中式鑊推介

唔好煩我
|
唔用生鐵,怕要用油養鑊好污糟

又唔想用易潔鑊,因怕塗層易甩食壞人

LC個型又唔啱,好難放鑊鏟落去炒

Lagostina 太貴同怕黐底

請問仲有咩選擇?
Poyau
|
唔好煩我 發表於 17-12-11 22:18

都想知
唔好煩我
|

ayi1
|
前年工展會度買咗個美亞全不鏽鋼中式鑊,可以用喺電磁爐上邊嘅,好用唔使就住錫住用鋼絲擦狂擦都得,鋼水唔錯先幾百蚊。
唔好煩我
|
ayi1 發表於 17-12-12 11:17
前年工展會度買咗個美亞全不鏽鋼中式鑊,可以用喺電磁爐上邊嘅,好用唔使就住錫住用鋼絲擦狂擦都得,鋼水唔 ...

不銹鋼會痴底嗎?
20150618bb
|
唔好煩我 發表於 17-12-11 22:18

呢樣又唔得,個樣又唔好,甘咪唔開鑊用,其實正宗生鐡係最好.
唔好煩我
|
20150618bb 發表於 17-12-12 12:09
呢樣又唔得,個樣又唔好,甘咪唔開鑊用,其實正宗生鐡係最好.

咁人人用法唔同嘛

我唔係日日開飯,可能一個月先一次果種。隻鑊用油養住放入櫃,我覺得唔衛生
ayi1
|
唔好煩我 發表於 17-12-12 12:05
不銹鋼會痴底嗎?

我自己飲食習慣係好少大火爆炒,亦都好少煎魚,所以覺得唔算特別痴底,但同易潔鑊又無得比較,畢竟只係隻不鏽鋼鑊,唔使落油養住咁囉。你買幾千蚊一隻嘅法國不鏽鋼咪又係同易潔鑊無得比較?
Ms.cheung
|
ayi1 發表於 17-12-12 11:17
前年工展會度買咗個美亞全不鏽鋼中式鑊,可以用喺電磁爐上邊嘅,好用唔使就住錫住用鋼絲擦狂擦都得,鋼水唔 ...

我用左美亞7年,我超粗用,用到而家個底比我擦到出現黑色一條條痕,所以掉左,而家物色緊新的不銹鋼鑊,好似buffalo 幾好
唔好煩我
|
ayi1 發表於 17-12-12 12:39
我自己飲食習慣係好少大火爆炒,亦都好少煎魚,所以覺得唔算特別痴底,但同易潔鑊又無得比較,畢竟只係隻 ...

好,我去睇下先
唔好煩我
|
Ms.cheung 發表於 17-12-12 12:44
我用左美亞7年,我超粗用,用到而家個底比我擦到出現黑色一條條痕,所以掉左,而家物色緊新的不銹鋼鑊,好 ...

不化勞咩價位?

Ms.cheung
|
唔好煩我 發表於 17-12-12 12:52

不化勞咩價位?

正常$1000-2000,特價左7xx
jumpy
|
我用緊lagostina,只要鑊和油夠熱才下食材就一定唔黐,落食物後不要立即炒或翻,待一會才炒或翻就不會黐。
唔好煩我
|
Ms.cheung 發表於 17-12-12 13:04
正常$1000-2000,特價左7xx

Thanks
唔好煩我
|
jumpy 發表於 17-12-12 13:08
我用緊lagostina,只要鑊和油夠熱才下食材就一定唔黐,落食物後不要立即炒或翻,待一會才炒或翻就不會黐。
...

Sorry 我知價位好唔同,但我已經被坤一次,我隻天上野咪又係話點點點落油,又唔可以翻住之類,結果咪又係一樣。一移去另一個位就痴底,我無可能唔兜永遠喺同一個位度㗎嘛!lagostina 仲咁貴,我真係唔捨得試
zipzip23
|
孖人牌,我覺得幾好用,不過要有耐性等佢熱
josephine11
|
回覆 jumpy 的帖子

agree
mercury16
|
唔好煩我 發表於 17-12-12 12:05
不銹鋼會痴底嗎?

痴到爆...
alfreday
|
孖人公司有一個品牌幾好用 ballarini 意大利生產百年老字號。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
唔好煩我
|
zipzip23 發表於 17-12-12 13:52
孖人牌,我覺得幾好用,不過要有耐性等佢熱

呢個未睇過。請問係咩物料?點解要等佢熱?