懷孕前後

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

magiee 發表於 17-12-20 18:08
我陀仔呀
口味同佢阿爸一模一樣
最鐘意食西餐

我老公又係鐘意食西餐,檸茶,汽水,M記...呢d我全部唔鐘意。但亞B又係好鐘食d唔多健康既食物... 我等緊個report,到時知道係仔定囡。期待中...

我而家成日同亞B講,叫佢唔好咁曳,再反胃我會出世打佢pat pat。叫佢手下留情

大宅

SAN_KEITA 發表於 17-12-20 18:38
我想10w去照下,個過程係點架?你照左幾錢?有冇比返d相你?分享下丫
...

你一次都未照過?同正常一樣照渣,直接塞支野入去照!塞前叫佢落多d gel,溫柔d⋯⋯

我係做iui,已經包埋,所以唔知價錢。我估出面照$500到掛?

大宅

Kahei1113 發表於 17-12-20 23:21
回覆 常綠葉 的帖子

請問咩係NIPT 呀?唔係要到4-5個月先知仔定女架?我以家就黎7w,都好想知道仔定女呀.. ...

NIPT係" 無創產前檢查(Non-Invasive Fetal TrisomY test)是一種非入侵性胎兒染色體異常的檢測,能在孕早期對胎兒可能患有的染色體異常遺傳病例如唐氏綜合症等,做出全面準確快速的篩查,且安全無創,無流產風險。" copy from https://kknews.cc/baby/6kn4x3q.html

你可以search下 NIPT, T21等分別,再決定做邊種檢查。而家驗血已經可以知道BB性別,唔洗等到4個月問醫生先知。

大宅

SAN_KEITA 發表於 17-12-20 23:37
我都係想知咩黎,好多述語,例如閃閃,T21。。。其實係咩黎?要上網搵先知
...

閃閃:BB心跳,照unltrasound 時,係monitor上見到BB個心跳會閃下閃下。所以叫閃閃。

T21同NIPT 都係早期就可以做既無創產前檢查,驗血就可以知道BB有無染色體異常遺傳病等。你可以做下research睇下邊款適合自己。產檢時問下醫生又得。

大宅

SAN_KEITA 發表於 17-12-11 09:53
我岩岩6w,之前已經排左政府醫院,等1月尾先去做早期唐氏,太耐了。。。呢段時間實在太辛苦,日日作嘔反胃 ...

我一知道有咗就嘔到宜家19wk,16wk開始就嘔小咗份量,之前黃旦水都嘔埋咁

複式洋房

常綠葉 發表於 17-12-21 01:20
你一次都未照過?同正常一樣照渣,直接塞支野入去照!塞前叫佢落多d gel,溫柔d⋯⋯

我係做iui,已經包埋 ...

我冇照過呀,好想去照,但我老公話bb仲咁細粒,驚去到私家會未照得出d乜,所以想等到10w大少少先去照,我諗緊好冇等埋12w去醫院驗完唐氏之後先去私家照,定12w前去私家照左聽心跳先

大宅

SAN_KEITA 發表於 17-12-21 11:02
我冇照過呀,好想去照,但我老公話bb仲咁細粒,驚去到私家會未照得出d乜,所以想等到10w大少少先去照,我 ...

正常8-9週會去照下BB有無心跳。你開個post問下其他JM,葵涌區邊個婦科醫生好?你連BB心跳都未照,可以做唐氏檢查?12週做架咩?

複式洋房

常綠葉 發表於 17-12-21 11:48

正常8-9週會去照下BB有無心跳。你開個post問下其他JM,葵涌 ...

我都唔知呀我5w一拎左醫生紙就去醫院排期喇,佢幫我預約左12w去做早期唐氏,15w做第一次產檢,所以我都唔知事前要點做好,好迷茫

複式洋房

snow^^snow 發表於 17-12-21 08:35
我一知道有咗就嘔到宜家19wk,16wk開始就嘔小咗份量,之前黃旦水都嘔埋咁

我上星期6w都嘔到個胃反埋出黎辛苦到極點,你嘔足咁耐仲辛苦,加油呀!我地一齊為左bb努力

複式洋房

常綠葉 發表於 17-12-21 01:53
閃閃:BB心跳,照unltrasound 時,係monitor上見到BB個心跳會閃下閃下。所以叫閃閃。

T21同NIPT 都係早期 ...

你好叻呀知道咁多知識,我都要得閒上網睇多d先,新手真係乜都唔知,無從入手

大宅

SAN_KEITA 發表於 17-12-21 12:40
我都唔知呀我5w一拎左醫生紙就去醫院排期喇,佢幫我預約左12w去做早期唐氏,15w做第一次產檢,所 ...

我個醫生話正常8-9週confirm 下BB心跳,之後兩個星期再照睇下BB有無長大。10-11週可以去做NIPT/T21,之後可以12週再見醫生做產檢。

大宅

SAN_KEITA 發表於 17-12-21 12:47
你好叻呀知道咁多知識,我都要得閒上網睇多d先,新手真係乜都唔知,無從入手
...

一d都唔叻架,我都係問醫生,問朋友,上網睇架渣。你都問下身邊朋友,了解多d。唔洗自己一個人估估下嘛。

複式洋房

常綠葉 發表於 17-12-21 14:34
我個醫生話正常8-9週confirm 下BB心跳,之後兩個星期再照睇下BB有無長大。10-11週可以去做NIPT/T21,之後 ...

做得咁密嘅其實照得密會唔會影響bb?你喺私家醫院生?

複式洋房

常綠葉 發表於 17-12-21 14:42
一d都唔叻架,我都係問醫生,問朋友,上網睇架渣。你都問下身邊朋友,了解多d。唔洗自己一個人估估下嘛。: ...

我都好想問身邊d人呀我個朋友有左第二胎5個月了,佢有晒經驗,我好想問佢但奈何我同老公都怕小氣,唔敢同人講住,所以咪上網尋求協助囉

大宅

回覆樓主

我由6週嘔到依家7個月呀,日子還是要過

複式洋房

mamasoon 發表於 17-12-21 17:16
我由6週嘔到依家7個月呀,日子還是要過

加油呀一齊為左bb努力!

別墅

SAN_KEITA 發表於 17-12-21 18:28
加油呀一齊為左bb努力!

我6週日日好暈、好似暈車浪咁,得個反胃,又嘔唔出,好辛苦啊。我真係寧願嘔

大宅

SAN_KEITA 發表於 17-12-21 12:43

我上星期6w都嘔到個胃反埋出黎辛苦到極點,你 ...

最後我有睇中醫舒緩嘔吐反應

複式洋房

selinayy 發表於 17-12-21 18:37
我6週日日好暈、好似暈車浪咁,得個反胃,又嘔唔出,好辛苦啊。我真係寧願嘔
...

我而家7w好左好多喇,雖然都係冇以前咁好胃口,但起碼冇嘔,6w真係嘔到想日日攤喺床加油呀!一齊努力

複式洋房

snow^^snow 發表於 17-12-21 19:14
最後我有睇中醫舒緩嘔吐反應

我唔敢亂睇呀,驚自己唔受得中藥,都係忍受呢段艱苦日子,努力捱過就好了,加油

首頁
45678...10

尾頁

跳至