自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

Ikea, 大約$160 易潔嘅,超輕,超好用。一花就掉所以唔怕花,我長放一個隨時換。好過買個又貴又重又痴底。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ayi1 發表於 17-12-12 11:17
前年工展會度買咗個美亞全不鏽鋼中式鑊,可以用喺電磁爐上邊嘅,好用唔使就住錫住用鋼絲擦狂擦都得,鋼水唔 ...

不銹鋼花左,係會釋放有害物質。係唔可擦花。

禁止訪問

伯爵府

peaceaa1122 發表於 17-12-12 19:08
不銹鋼花左,係會釋放有害物質。係唔可擦花。

——搵到美亞嘅資料,話係無塗層嘅。不過我都以後唔會再用鋼絲擦省鑊啦!多謝jm你嘅提醒

珍珠宮

回覆樓主:

我已放棄,只用易潔,孖矽膠鑊鏟,不炒有殼海鮮

温度最高set 240C (電陶爐)

但我多數用蒸爐及air fryer 已搞掂一餐,我蒸菜食的,又有電湯煲,我又食哂D湯渣

琥珀宮

唔好煩我 發表於 17-12-11 22:18
唔用生鐵,怕要用油養鑊好污糟

又唔想用易潔鑊,因怕塗層易甩食壞人

全不銹鋼,剛淘左隻,好正,鋼水夠,連運費都平過香港

琥珀宮

Ms.cheung 發表於 17-12-12 12:44
我用左美亞7年,我超粗用,用到而家個底比我擦到出現黑色一條條痕,所以掉左,而家物色緊新的不銹鋼鑊,好 ...

bufflao唔錯,煎pan及細煲都有一個,差不多9年,仲用緊

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

唔好煩我 發表於 17-12-12 18:28
我朋友做廚,佢比我意見係唔好用不銹鋼,就係因為痴底問題

咁你朋友有無推介用邊種鑊好?

公爵府

mandy952 發表於 17-12-12 23:08
bufflao唔錯,煎pan及細煲都有一個,差不多9年,仲用緊

bufflao 不鏽鋼鑊 黐吾黐底

男爵府

mandy952 發表於 17-12-12 23:05
全不銹鋼,剛淘左隻,好正,鋼水夠,連運費都平過香港

請問有link嗎?Thanks!

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

Ms.cheung 發表於 17-12-12 20:17
我都想買lagotina, 但老公話太貴。

我買時都肉赤㗎,仲打比老公問好唔好買,諗住佢reject,咁我就唔使思前想後,但佢竟然話覺得好就買囉,都係一次過啫,買咗又有排用嘅,咁我就買咗啦!

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

kianmama 發表於 17-12-12 16:50
我都用緊lagostina, 照足方法都黐, 請問你凍鑊落油定熱鑊落油? 有咩技巧唔黐鑊?
...

凍鑊落油和熱鑊落油都試過,一樣唔黐。技巧真係一定要鑊夠熱見油紋,緊緊開始出煙,不是要見晒白煙,只是緊緊見一出好微小的白煙就下食材,之後較細丁丁點火,有時我未必較細,視乎落鑊後有冇鑊氣,水份多的食材我未必轉細,真係要睇火喉去決定。任何肉類落鑊都不要即炒或翻轉,要辣香一邊才好郁d料,否則就黐。

子爵府

回覆樓主:

我覺得牛頭牌好用,用到10年。

琥珀宮

yk8ky 發表於 17-12-13 00:07
bufflao 不鏽鋼鑊 黐吾黐底

都痴架,但勝在放兩碗水去浸下,隔一層輕輕力就洗淨晒,關係係鑊要夠熱

珍珠宮

kleenexjessica 發表於 17-12-12 19:05
Ikea, 大約$160 易潔嘅,超輕,超好用。一花就掉所以唔怕花,我長放一個隨時換。好過買個又貴又重又痴底。
...

Ikea係咪得一款model嘅咋?

琥珀宮

吱喳momo 發表於 17-12-13 01:00
請問有link嗎?Thanks!

【我剁手都要买的宝贝(摩艾304不锈钢双耳炒锅不粘锅无涂层燃气电磁炉适用家用大炒菜锅),快来和我一起瓜分红I包】http://m.qtilg.com/h.yryPf5 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥jh6L08NaTWP¥后打开(emoji)手淘(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

zipzip23 發表於 17-12-12 13:52
孖人牌,我覺得幾好用,不過要有耐性等佢熱

我都係用孖人,不過真係要有耐性等獲熱先好煎野

珍珠宮

kianmama 發表於 17-12-12 23:10
咁你朋友有無推介用邊種鑊好?

有呀,佢用生鐵鑊

水晶宮

回覆樓主

我用黑金鋼,街市買$70

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

Buffalo 五層鑊,越用越好用,工人姐姐煎到脆邊太陽蛋,秘訣係一定一定要燒熱隻鑊先落油,咪聽 promoter 講凍鑊落油

首頁

尾頁

跳至