論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人出年4月完約,個人醒目但有d粗魯疏忽會整爛嘢,由於大仔一出世就係佢湊( 我係working mom),細b黎緊4月出世,所以我都諗住同佢續約費是煩,點知同佢傾既時候佢話ok但要求續新約要膳食津貼($1058), 我話其實只要我有提供嘢食俾你我係唔需要另外俾膳食津貼你的,不如我加$500人工俾你喇,但佢都係堅持要足$1058, 話到時要湊兩個小朋友同埋佢好多朋友既顧主都會俾,如果唔係咁岩細b 四月出世到時又要train 新工人手忙腳亂我都唔會考慮!大家有無咩意見俾我參考下?

水晶宮

回覆樓主:

你工人现在幾錢人工???

水晶宮

回覆樓主:

續約, 最低工資是$4410, 你打算 比 $4410 + $500?

工人要求$4410 另加$1058膳食津貼, 我做僱主就点都唔會就範。其實只有好少好少数僱主会比另比$1058 膳食津貼, 你工人有冇本事揾到呢類工??

大宅

回覆樓主:

你有冇提醒佢如果要膳食津貼就所有屋企野都不能食呀 ?
但你係working mom , 好難check佢有冇食 。你係僱主 , 你有權say no , 同佢講最多加佢500蚊人工 , 話佢知出5000請人大把人爭住做 。

複式洋房

birdbird 發表於 17-12-8 14:40
續約, 最低工資是$4410, 你打算 比 $4410 + $500?

工人要求$4410 另加$1058膳食津貼, 我做僱主就点都唔會 ...

而家$4210,我打算續約就$4410+$500,但佢都唔ok。佢話到時有兩個小朋友,我諗佢意思係到時會辛苦咗,我亦有話俾佢聽出面再搵過份都可能會辛苦,佢話會同agent 講自己既要求.

複式洋房

misti 發表於 17-12-8 14:43
你有冇提醒佢如果要膳食津貼就所有屋企野都不能食呀 ?
但你係working mom , 好難check佢有冇食 。你係僱 ...

我個工人比較古怪,平時好少叫佢煮飯最多一星期1-2次,咁無煮飯既日子我就會收工買嘢食買埋佢個份,但佢次次都話自己食咗唔駛買俾佢,但我見雪櫃d嘢又無郁過都唔知佢食咗乜!
所以佢話到時有膳食津貼佢就可以自己買鍾意既嘢食,奶茶咖啡,同埋會早d食晚餐,又唔駛我買面包俾佢做早餐.

珍珠宮

親子王國15週年勳章

係我就會應承.你二個小朋友.請人唔容易.佢做慣做熟.唔洗你train.你唔津貼佢都要俾佢食喇.另請一個傭金都唔少.誰人可以擔保好過佢,計落你冇蝕.
每個月俾多一千你少好多煩惱.抵

伯爵府

yumui61 發表於 17-12-8 22:36
係我就會應承.你二個小朋友.請人唔容易.佢做慣做熟.唔洗你train.你唔津貼佢都要俾佢食喇.另請一個傭金都唔 ...

都係,請過又要比錢又要磨合過,萬一衰過而家呢個仲頭痕

水晶宮

birdbird 發表於 17-12-8 14:40

工人要求$4410 另加$1058膳食津貼, 我做僱主就点都唔會 ...

請問如果比膳食津貼,將來計長期服務金時, 應該唔需要加埋膳食津貼金額黎計算(即只計基本薪金)?
天空之城, 快樂之地

子爵府

Zmama 發表於 17-12-8 14:10
工人出年4月完約,個人醒目但有d粗魯疏忽會整爛嘢,由於大仔一出世就係佢湊( 我係working mom),細b黎緊4月 ...
既然諗住加$500,佢要$1058,都係多咗$558,佢一個月唔止食你$558,計落冇蝕
但工人真係會用$1058,認真食三餐?

每日三十幾蚊係唔夠食,佢只係多咗$558,每日唔夠$20,更加唔夠,佢哋好白癡!

