懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

akbc1001 發表於 17-12-19 00:37
我照結構時發現囡囡有心漏,ASD 及 VSD ,即時返政府跟進,加上其他症狀,私家估可能怕有唐氏,去廣華見高 ...

岩呀!!我仔係XXY染色體問題,但佢一直touchwood都未有咩問題,我信奇蹟,我信小朋友的力量

子爵府

回覆樓主

請問樓主係睇邊個醫生檢查到?

別墅

carmen0807 發表於 18-2-10 21:01
請問樓主係睇邊個醫生檢查到?
我果時係林勇行醫生到照結構, 依家係屯院每個月覆診跟進, 岩岩上星期29周, 轉介我地去瑪麗兒童心臟科, 兩邊醫生會診~ BB依家証實係有VSD 4.8mm 同埋肺動脈偏移, 不過醫生話暫時唔覺會向四聯症果邊發展, 會密切留意~ 應該唔駛係瑪麗生, 可以屯院生~

大宅

我在羅宇帆照到,再返廣華跟進,阿囡出世在廣華跟進,再轉去瑪麗做手術,之後兩邊一直繼續跟進。小朋友生命力很頑強,每天都不同,總有意外驚喜,加油丫。

大宅

dissection 發表於 17-12-9 04:50
今日22w4d去私家林醫生照結構, BB 一齊正常, 鼻骨正常, 除左發現有心漏係心室有2.7mm. 既窿, 醫生話係中siz ...

唔抽!我上胎因為BB有心漏加嚴重心臟嘅問題,頸皮所有嘢都正常,最後抽羊水,結果冇事唔關基因問題,但因為咁加上另外一個原因,之後就漏羊水,結果BB早產,所以我覺得唔抽。

別墅

Fionhohoho 發表於 18-2-10 18:12
岩呀!!我仔係XXY染色體問題,但佢一直touchwood都未有咩問題,我信奇蹟,我信小朋友的力量
...

XXY 即係多左條染色體?
咁係咪即係會好大機會不育?

子爵府

薰妮@2017 發表於 18-2-22 09:42
XXY 即係多左條染色體?
咁係咪即係會好大機會不育?

係多左條女性染色體,佢只有87%係男性染色體
將來會不育

別墅

回覆樓主

我bb 都係發現心臟有兩個問題
之後做晶片同抽羊水
睇下會唔會有其他問題

大宅

dissection 發表於 18-2-13 11:24
我果時係林勇行醫生到照結構, 依家係屯院每個月覆診跟進, 岩岩上星期29周, 轉介我地去瑪麗兒童心臟科, 兩邊 ...

現在情況怎樣,我現在32週,屯院幫我每月檢查心漏,幾時會睇到肺嫁,我問醫生都話出到來先知,洗唔洗做手術。

大宅

akbc1001 發表於 18-2-21 23:45
我在羅宇帆照到,再返廣華跟進,阿囡出世在廣華跟進,再轉去瑪麗做手術,之後兩邊一直繼續跟進。小朋友生命 ...

請問點解要做手術,是否唔飲奶/呼吸唔好定點?我怕我的出來也要做手術。

別墅

小嵐妹 發表於 18-3-3 06:00
請問點解要做手術,是否唔飲奶/呼吸唔好定點?我怕我的出來也要做手術。
...

如果心漏個洞大唔自己埋口
D血流量會影響bb 心臟負擔
可能會氣促
飲奶辛苦

複式洋房

akbc1001 發表於 17-12-19 00:37
我照結構時發現囡囡有心漏,ASD 及 VSD ,即時返政府跟進,加上其他症狀,私家估可能怕有唐氏,去廣華見高 ...

我大仔出生第三日就做左大動脈窄手術,要開胸做,但做完第五日瑪麗就叫我們出院了,心漏手術也要開胸嗎?要住2個月醫院咁耐?我依家哩胎話頸皮厚,好擔心會唔會好似大仔咁心臟又有問題要手術,所以問一下補充下自己噶知識,有咩大問題心中有個數

男爵府

vickylpy2 發表於 17-12-11 11:16
我響11W時做左T21 ,一切正常
所以坐定笠六去政府做唐氏檢查, 竟然Check到頸皮厚, 初初好多人都話無野叫我放 ...

呢次你嘅case政府算處理得仔細。

男爵府

agneau 發表於 18-2-22 04:19
唔抽!我上胎因為BB有心漏加嚴重心臟嘅問題,頸皮所有嘢都正常,最後抽羊水,結果冇事唔關基因問題,但因 ...

你bb早咗幾多?而家各方面ok?

大宅

csc1016 發表於 18-3-7 07:29
你bb早咗幾多?而家各方面ok?

27週,9個月未到已經追番囇

大宅

回覆樓主

我尋日QE check, twins其中一個有2.5mm 心漏,21+4, 暫時都冇咩做到,因為用咗好多時間照個心,所以其他要檢查嘅嘢都冇做到,我依家搵緊去邊個醫生度做結構檢查

各位媽媽加油!

男爵府

agneau 發表於 18-3-7 23:42
27週,9個月未到已經追番囇

好叻喎。我孖仔28w2出世,到現在20個月一路都追唔到磅,發展就有待長期觀察。細孖出世時都有心導管問題,後來用藥自己關咗個窿。我姪女足月B,出世半年後有次傷風感冒醫生聽到雜聲發現問題,2歲時在瑪麗做咗手術補返個窿。

大宅

csc1016 發表於 18-3-7 21:27

好叻喎。我孖仔28w2出世,到現在20個月一路都追唔到磅,發展 ...

28週BB都好叻!追唔到慢慢嚟,冇病冇痛就好

大宅

回覆樓主:

大家怎樣,我4月生啦!怕bb出世做手術!

大宅

回覆 babybigbear 的帖子

是要開腔,因為嬰兒太細粒,儀器都入不到,條疤橫跨到胸骨。阿囡37週出世時得2公斤太輕,醫生建議先用去水藥控制,再養重到6磅先做手術存活率比較高,出世一週後出現心衰竭,有肺水腫情況,食奶靠喉餵,再加用貓鬚供氧氣減低心肺負擔,用高劑量去水葯,總算穩定情況。住院兩個月先夠6磅,再加上心漏洞都比出世時大了無自癒跡象,即時轉去瑪麗做手術,術後追重和食奶都比其他心漏bb差,所以一直在廣華留院跟進,直至可自行食奶和停心臟葯,出院時4個月大約8磅重。雖然術前住廣華加護兒科病房,但每週會有瑪麗兒童心臟科醫生到診,術後有狀況即時聯絡瑪麗方面,出院後持續跟進。我們見過遺傳科找不到原因在那裡,家族無同類病人,產檢唐氏都通過,智力發展都是正常,只能說上天的考驗。

首頁

尾頁

跳至