跳至

首頁

尾頁

洋房

因先生工作調動的關係,明年初要去美國2-3年時間,之後可能返港。
想請教有沒有媽媽知道,若小朋友在美國讀2-3年preschool,回港後再申請讀本地學校會很困難嗎?
還是只能夠考慮全英文的國際學校呢?
我們原本是target一些雙語教學的本地PN/K,然後再考私立/直資小學這樣,
但現在有一點為難,不知道應否帶子女一同去好(我是ftm,大女快2歲,明年初細B要出世)。
一方面又想一家人在一起,另一方面又擔心去美國再回港後小朋友的教育問題很棘手,
請問有媽媽可以給點意見嗎?萬謝!!

男爵府

回覆樓主

小朋友到4歲是PK, 5 歲才K,你小朋友過來要自行付費報 daycare 或者自己湊,這邊都有雙語的daycare,但都比較貴,我呢區就中國人搞嘅全日daycare要800元美金一個月,所以我選擇自己湊到佢5歲比佢入 K

你的顧慮是對的,我小朋友讀英文真係望吓個字併都讀得似似哋個音,中文就真係唔好望佢識,我自己每日都同佢練習寫中文字,無計。如你兩三年後要回港,唯有到了美國每日都要用香港嗰套每日教佢學中文字,否則又真係好難涵接到

洋房

回覆 gwash 的帖子

非常感謝妳的意見!原來美國要到4歲才PK,而daycare又真係好貴……明年自己要一打二,不知道還有多少精力可教大女中文呢……
睇黎都要諗諗是否不跟去,或者返黎就讀IS的路線了……
Anyway再次多謝妳!!

男爵府

bonnienleo 發表於 17-12-11 09:36

非常感謝妳的意見!原來美國要到4歲才PK,而daycare又真係好貴……明年自己要 ...

不用客氣

男爵府

bonnienleo 發表於 17-12-11 09:36

非常感謝妳的意見!原來美國要到4歲才PK,而daycare又真係好貴……明年自己要 ...

剛剛睇到,給你參考

洋房

Thank you so much!!!

伯爵府

你要諗幾樣野
1:細b想香港定美國出世
2:冇人同你坐月又得唔得。
3: 大女返pre k 你地夠唔夠錢洗
4:2公婆要分開咁耐有冇問題

有機會出外國看看都唔錯, 我大仔三歲開始pre k, 唔係雙語。 英文發音好正好好。 係香港未必吸收得咁好。 或者你在家教返中文啦, 學吓寫字

我住大學附近, 成日見啲韓媽/中國媽帶埋仔女黎1-2年(啲老公讀master/phd).

洋房

回覆 rachel_tim 的帖子

謝謝妳的回覆和意見!我諗如果要去,應該都會生完坐完月再過去了,人生地不熟又冇人幫手真係唔掂當美國的陪月聽說也很貴吧?
大女在美國返pre K兩三年的話應該都勉強可以支撐,但猶豫的是回港後若要讀IS,可能經濟上就有d緊張,畢竟若2個小朋友都要讀……
係呀,一家人分開咁遠咁耐又真係唔太好嘅……但我主要擔心一打二沒有精力教得很好,且不太清楚現時的幼稚園是怎麼教中文的、教到什麼程度,第時還是銜接不上
或者應該先去收一套教材看看XDDD

伯爵府

bonnienleo 發表於 17-12-14 19:35

謝謝妳的回覆和意見!我諗如果要去,應該都會生完坐完月再過去了,人生地不熟又冇 ...

同老公好好傾啦
出到去得返自己同老公, 有咩都要佢support
我同老公自己坐月冇人幫, 大家頂住上

4歲先學寫字都唔遲。 回港都唔一定要IS , 小朋友學習好快的, 最多讀多年k或小一

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bonnienleo 發表於 17-12-14 19:35

謝謝妳的回覆和意見!我諗如果要去,應該都會生完坐完月再過去了,人生地不熟又冇 ...

小朋友可以避走香港咁迫進既教學模式, 又唔駛人仔細細就要揸筆寫d 好深既字, 咁樣未嘗唔係一件好事. 同意樓上rachel 既意見. 大女返到黎5歲, 銜接唔到咪讀多年k去追番d 中文. 由以前到而家, 世界各地都有好多人係咁, 一世人流流長, 讀多一年唔算多, 亦唔好低估小朋友既學習能力.

你唔駛太擔心冇精力教得好. 唔知d 雙語學校可以keep 到中文幾好. 我倒認為你大女響美國遲入學反而唔係壞事, 你要睇兩個會辛苦d, 習慣左冇話攪唔掂, 佢地全日對住你可以講中文仲好, 因為佢地入學後跟人講英文, 有機會影響廣東話程度同埋講廣東話既意慾.

就算你選擇俾小朋友去daycare, 你響屋企都要好堅持要佢地講中文. 教認字同寫字會難, 要慢慢教. 我用"基礎漢字500", 慢慢教, 上網印d 中文字俾小朋友練中文字, 婆婆以前都有寄d 練寫中文既練習簿.

洋房

係嘅,多謝妳~!我諗都係一家人齊齊整整至緊要,大不了自己辛苦d教下中文,唔得再轉國際學校或讀多年K吧

洋房

bosch 發表於 17-12-15 22:03
小朋友可以避走香港咁迫進既教學模式, 又唔駛人仔細細就要揸筆寫d 好深既字, 咁樣未嘗唔係一件好事. 同 ...
係呀多謝妳ge建議~!我都決定佐有機會都係一齊去好d開始著手搵下中文教材先~~

大宅

bonnienleo 發表於 17-12-16 15:49
係呀多謝妳ge建議~!我都決定佐有機會都係一齊去好d開始著手搵下中文教材先~~
...

你細B係美國出世,番到香港要住滿7年才能讀香港公校嗎?母嬰園打針要比$嗎?1997年後出生的美國籍人仕只有一個國籍。1997年前可有2個國籍

首頁

尾頁

跳至