家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女性,43歲,想買大約60萬終身人壽,大約幾錢一個月,同邊間好

禁止訪問

禁止訪問

受到警告

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我只需要凈人壽, 不用儲蓄成份

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

lun0715 發表於 17-12-12 18:09
我只需要凈人壽, 不用儲蓄成份

要純人壽但係又要終身?純人壽即係定期人壽,匯x有網上報價,以匯x為例,佢只會保證你頭10年保費不變,每10年續保&調整保費,同埋只係保到你80歲。

男爵府

回覆樓主:

甘純人壽有冇保終身架

侯爵府

lun0715 發表於 17-12-12 20:18
甘純人壽有冇保終身架

其實你明唔明咩係純人壽/保終身?要問吓自己點解要買60萬人壽?身體健康狀況?受益人係邊個?純人壽即係定期人壽,多數只會保證頭10年/20年保費不變,然後每10年/20年續一次保,續保果陣就會因應年齡/健康情況調整保費/可能不受保,你依家43歲,到你53/63歲,如果touchwood身患重症,你估仲受唔受你續保?就算受,保費都會變得好貴(d錢係付出咗,無得拎返),咁樣俾落去,付出咗既保費分分鐘可能仲多過你個保障額,咁你仲會唔會繼續俾錢去保終身?有意思嗎?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

hfl2000 發表於 17-12-12 22:17
其實你明唔明咩係純人壽/保終身?要問吓自己點解要買60萬人壽?身體健康狀況?受益人係邊個?純人壽即係定 ...

邊會10-20年加保費架,第一次聽,好多唔會幫你做終身,會既只會是儲存,不過唔抵買,我試過最長做到70歲,70歲左右都應該無咩負擔喇,唔駛買咁長

侯爵府

SYWu215 發表於 17-12-13 21:21
邊會10-20年加保費架,第一次聽,好多唔會幫你做終身,會既只會是儲存,不過唔抵買,我試過最長做到70歲, ...

係講緊無儲蓄成份既純人壽(定期人壽)喎,10年/20年後續保不會加保費?你介紹俾我

男爵府

美國萬通,保費可以自己控制

禁止訪問

大宅

育兒性格勳章

lun0715 發表於 17-12-12 08:25
女性,43歲,想買大約60萬終身人壽,大約幾錢一個月,同邊間好

樓主想清楚淨人壽要一直供供到死,現在有能力供但要考慮退休後仲有無錢或誰可以幫你繼續供

我之前買左份,近排上 bk 睇得多,再細閱自己份單,原來份單 20年保費不變,每 20年續單會調整保費,供左 10 年忍痛 cut 左,我怕退休後仔女唔同我供,到時無錢供先 cut 仲血本無歸

* 有錯請更正

大宅

邊會10-20年加保費架,第一次聽,好多唔會幫你做終身,會既只會是儲存,不過唔抵買,我試過最長做到70歲, ...

我都係講無儲存成份定期人壽,我個間無加費wo

大宅

還有不用續保,我而家做緊每月比錢,期限到我70歲,70歲完左就無,想買到幾多歲自己同保險公司傾

大宅

又係我 發表於 17-12-14 16:29
其實依家買人壽(無論有無儲蓄成份)都唔再係主流, 主流已經係危疾險同埋醫療險. 因為因意外或突然暴斃的只佔 ...

你應該選擇可設定歲數個類,你而家供貴保障大,20年後就唔貴(通脹),不過保額亦相對少左,我唔會選20年期限,除非20年後我70歲喇

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至