自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Happybabyhbb 發表於 17-12-12 16:53
我一路睇一路都諗緊同一樣嘢

係喎,成日睇bk, d人成日話好憎奶奶成日抱b, 而家係變左公公婆婆的愛,好笑,咁公公的確好錫孫,可能因為自己已退休,又得一粒孫,我是獨女

珍珠宮

因為你媽湊落有感情,
同我媽爸一樣,

我女過兩年升小學, 我爸媽,繼續想湊,
但我地住唔許可, 要搬離娘家,

我都唔知點算好.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你交得比公公婆婆湊要預在呢樣野, 公公婆婆都係錫你個女唔捨得你個女走, 你都要比佢地兩老適應下, 唔係話走就走, 佢地會好失落架, 慢慢比時間佢地, 有時一星期先帶一日, 再增加日數啦....

伯爵府

回覆樓主

叫公公婆婆平日多D到你家幫忙教工人、湊孫,亦要準備坐月的事,公公婆婆掛住就留佢地過夜,(一般老人家都唔鐘意的)囡囡方面,可以一起佈置她的房間,例如窗簾、床單等,要話俾囡囡知道這裡才是自己的家,有她最喜歡的玩具,小孩很快便會習慣的,加油(emoji)

公爵府

回覆樓主:

當然住自己屋企,由父母去教育,相信妳係好媽媽,支持妳
恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

回覆樓主

到遲D大小B要返回學,學興趣班,經常要帶出帶入,而公公婆婆幫到忙,你就會覺得感恩的

大宅

廷廷媽 發表於 17-12-12 17:10
你交得比公公婆婆湊要預在呢樣野, 公公婆婆都係錫你個女唔捨得你個女走, 你都要比佢地兩老適應下, 唔係話走 ...

是的,暫時係五六日一上午在,放學就公公婆婆,但佢逢五就會在學校不停哭,我想佢習慣在沙田,咁樣就吾會成日咁情緒化,其實我主要想公公婆婆來看看她,但佢地覺得這兒不是他們家,不方便,吾自在

大宅

回覆樓主

如果係我我會好恨心,返學日子點都要個囡留仲返自己屋企住,公公婆婆亦可以入嚟探佢,放假可以去公公婆婆度過夜。我希望久而久之個囡習慣,唔係佢喊就可以返去婆婆度,生活模式轉變公公婆婆囡囡都學習緊分離。
遲下同父母、姐姐、將出世妹妹建立感情會更好,佢始終要返屋企長住。
至於樓主父母批評,只會愈來愈多,畢竟佢吔照顧開,感情深厚,稍有同佢吔作風不同,都會睇唔過眼。
我62 99都係咁對待大伯個女,因為佢吔由出世照顧到入N班,幼稚園近大伯屋企所以返大伯度住,依家個女已小二62 99經常話大伯兩公婆唔識湊,好挑剔。

大宅

Stellady 發表於 17-12-12 17:20
如果係我我會好恨心,返學日子點都要個囡留仲返自己屋企住,公公婆婆亦可以入嚟探佢,放假可以去公公婆婆度 ...

是的,但暫時我仍然要靠佢地,因細b出細前工人會回鄉,而我幫吾到佢著校服,爭扎,拳打腳踢,會踢到妹妹,要婆婆氹,所以未實行到住,好煩惱

男爵府

回覆樓主:

小朋友最好一定係跟媽媽,隔代點都會縱

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lovececing 發表於 17-12-12 15:59
就算唔識都可以學到識,一世唔學就一世都唔識,我諗佢地話你唔識係藉口,唔捨得個孫就真
...

冇錯,直接講,唔親身做咁點會識,冇人一出世就咩都會
總有離別的時候

珍珠宮

回覆樓主:

就算公公婆婆都需要放手
日日咁縱唔係辦法喎

男爵府

回覆樓主:

就係將會有妹妹, 先要快啲自己湊番,等佢習慣自己屋企生活。 之後妹妹出世, 你專注力去哂妹妹度, 關係更差。

我唔會理公公婆婆, 近排更加唔會讓女星期六,日去住, 要完全習慣自己屋企模式。 佢地掛住便黎我屋企同女玩。
始終父母係教仔女的, 唔識咪學囉,我會發阿媽老皮, 佢做左幾多年,我又做左幾多年,佢嬲都係咁話。

水晶宮

Happybabyhbb 發表於 17-12-12 16:53
我一路睇一路都諗緊同一樣嘢
me 2
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

Chowying 發表於 17-12-12 17:31
冇錯,直接講,唔親身做咁點會識,冇人一出世就咩都會

係呀,其實我都有煮過,都係跟公公婆婆煮的東西,但佢地覺得大埔買的魚係好d...沙田好難買.....我都係煮下普通雞翼,蛋薯仔。。。。有時中午真係懶,落街食,因為得我同囡囡,而家有工人,佢又覺得工人煮的雞不好。。。唉,佢又覺得我常常帶個囡出街會易病,佢1地慣左吾出街的,其實我都係去少人地方,先生話去尖咀睇燈,我都怕多人,不去了,選擇少人商場,之前去迪士尼,其實2年先1次,諗住3歲前去下,回程想坐,所以搭巴士,公公就話巴士咁多人,所以病了,我都話坐火車,我真係好大壓力law, 囡响我度時,我媽可以常提示我要幫個囡著乜訓覺,好難頂,其實我自己都好緊張,已失眠

珍珠宮

回覆樓主:

如果係對個女好,就要堅持!
其實我覺得,對方係自己父母,已經好應付啦~如果係6299,真係分分鐘仲難搞!

大宅

做個靚太 發表於 17-12-12 17:41
如果係對個女好,就要堅持!
其實我覺得,對方係自己父母,已經好應付啦~如果係6299,真係分分鐘仲難搞!
...

如果係6299,我可以好狠心拿回囡囡,但父母 我又吾想佢地吾開心,吾想佢地寂寞

別墅

回覆樓主:

多啲帶女女去唔同地方玩下,唔同既公園,但唔好用物質,用多啲精神時間放系佢身上

子爵府

回覆樓主

有能力自己湊返,小朋友童年係好需要父母。

別墅

adriene_123 發表於 17-12-12 16:32
係呀,今早無端端話我,以前話我煮吾好,而家有姐姐,今早話我冇煲湯,剛病好要煲湯,佢話我氹吾到佢飲
...

我屋企人曾經都有話過我唔識煮野,之後我答佢 因為我屋企人冇教過我

首頁

尾頁

跳至