自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

phoebepanpan 發表於 17-12-16 23:11
我2004年在恆生買了份基金比仔。供五年,共約十萬。第十五年完取錢,即係明年2019阿仔有錢收應該 ...

可以有咁多?每年張statement點講?
我地都供左個教育基金,2002年(1歲)起開始每月供5k, 供10年(60萬)買時話預18歳左右,有140萬,今年問清楚,現在拎有87萬,叫無蝕偷笑;但如果月供股票,我估會有更好回報。

公爵府

好媽媽勳章

mamee 發表於 17-12-17 10:01

可以有咁多?每年張statement點講?

這是當年計劃書。預期用六厘計,現在可能得四厘。都應該有15萬掛

今年張statement共13萬左右

子爵府

phoebepanpan 發表於 17-12-17 10:42

這是當年計劃書。預期用六厘計,現在可能得四厘。都 ...

若有4厘當然好,亦希望有。
不過依家後看,計劃書/預期利息等,真係預期架咋。

公爵府

好媽媽勳章

mamee 發表於 17-12-17 10:47
若有4厘當然好,亦希望有。
不過依家後看,計劃書/預期利息等,真係預期架咋。
...

預期緊係推高吸引人買啦。要睇自己儲唔儲到錢。儲唔到咪等銀行幫手儲。預左回報少。但起碼我肯定沒可能靠自己而儲咁多錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好難有份基金,你買完之後可以為退休作保障.
應該只係儲多少少錢,通常只有幾厘息
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Monkeylily 發表於 17-12-17 09:43
請看194樓

如果呢隻我之前買過, 收咗年幾息(澳纸有10厘),價賺少少錢賣左。

其實佢咁高息, 個價又唔係點跌,係因為美股升得好犀利, 佢將美股賺嘅錢黎派息。

如果美股調整, 佢要keep住係咁嘅息, 個價就會跌得好犀利。

男爵府

194 link,我手機開唔到睇。
我睇左保單,
我係買左:惠理大中華高收益債券基金

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主有無CANCEL到?

公爵府

phoebepanpan 發表於 17-12-17 10:42

我同妳買嘅一模一樣。你嗰張係預計,你將自己張statement 同佢嗰張對一對,差好遠。我幾肯定到15 年嗰日一定攞唔到佢sale 我嗰時嘅回報。將一筆錢鎖起15 年,我覺得唔值。可以返轉頭我一定唔會買。而且你今年嘅statement 係13 萬,點解咁有信心過兩年有20 萬?

公爵府

好媽媽勳章

heilok 發表於 17-12-17 22:44

我同妳買嘅一模一樣。你嗰張係預計,你將自己張statement ...

我指--------近二十萬
我都話計劃書唔mark高回報。點會有人買,唔通mark預期跌咩
人人想法唔同,識投資當然唔會做我依種似被騙的計劃
我就係唔識投資,心甘情願被綁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

EvaHui520 發表於 17-12-11 19:43
銀碼少少地,希望退休有個保障唔使伸手問仔女拎。
D錢自己儲唔到,個個月講下講下又使哂。反而上一份基金個 ...

我幫個女買左份基金,預計18年夠錢讀書
而家供左十年冇蝕但只係得供款多千幾元
agent都建議拎返d錢先
因基金有機會跌

侯爵府

15萬應該有、我18歲個時都供過呢d 十年儲蓄計劃、不過係供十年、十年後可立即拿錢不用等十五年個款。儲蓄計劃不同樓主基金個d 要供三十年、個時一到28歲拿一筆$個下真係好開心

公爵府

好媽媽勳章

SaBB 發表於 17-12-18 08:30

15萬應該有、我18歲個時都供過呢d 十年儲蓄計劃、不過係供十 ...

是,我仔現在知道我當年幫佢做此計劃,明年有一筆錢 , 佢覺得我好精明

侯爵府

phoebepanpan 發表於 17-12-18 10:06
是,我仔現在知道我當年幫佢做此計劃,明年有一筆錢 , 佢覺得我好精明
...

有些人吾識或吾想買股票、咁呢d 十年儲蓄計劃的確好安全。個d 二、三十年基金就吾好了!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

drizzle 發表於 17-12-18 08:25

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

tinnor 發表於 17-12-11 00:26
燈燈燈凳, 樓主未必係主角,大力先至係主角(emoji)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

買基金真係好傷

水晶宮

mrschocolate 發表於 17-12-11 21:37
其實係諗投資之前,你不如先學儲錢,戒左有幾多洗幾多的壞習慣先。

我有朋友教我,開另一個戶口,每月定一 ...
我都是咁做。然後買樓。哈哈!

首頁

尾頁

跳至