興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1. 買了一只倉鼠回家一星期, 倉鼠經常咬籠的睇層板, 咬籠鐵枝, 但不咬香蕉牙石. 如何處理? 有其他磨牙佳品嗎?
2. 紙墊, 浴沙, 糧, 水 - 每天換, 對嗎?
3. 倉鼠籠要洗嗎?
4. 放上手, 叫牠名字, 輕輕摸摸牠, 但咬我, 都痛. 主人都咬的嗎? 如何建立關係?
5. 有什麼秘訣, 令牠住得開心健康?
請教下我啦.

大宅

回覆樓主:

倉鼠需要一段時間適應新環境,新買回來放籠內用布蓋住給牠時間適應。
籠一星期洗一次,糧兜也一星期換一次,期間加糧就可以。紙墊(即指墊材:木糠,紙粒之類嗎?)洗籠時更換就可以。而廁所砂如太污糟就每天更換,不然只畢走污糟的那小部分可以了。
倉鼠對環境敏感,特別從上而下的生物既動作。 了解返倉鼠習性通常啲鷹係會從上面飛落嚟捉佢,所以佢地特別驚上面郁的東西。
建議額一個月只一星期清潔籠時才打開布,給牠習慣,偶然給牠少許零食以打好關係。

大宅

回覆樓主:

另外你的倉鼠是什麼品種?有些品種較親近人。我從前養小露寶,養左2年幾,生埋B,B從小凑大,都未試過不咬我……只是唯一進步就是我回來的時候,會走出籠邊歡迎我及問我攞野食。
現在天氣冷,你記得幫牠保暖,放些棉花比佢,佢自己會帶回窩整。

男爵府

waiwai55hk 發表於 17-12-9 09:03
另外你的倉鼠是什麼品種?有些品種較親近人。我從前養小露寶,養左2年幾,生埋B,B從小凑大,都未試過不咬 ...

謝謝教路. 我買的是金色小倉鼠, 我不懂什麼品種, 應該是大路的品種, 只是顏色特別點.

你個隻很窩心.
我已有棉花給牠,我會努力令牠開心,謝謝.

男爵府

Happie 發表於 17-12-11 10:58
謝謝教路. 我買的是金色小倉鼠, 我不懂什麼品種, 應該是大路的品種, 只是顏色特別點.你個隻很窩心.
我已 ...

咬籠係好常見,唔需要緊張。。磨牙石...我養好幾隻都冇一隻用.. 所以都唔需要太在意.. 唔好用木槺,連獸醫都話對佢哋呼吸道唔好,有的話就換咗佢..

別墅

Happie 發表於 17-12-8 13:20
1. 買了一只倉鼠回家一星期, 倉鼠經常咬籠的睇層板, 咬籠鐵枝, 但不咬香蕉牙石. 如何處理? 有其他磨牙佳 ...

咬籠其實好常見,芥末溝水搓係鐵絲到,就唔會咬啦,等佢改左呢個習慣,就唔使咯~
同埋可以俾椰子殼,即係將椰子切成一半,可以拿來做玩具,仲可以磨牙磨爪,另外可以俾D花生殼、玉米芯...天然磨牙物

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆 sts8000 的帖子

請問唔用木糠可以用咩代替?

男爵府

緣份的天空 發表於 17-12-18 15:18
回覆 sts8000 的帖子

請問唔用木糠可以用咩代替?

獸醫建議就擺 d 廚房紙... 撕到佢一條條咁...
我自己就懶 d, 張 d紙用碎紙機碎... 最要係吸下 d 尿.. 屋企就放兩三張紙巾,萬一紙巾濕咗就換... 屋企嗰一隻中意喺屋入面痾尿,基本上我就日日換紙巾..

大宅

想易上手, 下次嘗試吓養熊仔鼠 !!!

男爵府

sts8000 發表於 17-12-17 01:52
咬籠係好常見,唔需要緊張。。磨牙石...我養好幾隻都冇一隻用.. 所以都唔需要太在意.. 唔好用木槺,連獸 ...

謝謝提醒, 我用nature’s eco 100% recycled paper 為籠墊, 全紙粒, 應安全的.

男爵府

83660091 發表於 17-12-17 20:57
咬籠其實好常見,芥末溝水搓係鐵絲到,就唔會咬啦,等佢改左呢個習慣,就唔使咯~
同埋可以俾椰子殼,即係 ...

請問, 玉米芯, 是干的? 或新鮮帶水分的?

男爵府

waiwai55hk 發表於 17-12-9 09:03
另外你的倉鼠是什麼品種?有些品種較親近人。我從前養小露寶,養左2年幾,生埋B,B從小凑大,都未試過不咬 ...

