婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問叔仔結婚是否需要送龍鳳鈪比佢老婆?我哋結婚時,叔仔無送任何野比我地。

男爵府

下...唔一定要送龍鳳鈪,因為果陣我2哥結婚我大嫂都係送左一條手鍊俾我2嫂

複式洋房

又唔係長輩,使鬼送咩。除非你的6299已不在。長嫂為母,就要送了。我叔仔結婚時,我送了一條手鏈比他的老婆,再加人惰。都沒有得計你結婚時,叔仔有沒有送禮比你們,鬼叫你做大咩。

洋房

I do not agree that golden gift is a must.

I think that it should look at your relationship with your brother in law first. If the relationship is good, you may ask him whether he would like to get golden gift or just red pocket money. If the relationship is bad, I would look at what gift he has given to you when your marriage la. But the most important thing is your husband's opinion.

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

梗係唔係一定要送龍鳳鈪啦, 當年我C6係孻仔, 99已過身, 剩返62, 都無龍鳳鈪比我啦, 佢啲呀哥, 個個都係送條鏈仔, 金戒子就成家來齊, 講返起都有啲心翳

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇話一定要送,送唔送/送咩隨你自己鍾意~
我就一定唔會送龍鳳鈪架喇~我結婚時叔仔咩都冇送,第時佢結婚最多咪送隻戒指仔/手鍊仔俾佢老婆!

大宅

我結婚時, 老公d阿哥呀嫂好似以物換物甘...
大哥嫂送我金鍊<佢地結婚時, 我送左金鍊比大嫂>
2哥嫂送我地一對介指<佢地結婚時, 我偏心99幫我地買對金介指送比佢地, 再問我羅番錢>
我做細既, 佢地結婚時, 我身份仲係女朋友咋, 都要俾屈送金.... 好慘~

大宅

叔仔結婚是否需要送龍鳳鈪比佢老婆?

多謝你哋嘅意見?但我個編心嘅99暗示要我送龍鳳鈪比佢。個8婆(唔好意思,我真係好怒)從來唔同我哋諗,只會諗我叔仔,我哋每個月要供樓﹑比家用﹑養仔...真係無錢儲,邊有錢買龍鳳鈪,除非拿我啲嫁妝。

題外話,我62, 99比叔仔對龍鳳鈪足足大我個對一半,我真係好怒。

男爵府

畀面勳章

我老公問左佢細老要唔要金器...
佢話唔要,只要 錢錢(人情)..我老公諗住做2千元...
仲有我一次同我奶奶講我唔洗買金la~阿叔仔
佢話唔要 wo~
佢即刻: 哼 !!!(冷笑)
咁係咪即係都要買金r~???
我都係諗住手鍊仔ga~......

珍珠宮

我叔仔結婚, 只係封利事cash $9,999~ 直接比叔仔~ 冇比佢老婆~~

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

老實講, 如果同叔仔&佢老婆唔friend, 咁就一定毛都唔想送條啦! 不過咁even唔送龍鳳鈪, 都會送其他金器囉, 話哂都會有杯茶飲嘛!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我結婚嗰時.我叔仔都係乜Q都無 .但係佢結婚.我都買咗條花練比佢老婆.嗰年D金都$7000一両.連佣同人工成$8000. 無計邊個叫C6係大仔呀.好彩得一個叔仔 多幾個真係賣樓都唔掂

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇你地交情囉,如果係friend 既,又負擔到,是但啦

我唐妹嫁,我兩公婆送左隻3千幾既厄仔(我地供緊樓,真係無錢多)

但如果我姑仔而家話嫁,我同我c6會比條毛佢穿nose(因為已反面)

大宅

我叔仔結婚時,我同老公送咗隻鈪同介指比佢地,唔洗龍鳳鈪啩!不過當然要睇返你自己嘅經濟狀況啦!洗咩理奶奶講咩!負擔到就送,負擔唔到咪唔送囉!好奇呀!

男爵府

我都就做姑奶,煩緊唔知做幾多禮好,因為佢地係外國,機票住宿,仲有洗費,真係一大筆...,洗唔洗買金器比弟婦呢?大約要幾多錢先唔失禮呢?我唔想自已份禮唔夠得體而令到弟婦覺得我地對佢唔夠好

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 kaka121205 於 09-2-27 13:59 發表
多謝你哋嘅意見?但我個編心嘅99暗示要我送龍鳳鈪比佢。個8婆(唔好意思,我真係好怒)從來唔同我哋諗,只會諗我叔仔,我哋每個月要供樓﹑比家用﹑養仔...真係無錢儲,邊有錢買龍鳳鈪,除非拿我啲嫁妝。

題外話,我62, 99比叔仔對龍鳳鈪 ...

咪傻啦,唔通99暗示叫你送層樓,你就送層樓咩。戒指或者手鍊就得啦,再唔係,出手想重些少,打隻薄薄地既金鈪仔。

龍鳳鈪係長輩送既,你99一日未死,你同叔仔老婆都係平輩,送乜野龍鳳鈪者。如果你99再講,咪直情同佢講:「99死左先話長嫂為母,如果我而家送龍鳳鈪,我驚唔吉利呀,辦喜事唔好咁唔老like啦。」

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我姑仔未有腥氣嫁時99已經叫我買對龍鳳鈪比佢個女做嫁妝,佢都short short地,我入佢門都係得一對鈪,鏈都冇條,佢嫁女要我嘔番出嚟,如果照做,叔仔結婚又要買,咁咪好大劑?而且我地又唔係收入穩定,平時都已經冇錢淨,當時我心諗我嫁女同娶新抱就會買,姑仔結婚只會買其他首飾,金鈪一定冇得傾。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 kaka121205 於 09-2-27 13:07 發表
請問叔仔結婚是否需要送龍鳳鈪比佢老婆?我哋結婚時,叔仔無送任何野比我地。

你同叔仔都係同輩唔一定要咁重禮,我叔仔一月結婚時,我話送金飾比佢,我奶奶話唔洗添,話d金咁貴唔洗買啦.

最後我同二嫂夾份買左隻鑽介比拉嬸,我叔仔以為奶奶叫我地買仲鬧亞媽,我咪出聲解釋,兩個大嫂夾者,咁送小小禮物者又唔係貴,叔仔先收口唔鬧奶奶者.
<br><br>

伯爵府

原帖由 kaka121205 於 09-2-27 13:59 發表

題外話,我62, 99比叔仔對龍鳳鈪 ...

你同99講, "得架啦, 我地會自己去買啦, 唔駛勞煩你"
因為驚你99自把自為買對好鬼既龍鳳鈪, 到時要你俾番$$$佢, 你就慘了.
當然你唔好同佢講買咩, 總知佢同你講時, 係咁 駛"太極拳"

首頁

尾頁

跳至