想生BB

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

差不多一個月前做藥流(BB 8w無心跳,9w再照已開始萎縮),我係第一胎,做ivf。聽講流產有可能同自身免疫系統有關,我應唔應該去抽血驗下?只為我只剩兩個雪胎,我唔想下次touch wood有咩事先做野

大宅

認識瑞士牛牛第一回

如果無金錢考慮的話,當然驗埋會好啲。
我嗰時就係信醫生講話小產好平常,第1次無理,第2次又話平常,所以又無理,跟住出現第3次。
如果時間可以返轉頭,我會一早驗。

香港驗免疫+凝血,一般都萬幾二萬蚊,如果想平啲,可以去台灣,平啲,而且ITEM齊啲。

大宅

shanshan827 發表於 17-12-11 17:59
如果無金錢考慮的話,當然驗埋會好啲。
我嗰時就係信醫生講話小產好平常,第1次無理,第2次又話平常,所以 ...

是否生殖專科醫生有得驗?還是要去睇其他專科?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

tomatolmc 發表於 17-12-11 18:19
是否生殖專科醫生有得驗?還是要去睇其他專科?
應該要生殖科。
香港有聽過陳億士、余嘉龍都有得CHECK,其他醫生我就唔識。

如果台灣就去聯合醫事檢驗所就可以了。

大宅

shanshan827 發表於 17-12-11 18:26
應該要生殖科。
香港有聽過陳億士、余嘉龍都有得CHECK,其他醫生我就唔識。

唔該你!我都係睇開生殖科(因為係ivf),咁我下次覆診問下我個醫生

大宅

認識瑞士牛牛第一回

tomatolmc 發表於 17-12-11 18:28
唔該你!我都係睇開生殖科(因為係ivf),咁我下次覆診問下我個醫生
希望大家下次都順順利利喇!

大宅

shanshan827 發表於 17-12-11 18:28
希望大家下次都順順利利喇!

加油!

大宅

tomatolmc 發表於 17-12-11 16:15
差不多一個月前做藥流(BB 8w無心跳,9w再照已開始萎縮),我係第一胎,做ivf。聽講流產有可能同自身免疫系統 ...

我都係1 個月前 8w 流產。都係第一次流。我無聽醫生講 叫我唔好搵原因。我去左驗 驗到凝血有問題。擔心就驗啦 早知好過遲知。

大宅

mojai0109 發表於 17-12-11 18:40
我都係1 個月前 8w 流產。都係第一次流。我無聽醫生講 叫我唔好搵原因。我去左驗 驗到凝血有問題。擔心就 ...

醫生叫你唔好搵原因,咁你搵第二個醫生驗?凝血有問題對陀B有咩影響?驗血費用幾多?

大宅

tomatolmc 發表於 17-12-11 18:43
醫生叫你唔好搵原因,咁你搵第二個醫生驗?凝血有問題對陀B有咩影響?驗血費用幾多?
...

凝血就係個b 正常 唔係染色體異常。但因為你凝血有問題 令到供唔到血比bb 而引發流產(大約係咁)。 通常慣性流產先會驗。但我照驗。
第一次驗6000 幾。驗到有事之後再深入驗就4500。 如果想平就去台灣啦。我自己就睇上面有人提過個位陳醫生。 因為我打算之後有左搵佢一條龍算啦。唔想再經歷 同埋佢好似比較了解點醫呢種問題。香港好多醫生都唔buy 呢套。

大宅

mojai0109 發表於 17-12-11 18:50
凝血就係個b 正常 唔係染色體異常。但因為你凝血有問題 令到供唔到血比bb 而引發流產(大約係咁)。 通常 ...

我都聽講過通常慣性流產先驗,但我得返兩粒雪胎,如果touch wood之後兩次都有事,到時無晒胎驗乜都無用

大宅

tomatolmc 發表於 17-12-11 18:54
我都聽講過通常慣性流產先驗,但我得返兩粒雪胎,如果touch wood之後兩次都有事,到時無晒胎驗乜都無用
...

如果你呢個case 緊係驗啦! 唔記得講 我係一次過驗晒免疫同凝血. 我唔知兩者係咪一樣 你可以搵醫生問下意見。

大宅

回覆 tomatolmc 的帖子

如決定做免疫療程,小心風險。你只係試過一次流産,可以再試多次先。

大宅

ceo234 發表於 17-12-11 22:13

如決定做免疫療程,小心風險。你只係試過一次流産,可以再試多次先。 ...

免疫療程?不是只是驗血嗎?有什麼風險?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

mojai0109 發表於 17-12-11 18:50
凝血就係個b 正常 唔係染色體異常。但因為你凝血有問題 令到供唔到血比bb 而引發流產(大約係咁)。 通常 ...

我想問你第一次驗係驗到咩item有問題而再深入驗架?
第二次驗嗰個$4500係凝血基因呀呵?
咁你要打薄血針?

大宅

shanshan827 發表於 17-12-12 07:40
我想問你第一次驗係驗到咩item有問題而再深入驗架?
第二次驗嗰個$4500係凝血基因呀呵?
咁你要打薄血針? ...

第二次係驗血栓問題。不過我未有報告 所以詳細未知住。至於洗唔洗打針. 就要醫生再決定。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

mojai0109 發表於 17-12-12 08:48
第二次係驗血栓問題。不過我未有報告 所以詳細未知住。至於洗唔洗打針. 就要醫生再決定。
...
ICIC.

因為以我所知咁岩凝血基因(都係血栓既一種) 都係$4500 (陳醫生),我自己都掙扎緊驗唔驗依樣好,因為都幾貴。所以想睇下你第一次驗驗左咩ITEM超標。你有第一次個報告知道咩ITEM話聲我听丫,我自己就PROTEIN S有點低,台灣醫生話淨係食阿士匹靈就夠,無建議我驗凝血基因。

大宅

shanshan827 發表於 17-12-12 09:38
ICIC.

因為以我所知咁岩凝血基因(都係血栓既一種) 都係$4500 (陳醫生),我自己都掙扎緊驗唔驗依樣好,因為 ...

我中左抗磷脂呀 anti-cardiolipin

大宅

認識瑞士牛牛第一回

mojai0109 發表於 17-12-12 10:39
我中左抗磷脂呀 anti-cardiolipin

Icic.依樣我無中。我遲啲都要返去搵陳醫生喇。但唔知懷孕前定懷孕後先搵好

大宅

如果只食阿士匹靈還可以的,至於其他藥物風險,其實上網就找到了,你只係一次,可以再試下先。

首頁
12345...9

尾頁

跳至