathering 冇再預佢。

男爵府

熱血勳章

nancy 發表於 17-12-8 09:35
佢仔..... 一向太后面前一個人,佢媽面前另一個人,我面前又另一個人... 見人講人話,見仔講鬼話... 成日 ...

太后 病好之後..... 仍然疲勞轟炸.....
佢一定呢響toilet , 由我比佢媽鬧......(儒孝)
佢仔宜家叫我「廢柴」,佢亦冇阻止.....

我呢幾個月...... 借酒消愁.......
當酒係安眠藥,回家可以好好瞓.....
佢 好憎我飲酒..... 趕咗我走........

好攰! 堅攰!
明白佢緊張我!希望我唔好工作!像以前一樣,日曰陪住佢,佢唔鍾意我見朋友,要求我待在家,但... 又唔會結婚!
(上星期,太后又比説話我聽,叫我一定要返工,唔好靠男人,唔好食「蛩米」)

我已經 表明,既然你趕得我走... 心已死!唔會再返去!過去十年.... 太后丶佢仔.... 佢前妻 D 單單打打,加上佢退休之後嘅呼呼喝喝(以前做開CEO嘅大男人).......

我真係好攰!
問題...... 係我仔唔捨得走!仍然響佢度!佢亦唔放我仔走.......
(其實佢仔早兩個月 ,同我仔講:「我從來冇當你阿哥!你極其只是同屋主」)

用戶要求終止服務

唔好介意,你系個仔面前咁弱勢,仔仔都睇你唔起
仔仔都覺得你保護唔到佢,幫唔到佢

深表同情,自己表現強啲,好好同仔仔溝通
令仔仔覺得你先係最愛最保護佢嘅親人

加油

大宅

回覆樓主

見你講嘅你仔係嗰度都唔係幸福,又俾人咁講法,點解你仔唔走?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

nancy 發表於 17-12-8 09:37
佢一定呢響toilet , 由我比佢媽鬧......(儒孝)
佢仔宜家叫我「 ...
本人只覺得唔應該放棄你份工.

別墅

回覆樓主:

人沒尊嚴。活著有何用

子爵府

回覆樓主

仔仔這樣不懂事,你就當沒生過他好了!
不明白的是,這樣的家你竟然呆了10年

大宅

回覆樓主:

咁嘅情況都頂到咁耐,你仲要明知段關係辛苦,男友又唔企你個邊,寄人籬下左10年,難以想像...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

反正都係"寄人離下",我係你個仔,寧願同你對敵,好過跟你走要捱苦。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆樓主

睇完你所有描述,無言以對。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你不單止會無咗嗰仔,仲會無埋自己……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

回覆樓主

做全職,離開個男人吧!99鬧你一句你可以鏟番佢十句。比人洽而唔反抗的人只會連尊嚴也被磨滅。個仔都咁大了,你仲怕乜無男人吖

男爵府

月餅勳章

佢仔宜家叫我「 ...

攪到自己乜野尊嚴都冇晒。

大宅

nancy 發表於 17-12-8 09:32

10年前......

同仔講你已經忍無可忍,一定會走
如仔唔想走,由得佢
先安頓好自己,但你的家要預備埋仔仔嗰份,比鎖匙呀仔
同佢講媽媽隨時歡迎你回來
如果仔同你是有緣的,一定會回來

禁止訪問

大宅

佢仔宜家叫我「 ...

其實我想問一下...點解你個仔唔想走??? 對方好錫你個仔? 你個仔寧願要對方都唔要你?

別墅

回覆樓主

你走左之後,我相信太后同你男友個仔下個目標係你個仔,到時你仔一定會跟你啦⋯⋯

男爵府

回覆樓主

同意呀,同埋你個仲應該係斯德摩爾哥症候群,所以攻擊你。我諗你地而家生活條件應該幾好,所以仔唔捨得走,加上佢可能反叛期。感覺到你努力左咁耐好似咩都無咁。其實無野抵得上骨肉情,你個仔過左反叛期就會搵番你。你要問自己有無勇氣離開,有就慢慢步署,瞞住佢地以二人名義排公屋,唔好俾人知道,靜靜地儲錢,排到就離開。

無勇氣就搵d喜好學下,或者全職返工。佢地話屋企無人理叫佢請工人。兩個小朋友見你有工番都唔會咁兇。

加油!唔好諗埋一邊。

至於果兩個自私既變態希望佢地早死早著。

翡翠宮

點解你會唔返工?

搵份全職, 7仔都做; 人要有錢先可以有選擇.

首頁

尾頁

跳至