醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

以前老婆感冒未清會咳成個月先好.有次無意食碗皮蛋瘦肉粥後便止左咳....唔知係咁啱定好彩, 當時都不以為意.
上星期佢又中招, 感冒後咳個不停, 非常煩厭, 記起上次經驗便刻意早餐食皮蛋瘦肉粥, 睇下重得唔得.
結果又掂,只係早上咳左兩聲...安全計晚上再食多碗添.

唔知係皮蛋定要加肉加粥才有效, 亦唔知係咪我老婆先啱食....但因太簡單同馬上見效, 所以寫出來同大家分享, 希望對你地都有效.

別墅

食皮蛋瘦肉粥? 試下都無壞啫.

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

睇中醫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

謝謝分享,這個粥好味又有益,試下無壞。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

多謝分享,等我都試吓先

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁神奇

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

咁奇?咁試下都好,反正無壞又飽肚!

洋房

希望你地試過都將效果如何告知一聲.或能綜合多些個案以便得出具體適用範圍 .

洋房

大xx 快餐店嘅皮蛋瘦肉粥對我老婆都有效, 所以我諗唔駛刻意去揾邊間食.

珍珠宮

certainty 發表於 17-12-10 20:23
以前老婆感冒未清會咳成個月先好.有次無意食碗皮蛋瘦肉粥後便止左咳....唔知係咁啱定好彩, 當時都不以為意. ...

多謝分享,遲D試下先

別墅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

回覆樓主:

一試無妨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

食左咁多年都唔知有呢個功效喎!

大宅

牛年勳章 MommyPanel勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

certainty 發表於 17-12-10 20:23
以前老婆感冒未清會咳成個月先好.有次無意食碗皮蛋瘦肉粥後便止左咳....唔知係咁啱定好彩, 當時都不以為意. ...
但我唔仲意食皮蛋,會唔會無用

洋房

回覆 Heha.Tung 的帖子

當藥....易過飲苦茶掛

男爵府

謝謝分享

大宅

回覆樓主:

多謝分享

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

岩哂,咳咗幾日,明天買黎試下先

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

謝謝分享, 我都試下先

男爵府

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我只聽過燉橙燉洋蔥可以止咳, 皮蛋瘦肉粥止咳係第一次聽, 有機會可以印證吓, 反正我都好鐘意食粥~

洋房

回覆 dilyst 的帖子

之前都試過燉橙, 只能說好似咳少dd, 清唔到!

首頁

尾頁

跳至