0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我BB五個月大,我坐月後返工就交比嫲嫲湊,嫲嫲係日頭上來我地屋企(15分鐘步行過來),之前坐月時,佢日日上來幫。一路我都不贊成BB抱住瞓覺,或者一喊即抱起,因為咁樣好痴身,而我未生之前奶奶講左起碼10次話唔好抱咁多。
點知,我返工後,基本上佢有3/4時間抱住佢行來行去,抱住佢瞓,結果個仔就愈來愈痴身,我放工5點半左右回家,至到夜晚唔放得低,同老公輪流抱,有時食飯要分頭尾圍用膳。

我暗示過,奶奶死唔認,但我媽媽下午回去探孫和幫我買餸,佢話奶奶係抱到好誇張,仲要自私到如果佢自己去廁所放低孫都唔比我媽媽抱,去完廁所自己抱返。咁我唔出聲免得佢話媽媽打佢報告。其實媽咪講我都知,日日返到去都係抱住瞓。

星期日,基本上BB一起身,我地唔會得閒,因為要抱住行,仲要係坐住手臂咁抱,我地唔咁抱BB就喊 (居然試過奶奶話我地無人識抱BB,因為BB要坐住手臂咁抱)。情況似乎愈來愈嚴重。

昨天星期日,我地尤得BB喊,佢喊左15分鐘,真係大喊果種,一抱就唔喊,坐低都唔得,要坐手臂行住抱。我地TIME OUT佢在BB床仔,佢之後瞓左2個鐘,其間醒過我抱住(唔係坐手臂咁抱)10分鐘又瞓。

我唔知點好,BB好細,想人抱一定,但我唔想習慣左,因為晚上我和老公試過IGNORE佢10分鐘2天,之後宜家準時10點在床仔瞓天光,間中醒一醒。但6點至10點,仍然咁,我盡量同佢玩下,佢就笑,但唔肯自己聽兒歌,我有時覺得好辛苦。

我知好衰,我內心係怪我奶奶,佢咁搞,明知係唔WORK但為滿足自己抱,試過BB自己玩,佢見佢玩到手仔郁郁下,竟話:一定要嫲嫲抱,之後抱起。

宜家基本上每日下午抱住瞓3小時,佢又唔係真係抱(因為累),只用隻手臂托頭,身體在佢大脾,佢話咁等於瞓床仔,手臂係枕頭大脾係床,我媽咪出過聲話咁不如瞓床佢唔出聲。我講明要抱唔該真係正經抱,唔好咁,因為對佢脊柱唔好,如果無力咁抱3個鐘就瞓床,又係死唔聽。

唔知點算好...我深日後一定會追飯餵...

男爵府

叫你老公同佢講下,成日抱真係對BB脊椎唔好,盡快幫BB戒左扭抱尼個壞習慣

珍珠宮

回覆樓主

抱住訓對bb脊椎唔好,而且佢成日抱住唔覺得手痛咩,又癡身,做下家務都唔得。

子爵府

回覆 RubyYu07 的帖子

我講過對脊柱唔好,佢唔出聲...

所以佢係錫孫,但唔識湊,淨識抱,抱住行來行去飲奶...死未?

我唔知佢係扮聽唔到對脊柱唔好定覺得無問題,暫時只滿足自己要抱GE慾望,話知個孫脊柱有問題,定唔信...

仲成日問個5個月大孫:嫲嫲咁辛苦,第日你比嫲嫲食骨定食肉...

禁止訪問

大宅

之緣 發表於 17-12-11 15:53
我BB五個月大,我坐月後返工就交比嫲嫲湊,嫲嫲係日頭上來我地屋企(15分鐘步行過來),之前坐月時,佢日日上 ...

http://happytifybaby.com/docbElORXB1M0hBM2s9/2356
參考下,長期抱住真係對bb有害,如果係安撫bb, 可試下放床仔同佢傾偈或俾奶咀。
長期抱住自己都好累啦,亦都令bb習慣左行都行唔開,抱住睡更加令bb只可哄睡,不能自己睡,你地自己接手都慘。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

老一輩就係咁,一日抱住,又話攰,都係自己養成bb咁樣既

禁止訪問

大宅

我BB五個月大,我坐月後返工就交比嫲嫲湊,嫲嫲係日頭上來我地屋企(15分鐘步行過來),之前坐月時,佢日日上 ...

通常奶奶係好中二抱 但就叫你吾好抱 我仔4個半月 有時我去左整野 個仔係咁叫我 係到嗌 奶奶就話佢要抱 通常佢抱我就會是翻房 個仔20磅 睇佢可以抱幾耐 隔一陣就會叫我老公抱翻比我依加我全職湊我仔 同奶奶同住 但完全吾放心比佢湊 比佢湊佢係抱足全日 右話整吾到呢樣個樣 有時我翻我媽到 我放低比佢一晚 第二日就同我講話佢扭計呀吾乖呀 吾訓教呀

大宅

dadamama0615 發表於 17-12-26 23:32
通常奶奶係好中二抱 但就叫你吾好抱 我仔4個半月 有時我去左整野 個仔係咁叫我 係到嗌 奶奶就話佢要抱 通 ...

"通常奶奶係好中二抱 但就叫你吾好抱" <--好認同

大宅

happyvc 發表於 17-12-30 23:47
"通常奶奶係好中二抱 但就叫你吾好抱"

好認同 *3

仲要埋黎搶走bb

大宅

Chickentailbun 發表於 17-12-31 08:14
好認同 *3

仲要埋黎搶走bb

好搞笑,我同奶奶一齊住,佢自己就成日抱,但有時見到我抱時就會話:要放低佢等佢鬆展一下四肢。

大宅

其實最好換人。
我個b 女比保姆照顧左半個月,已經好少扭人抱,情緒平靜左,連奶咀都戒左。

而家放工放假在家bb 都好合作,比起我之前自己湊,真係相差好遠。

子爵府

回覆樓主:

你要返工其實冇辦法,一係搵第2個凑。bb識行嗰陣99就冇得咁抱啦我抱我仔一陣都手攰,唔信你99臂力好過我

子爵府

pigpiglamlam 發表於 18-1-1 02:00
你要返工其實冇辦法,一係搵第2個凑。bb識行嗰陣99就冇得咁抱啦我抱我仔一陣都手攰,唔信你99臂力好 ...

佢宜家都有d頂唔順

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

d老人家超級鐘意抱吖

別墅

回覆樓主

比長老湊係咁架啦。你冇得管。佢又唔係工人。放去育嬰院比專業人士湊,一定冇衣啲問題。 其實長老湊仔都起碼三十年前的事,唔識都好正常。

複式洋房

回覆樓主

我都想知99咁抱法,bb係咪親嫲嫲,唔親媽媽la? 我都有同樣問題,擔心之後返工,對得少阿b。

洋房

回覆樓主

其實係種縱容,只是她太緊張,bb細需要既係安全感,其實5一定要抱住先感受到,拍拍他在媽媽身邊睡,聽音樂令bb放鬆下,bb哭鬧其實有好幾種原因,5洗一喊就抱,要了解到他有咩5舒服,若繼續尼種方式一哭鬧就抱,仲要同一个人抱,真係日後只會變成倚賴,甘爸媽就會好辛苦。

大宅

畀面勳章

冇計,佢想bb痴佢嘛,想話俾你地知bb冇左佢唔得,你地後生唔識湊,10個有7-8個老人家都係錦,所以一係你自己湊番(我就選擇左呢個)一係請第二d人幫你湊。。

首頁

尾頁

跳至