懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是泵奶給bb飲的,現在bb 一個月大,每餐喝120ml 人奶,大約二小時或兩個半小時飲一次。正常嗎? 我媽老說餵不飽,提議阿b 飲奶粉。真是讓人氣餒。。。

複式洋房

amycell 發表於 17-12-12 13:35
我是泵奶給bb飲的,現在bb 一個月大,每餐喝120ml 人奶,大約二小時或兩個半小時飲一次。正常嗎? 我媽老 ...

加油呀。同埋婆婆去健康院。姑娘話bb重得好就證明你d奶掂啦。

大宅

回覆樓主

你係咪飲好多湯水架?
我b 10幾日大 ,我愈泵愈少奶
而家得番2安,好想放棄

別墅

回覆樓主

我BB都一樣 個半月大 飲120ml 人奶,約兩個半鐘至三個鐘一次,肥肥白白

男爵府

amycell 發表於 17-12-12 13:35
我是泵奶給bb飲的,現在bb 一個月大,每餐喝120ml 人奶,大約二小時或兩個半小時飲一次。正常嗎? 我媽老 ...

人奶易吸收,所以好快就要再食,唔關唔夠飽事!

大宅

回覆樓主

我多數埋身餵,2至3個鐘一次,開頭我都有質疑過夠唔夠飽同營養,但上星期滿月去健康院,姑娘話bb發展得非常好,仲要重得好好,不過我奶水係好夠,如泵出嚟都有成8安!

別墅

回覆樓主

我都想放棄餵人奶架,bb次次埋身食5分鐘就訓著,之後就埋唔到身,唯有泵出來,一日泵5餐,半人奶半奶粉咁,我覺好浪費時間,如果滿月後無人幫我手睇住bb我都唔知點泵奶想滿月後就放棄,加上奶量唔多,泵成9個字先有4安,咁先夠一餐喎

大宅

carsonbabe 發表於 17-12-13 00:52
你係咪飲好多湯水架?
而家得番2安,好想放棄

我去聽產前講座,有提到喂人奶每日要似12杯水先易上奶。

大宅

回覆樓主

可以埋身就盡量埋身

埋身方便又可以剌激奶量,因為BB先係世界最強的奶泵

人奶路不好走,但是非常值得的,加油☺️

利申:上胎餵了39個月,頭三個月最辛苦,之後就係收成期(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主

老實講上一輩俾奶粉廣告洗腦,乜都係奶粉。佢地講乜當佢地唱歌算了,bb有重有長肉跟到成長線就證明無問題。

大宅

回覆樓主

我都係個半月bb 全泵,大約飲140,好長肉呀,不用擔心

水晶宮

carsonbabe 發表於 17-12-13 00:52
你係咪飲好多湯水架?
而家得番2安,好想放棄
湯水唔係重點,只要水分夠同食得飽就得。最大重點係如果你全泵的話,而家一日泵幾多次?你BB仲咁細,泵嘅次數最理想係同其他人埋身餵相若,即係起碼8次,咁之後先會增到量。當然,情況許可的話最好埋身啦。

大宅

回覆樓主

我一日飲唔到3杯水 又泵唔到8次
睇黎滿月後可放棄

別墅

carsonbabe 發表於 17-12-13 13:06
我一日飲唔到3杯水 又泵唔到8次
睇黎滿月後可放棄

一定要飲多的水,湯水等。我試過連續數天埋身加泵八次,最好有十次(做唔到)。的奶是會多的。不過要keep住就難的,遲的返番工,能餵一天就一天,盡力就算

別墅

katie1234 發表於 17-12-13 01:06
我BB都一樣 個半月大 飲120ml 人奶,約兩個半鐘至三個鐘一次,肥肥白白
...

太好了。

侯爵府

nicolepo 發表於 17-12-13 06:44
我多數埋身餵,2至3個鐘一次,開頭我都有質疑過夠唔夠飽同營養,但上星期滿月去健康院,姑娘話bb發展得非常 ...

我想問下你每次係單邊餵定餵完一邊再餵另一邊?
餵完仲要唔要再泵奶架?

大宅

回覆 amycell 的帖子

加油! 會去越來越多的.我比你少奶, 但都有繼續餵, 大不了補奶粉, 但抗體冇價!

複式洋房

回覆樓主

我bb第13日大,日頭全埋身,零晨同半夜嗰餐就全奶粉。陪月話零晨(11-1)係上奶高峰,我會泵一次。因為夜晚無埋身餵兩次,我6點幾食完早餐會泵一次。

日頭全埋身真係幾癲,正經食到嘅就係半小時,每次食一邊。到你掃完風換完片,想暗佢瞓佢可能已經唔係最飽狀態,好難瞓著。要比佢啜多10min先瞓到2-3個鐘。每日有15-16個鐘係不停重覆。

要上奶一定要飲夠水(我地坐月要飲代茶or湯水,唔好飲水wor),同食夠野。我食飯就唔多,但肉同菜同湯水就好足。上星期日無陪月,我無野食即刻少左好多奶。

bb啜奶要好用力,所以初生bb好容易累就唔啜。陪月教我不停撩佢手腳、耳仔、頸etc 總知逼佢啜夠30min

聽講佢地愈大愈夠力啜,到時唔洗啜30min同佢地飲得多左,又可以瞓耐d。

初初真係好辛苦架,但有好多mama一齊努力緊。加油啊大家

別墅

好奇寶 發表於 17-12-13 07:18
我都想放棄餵人奶架,bb次次埋身食5分鐘就訓著,之後就埋唔到身,唯有泵出來,一日泵5餐,半人奶半奶粉咁, ...

我都是要泵半個鍾至一個鍾先夠,真是好攰。

大宅

Mary媽咪 發表於 17-12-13 15:22
我想問下你每次係單邊餵定餵完一邊再餵另一邊?
餵完仲要唔要再泵奶架?
...

每次都單邊餵到個胸軟哂,健康院個醫生話要食到後乳先會多脂肪,如果覺得bb 唔夠飽先再餵第二邊,我全埋身所以冇泵呀,除非自己出街,返到屋企會泵,因為好脹又硬!

首頁

尾頁

跳至