跳至
[元朗區] 小朋友學打鼓

首頁

尾頁

複式洋房

亞仔三,四歲開始話好想學打鼓, 講到依家剛五歲, 想比佢去試下學, 但想揾D好少少, 最重要吾好成日轉老師及老師吾好遲大到, 因我最討厭。朋友話最好揾D有兒童size鼓的. 各位JM有介紹嗎? 五歲學打鼓會否太早呢?

複式洋房

billythegoat 發表於 17-12-12 15:39
亞仔三,四歲開始話好想學打鼓, 講到依家剛五歲, 想比佢去試下學, 但想揾D好少少, 最重要吾好成日轉老師及老 ...

我囝囝5歲半開始學打鼓

大宅

回覆樓主

我仔都想學

大宅

billythegoat 發表於 17-12-12 15:39
亞仔三,四歲開始話好想學打鼓, 講到依家剛五歲, 想比佢去試下學, 但想揾D好少少, 最重要吾好成日轉老師及老 ...

女女4嵗已經學

大宅

回覆樓主

請問元朗邊度有得學(emoji)

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

Akachan1230 發表於 17-12-23 22:11
請問元朗邊度有得學(emoji)

複式洋房

仲未找到地方比小朋友喺元朗學打鼓, 還有介紹嗎?

複式洋房

billythegoat 發表於 18-4-25 16:41
仲未找到地方比小朋友喺元朗學打鼓, 還有介紹嗎?

柏斯、Parkland都有流行鼓課程,唔使5歲都可以學,通利就要6歲以上。你可以問吓就近分店有冇得學。

複式洋房

回覆 m_ellow 的帖子

我之前問過D朋友學過Parkland, 兒童只能用電子鼓,又成日轉亞sir, 好快無學.

複式洋房

billythegoat 發表於 18-4-26 16:34
回覆 m_ellow 的帖子

我之前問過D朋友學過Parkland, 兒童只能用電子鼓,又成日轉亞sir, 好快無學. ...

可能不同分店設施不同,我仔喺屯門parkland學,3歲半開始學都係用大人drum set,老師上堂前會調番啱佢高度。

至於轉老師,就只有跟私人老師學先可以保證唔轉老師 我覺得任何琴行的個別遭遇都不能作準,睇你好唔好彩

別墅

m_ellow 發表於 18-4-26 17:01

可能不同分店設施不同,我仔喺屯門parkland學,3歲半開始學 ...
3歲半用成人鼓不可能的, 因我也試過了. 成人鼓本身高度點較都無可能啱小朋友. 手也沒這麼長! 要強行坐高櫈上雙腳離地起馬一尺才看到鼓面. 較低張櫈又看不到鼓面! 小朋友要學一定要用兒童鼓, hea 玩另計. 我個仔四歲時用兒童鼓, 6歲開始用成人鼓. 現8歲準備考5級鼓了.

PS我家中有成人鼓. 點較都較吾到比4歲細佬用(亂打hea 玩另計).

複式洋房

tinakingdom 發表於 18-5-3 10:44
3歲半用成人鼓不可能的, 因我也試過了. 成人鼓本身高度點較都無可能啱小朋友. 手也沒這麼長! 要強行坐高櫈 ...

謝謝指正!
我本來意思只係想講同一琴行,不同分店設施會唔同,一間分店小朋友要用電子鼓,但應該不是全線係咁,可以看看有冇第二間合適。

我本身不了解兒童鼓與成人鼓之別,我仲以為兒童鼓係我曾經見過有啲教室用好似玩具嗰啲 真係唔好意思

如果咁講,我諗我小朋友學緊嘅分店都應該係兒童鼓? 因為目測佢喺琴行坐得好正常,而喺屋企嘅鼓,就被佢成日投訴距離好遠 可能係呢個原因。

大宅

tinakingdom 發表於 18-5-3 10:44
3歲半用成人鼓不可能的, 因我也試過了. 成人鼓本身高度點較都無可能啱小朋友. 手也沒這麼長! 要強行坐高櫈 ...

請問你小朋友係邊間學打鼓?一星期上幾堂?我仔學咗4年了,但都未考過級!

禁止訪問

別墅

雨欣 發表於 18-6-14 12:33
我仔四歲開始系琴行學,OK

想問邊間琴行?

禁止訪問

別墅

3歲半,暑期班想學打鼓,問過Parkland時間可以就,反正1對1,都問過另一間細鋪都係私人教,miss唔建議,因為拍到手痛,可以大個小小先學

大宅

anita.tata 發表於 17-12-21 22:15
我囝囝5歲半開始學打鼓

係邊到學

大宅

felicia113113 發表於 18-6-29 10:08
3歲半,暑期班想學打鼓,問過Parkland時間可以就,反正1對1,都問過另一間細鋪都係私人教,miss唔建議,因 ...

但parkland師資好多都麻麻

複式洋房

11606 發表於 18-9-17 21:03
係邊到學

我囝囝出九龍灣學

首頁

尾頁

跳至