謝謝你, 我隻倉鼠E家夠膽上我手掌吃東西了, 不過有時仲係試探試探咁, 會輕輕咬我隻手, 之後好驚青咁走去跑輪狂跑發洩

別墅

Happie 發表於 17-12-19 13:10
請問, 玉米芯, 是干的? 或新鮮帶水分的?

要乾的,但係就正係可以放2日,椰子、花生、堅果殼、等就可以放好耐(我基本上無見過鼠鼠咬磨牙石...)

別墅

1. 買了一只倉鼠回家一星期, 倉鼠經常咬籠的睇層板, 咬籠鐵枝, 但不咬香蕉牙石. 如何處理? 有其他磨牙佳 ...

草磚、甜竹、蘋果枝等都可以,呢D寵物店應該都有得賣

洋房

1. 倉鼠經常咬籠的睇層板, 咬籠鐵枝, 但不咬香蕉牙石. 如何處理? 有其他磨牙佳品嗎?要小心佢吞左鐵絲d漆,我以前會剪膠file圍住(膠片要入墊材層以免佢咬)宜家轉左箱養無呢個問題
如果你比左磨牙都唔咬其實無須太在意,佢食乾糧其實有磨牙作用(尤其係oxbow草圈)
除非你見到佢d牙太長咬合有問題就可以搵醫生剪牙

2. 紙墊, 浴沙, 糧, 水 - 每天換, 對嗎?

墊材:視乎你個籠幾大,越細越勤換,我個箱4張a4紙咁大就一個月換一次
浴沙:唔好長放,佢哋吸得多對身體唔好,建議一個星期日放一次,每次一個鐘度(倉鼠好鍾意清潔自己身體,唔需要成日用浴沙)
糧&水:無曬先洗+refill

3. 倉鼠籠要洗嗎?

要,你換墊材時要洗曬個籠所有野,輪、屋、玩具等,建議用1:99稀釋漂白水浸浸再過水,記得過乾淨d

4. 放上手, 叫牠名字, 輕輕摸摸牠, 但咬我, 都痛. 主人都咬的嗎? 如何建立關係?

佢哋無聰明到知道咩叫“主人”,只有“唔傷害我既生物”。試下放食物係手放入籠,等佢自己行上黎,比佢relate到你隻手同食物有關就唔咬
唔好有太突然既動作,嚇親佢地又需要多d時間混熟

5. 有什麼秘訣, 令牠住得開心健康?
地方越大越好,三線鼠成鼠個輪要有17cm(對脊骨好),得閒換下玩具,唔好成日搞佢間屋

唔好食太多零食,得閒可以比sap蛋蛋白/白sap蔬菜(手指尾指甲咁大)(我有隻幾乎日日食新鮮野,活左三年幾超長壽)但留意唔可以比太多/太濕既野食,個腮有機會發炎

男爵府

sunnyshinya 發表於 17-12-20 02:03
1. 倉鼠經常咬籠的睇層板, 咬籠鐵枝, 但不咬香蕉牙石. 如何處理? 有其他磨牙佳品嗎?要小心佢吞左鐵絲d漆, ...

Oops! 我在太子寵物店買套餐,個籠約A4紙大, 有兩層,跑輪我估得13-14cm.倉鼠仲細,暫時應ok,等我上手後,物識個大d籠及合適配備比佢.

, 店員教我長期放浴沙tim, 真係唔識, 好彩你提點我, 感謝感謝.

大宅

Happie 發表於 17-12-19 13:17
謝謝你, 我隻倉鼠E家夠膽上我手掌吃東西了, 不過有時仲係試探試探咁, 會輕輕咬我隻手, 之後好驚青咁走去跑 ...

咁就好了。慢慢建立關係。

男爵府

83660091 發表於 17-12-19 19:17
草磚、甜竹、蘋果枝等都可以,呢D寵物店應該都有得賣
我買咗蘋果枝條啦 唔該曬

男爵府

sunnyshinya 發表於 17-12-20 02:03
1. 倉鼠經常咬籠的睇層板, 咬籠鐵枝, 但不咬香蕉牙石. 如何處理? 有其他磨牙佳品嗎?要小心佢吞左鐵絲d漆, ...
我買咗蟲蟲零食 他非常非常鍾意食 仲好crazy添

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

1.一定咬 買多个吊串 有玲玲的礳石
2.係要每天換
3.两星期大清洗一次
4.係會咬 親細抱多點 大個唔比抱
5.最好籠頂有跑跑圈的两層籠 有隧道上上層
6.注意下便便 小豆型冬天比胶屋仔會有小冬眠咁 肯食肯飲肯走上走落就無問題
祝小豬健康成長!

首頁

尾頁

跳至