你應承佢前要重申佢唔可以食你屋企任何嘢,如有發現,要俾返錢,要佢明白,係佢自己要求,咁做好fair

之後,你又要好决绝,清清楚楚,唔好俾任何食物飲品佢,食唔晒,拎去掉都唔好俾!

去茶記,M 記食早餐,都唔好請佢食,唔好諗住幾拾蚊,算數請佢,記住係佢要求唔食你提供嘅食物

佢唔食仲好,可以係屋企煮d 好嘢食,唔使預佢,慳唔少!

外賣飯盒,炒粉麵,而家都要$4,50一個啦!

寶石宮

2023年兔年勳章

PCCW2319 發表於 17-12-8 23:44
請問如果比膳食津貼,將來計長期服務金時, 應該唔需要加埋膳食津貼金額黎計算(即只計基本薪金)?
...

津貼要計

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

放心, 佢唔會餓親。 收咗food allowance後, 你D飯係咁意煑多D, 你唔覺有飯淨, 餸又煑多D, 你唔會食到照鏡咁, 黔都有D食淨, 若煲湯又有湯渣, 咁佢有飯又有餸。 淨收。

複式洋房

yumui61 發表於 17-12-8 22:36
係我就會應承.你二個小朋友.請人唔容易.佢做慣做熟.唔洗你train.你唔津貼佢都要俾佢食喇.另請一個傭金都唔 ...

我自己1516都係因為怕煩,佢係我第一個請既工人,好怕再請一個仲差過佢,起碼而家呢個無偷嘢借錢,係粗魯成日整爛嘢但對我個仔ok,天氣凍會幫佢著襪因爲地板凍,咁當然仲有其他令我地不滿既嘢我無講.
都唔知係我地要求高定佢唔知出面難撈.

複式洋房

回覆 Zmama 的帖子

唔洗理佢

wcpcelia    發表於 17-12-9 18:33

複式洋房

回覆樓主

我8:15返工,佢8點先出黎幫手,會食早餐洗兩個奶樽跟住執屋吸塵拖地,有時會開機洗衫,到1點左右煮飯俾我仔食,之後下午時間其實我都唔知佢做乜因爲我返咗工,夜晚又剩係煮俾我仔食,到9點幾如果無嘢做我就會俾佢沖涼訓覺,咁算唔算好輕鬆?

子爵府

Zmama 發表於 17-12-9 13:20
我8:15返工,佢8點先出黎幫手,會食早餐洗兩個奶樽跟住執屋吸塵拖地,有時會開機洗衫,到1點左右煮飯俾我仔 ...
算好好好好輕鬆

水晶宮

Zmama 發表於 17-12-9 13:20
我8:15返工,佢8點先出黎幫手,會食早餐洗兩個奶樽跟住執屋吸塵拖地,有時會開機洗衫,到1點左右煮飯俾我仔 ...

雖然你唔知姐姐下午做乜, 但你覺得屋企企理清潔整齊嗎?

最重要係姐姐姐姐將會一個湊2個, 應該比之前忙。而你又放心比姐姐1個湊2個。
天空之城, 快樂之地

公爵府

Zmama 發表於 17-12-8 14:10
工人出年4月完約,個人醒目但有d粗魯疏忽會整爛嘢,由於大仔一出世就係佢湊( 我係working mom),細b黎緊4月 ...

如果請兩個工人吾會加比佢。 如果一個姐姐你都係續佢la, 根本無得選擇。

複式洋房

回覆樓主

到時我生完返工婆婆會過黎幫手,婆婆亦會煮飯俾我地食(工人話俾food allowance 既話就唔駛煮佢個份),所以都唔算係一個湊兩個,但一定係忙咗因爲newborn好多奶樽奶泵紗巾要洗.
係有d驚佢而家咁輕鬆,到時錢我俾咗,但忙咗又要佢早少少出黎幫手佢會唔likely

大宅

回覆樓主:

但你請個新嘅已經要俾成萬蚊agent錢,都夠俾10個月food allowance

首頁

尾頁

跳至