在職全職

跳至
[在職媽媽] 返細公司

首頁

尾頁

男爵府

有冇jm返細公司? 好想知大家嘅心態同返工嘅態度... 我以前做大公司,公司喺甲級寫字樓有幾層... 之後轉咗職,而家間公司少過10個人.... 完全唔慣..... 返工一腳踢不突止,d 人喺公司全日可以完全唔出聲.. (我都唔在意傾計呢回事,不過有時真係想搵人傾兩句都冇)...

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大公司有好多權力鬥爭, 我仲唔慣, 細公司都有細公司嘅好,慢慢就習慣啦
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

回覆 sts8000 的帖子

嘩! 同我經歷噤似既! 做咗大公司十幾年(甲級寫字樓, 幾層), 之後LAYOFF, 係屋企附近(行20分鐘)搵到份工, 公司新成立, 人數少過十人, 一腳踢, 開頭好唔慣, 到之後慢慢習慣, 剛剛做咗一年後, 忽然有工見, 仲即刻有OFFER, 所以賠咗一個月人工, 即走!

男爵府

回覆 leungsyhk 的帖子

我好唔慣細公司o既模式. 以前o係大公司係薯仔, 一般情況都係跟指示做... 上面話咩就咩, 而我反而我慣呢種庸庸碌碌, 唔係好洗用腦o既日子.... 但而家細公司, 因為人少, 但腦細又雄心壯志, 又想做呢樣做o個樣, 變相每個人都要做好多嘢.... 連薯仔位都要做決定, 去plan 公司個大方向 ..
腦細亦因為我o係大公司黎,對我期望好高,想我幫公司諗好多大計... (但始終公司規模唔同, 而家細公司一年o既marketing budget 都唔及我以前一個event o既budget...) 我做得超吃力... 唉...

男爵府

回覆 sts8000 的帖子

完全明白, 唯有邊做邊搵啦! 我之前做PA, 細公司老細OFFER 我ADMIN. MGR, 應該都係以為我大公司咩都得, 但其實大公司已有晒POLICY, 有ADMIN. 有IT, 有HR 大把SUPPORT, 去到細公司, 仲要新成立, 我開頭都做到傻咗好唔習慣, 雖然近屋企, 但放工返到屋企仲夜過舊公司, 係好唔開心, 所以一路都有SEND CV出街, 但係無咩下聞, 突然有日, 有間公司CALL 我叫我去見工, 其實我到宜家都搵唔返呢份工係幾時APPLY, 希望你都可以快D脫苦海!

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

kattsang 發表於 17-12-12 14:43
做開大公司返細公司真係好唔習慣。但細公司有細公司好,比較有人情味。有舊同事因爲呢個人情味決定留係細公 ...

呢個老闆好好呀...
其實我覺得人情味都係人夾人, 我腦細日常工作就笑笑口,時不時請下同事食嘢.... 但到咗年尾呢 d appraisal 時間,又話呢樣唔好嗰樣唔得,甚至話我唔夠投入,冇幫其他同事解決問題 。 。。 以前喺大公司,所有嘢都有人develop 咗, 但估唔到而家要自己砌個policy 出嚟。。。
電腦壞咗又搵我,公司停電又係我,admin contract, accounting 入單出數, sales 對客傾生意, marketing d 設計,website, app... 全部都拖我落水.. 最重要腦細仲覺得我做唔夠.. 呢下真係好唔開心..

翡翠宮

kattsang 發表於 17-12-12 14:43
做開大公司返細公司真係好唔習慣。但細公司有細公司好,比較有人情味。有舊同事因爲呢個人情味決定留係細公 ...

你老闆好好人,難得。

禁止訪問

別墅

sts8000 發表於 17-12-11 18:57
有冇jm返細公司? 好想知大家嘅心態同返工嘅態度... 我以前做大公司,公司喺甲級寫字樓有幾層... 之後轉咗職 ...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sts8000 發表於 17-12-12 16:00
呢個老闆好好呀...
其實我覺得人情味都係人夾人, 我腦細日常工作就笑笑口,時不時請下同事食嘢.... 但到 ...

但接觸嘅層面多左,成長會快左

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

有冇jm返細公司? 好想知大家嘅心態同返工嘅態度... 我以前做大公司,公司喺甲級寫字樓有幾層... 之後轉咗職 ...

其實好兩睇,主要你想要乜嘢

侯爵府

環保接龍勳章

我都係做緊細公司,
好處就係自由度高,
壞處真係一腳踢, 咩都係揾你,
IT, HR. ADMIN. ACCOUNT. CO SEC. 等.
老細以前個仔D升學文件都想我跟埋,
我話唔識, 即推.

而家公司穩定咗,比以前創業輕鬆.
自己都變咗老SEAFOOD.
懂得推.
呢排最担心係太子爺想入嚟做,
我一早講咗, 佢入嚟做我RESIGN. 真心無能力幫人湊仔.
亦好怕一家大細係度做, 個個都話得事, 都唔知聽邊個好.

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

返開大公司見慣明爭暗鬥(你唔爭都有人來鬥),好攰。
細公司,人事會唔會簡單啲?
我見有啲10人以內,
老細長駐外地嘅幾人公司好似好free 咁。
返放工時間,放假又flexible 。

珍珠宮

畀面勳章

我以前做的公司雖不全是甲級寫字樓, 但都是上市或成幢係自己的, 我都唔知全港或全球有幾多個同事.

而+呢間得10隻手指數得晒, 重要有d成日唔係香港的. 覺得超feel, 冇咩大是非, 又冇人理.
本身入職人工已唔差, 但加人工係 over 10%.

其實公司幾大係邊到又唔係入自己袋, 多同事但唔係個個啱, 唔啱起來重慘.
打工最緊要係自由同人工高.

珍珠宮

畀面勳章

Handsomewoman 發表於 18-1-3 16:06

返開大公司見慣明爭暗鬥(你唔爭都有人來鬥),好攰。
我而+呢度都算.老實講, 當初來時覺得有d屈就.

男爵府

starrymama 發表於 18-1-3 17:16
我以前做的公司雖不全是甲級寫字樓, 但都是上市或成幢係自己的, 我都唔知全港或全球有幾多個同事.

而+呢間 ...

我想有你咁嘅轉變呀
就係想人事少,人工好,自由。

珍珠宮

畀面勳章

Handsomewoman 發表於 18-1-3 17:20

我係係大公司做到真係覺得人士上好累, 而且做了10幾年嘢, 已經見識到唔想再見識. 想做返個普通同低調的打工仔.
其實都揾了好幾份先揾到呢份, 有些細公司真係好恐怖.
初來時都覺屈就, 但自由, 人工又好. 算啦!

首頁

尾頁

跳至