興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

五個月貓,上星期六問醫生開咗杜蟲藥,同日餵咗比佢,開始痾軟便,去到星期三仲痾爛便,搞到要沖涼,尋日變返軟便,以為有好轉,點知到今朝又痾過爛,好似雪糕咁,仲嘔咗一次,打去問,姑娘話食完有機會痾嘔

但上網睇過癥症好似唔會維持咁多日,係正常嗎?我見佢好精神,食得玩得瞓得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Rubik 發表於 17-12-8 16:43
五個月貓,上星期六問醫生開咗杜蟲藥,同日餵咗比佢,開始痾軟便,去到星期三仲痾爛便,搞到要沖涼,尋日變 ...

珍珠宮

回覆樓主

唉,睇咗醫生話有少少腸胃炎,食咗幾日藥都仲有痾,最慘佢係長毛喵,d便便痴哂落patpat,日日同佢沖涼

伯爵府

2018復活節勳章

Rubik 發表於 17-12-14 22:26
唉,睇咗醫生話有少少腸胃炎,食咗幾日藥都仲有痾,最慘佢係長毛喵,d便便痴哂落patpat,日日同佢沖涼:pity ...

我隻波斯有次爛便都係痴曬啲便便係pat pat度,我用交剪剪短附近啲毛易清潔啲咋, 當然緊係無咁美觀啦!

珍珠宮

c9c99 發表於 17-12-14 23:59
我隻波斯有次爛便都係痴曬啲便便係pat pat度,我用交剪剪短附近啲毛易清潔啲咋, 當然緊係無咁美觀啦!
...

尋晚剪短咗d,希望痴少d

星期一開始食藥,頭先都仲係痾雪糕,係咪應該唔禁佢食?肚餓怕唔怕?醫生開咗十日藥,其實係咪冇咁快好,唔似人食一兩日就好返?

伯爵府

2018復活節勳章

Rubik 發表於 17-12-15 07:49
尋晚剪短咗d,希望痴少d

星期一開始食藥,頭先都仲係痾雪糕,係咪應該唔禁佢食?肚餓怕唔怕?醫生開咗十 ...

如果食杜蟲藥(真係有蟲的話)唔會咁耐,通常兩至三日就變返條同無血,但腸胃敏感就真係耐啲同難攪啲,通常前段條狀後段軟爛有少少血。當時大仔(異短)之前食極杜蟲藥都係咁,之後驗埋便便證實唔關蟲事,就食消淡藥加益生箘一個月先疴返靚便,之後慢慢轉隻無咁高蛋白質嘅糧比佢食,touchwood直至現在還好!

珍珠宮

回覆樓主

呢兩日食完就痾水食咗成個禮拜藥冇好轉,尋日再睇醫生,醫生轉咗另一隻藥比佢,再加埋益生菌,但呢兩日食少咗嘢,尋晚到今日食咗兩次新藥都係痾水。。。又未食嘢,有飲水。。我點做好?轉醫生定再睇多兩三日

伯爵府

2018復活節勳章

Rubik 發表於 17-12-18 15:07
呢兩日食完就痾水食咗成個禮拜藥冇好轉,尋日再睇醫生,醫生轉咗另一隻藥比佢,再加埋益生菌,但 ...

如果有精神可睇多一日,食左益生箘應有好轉,如無乜精神要轉另一位医生

珍珠宮

c9c99 發表於 17-12-18 23:34
如果有精神可睇多一日,食左益生箘應有好轉,如無乜精神要轉另一位医生
...

感謝!

尋日下午到而家食咗幾餐都未便便,應該唔會痾水了,可以放心少少,但佢個肚都係好脹,醫生話好多氣,之前痾水係咁放屁(emoji)

伯爵府

2018復活節勳章

Rubik 發表於 17-12-19 07:56
感謝!

尋日下午到而家食咗幾餐都未便便,應該唔會痾水了,可以放心少少,但佢個肚都係好脹,醫生話好多 ...

有好轉唔駛太擔心啦 祝福貓貓快啲好返

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

Rubik 發表於 17-12-14 22:26
唉,睇咗醫生話有少少腸胃炎,食咗幾日藥都仲有痾,最慘佢係長毛喵,d便便痴哂落patpat,日日同佢沖涼:pity ...

剃咗pat pat 毛先

首頁

尾頁

跳至