自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

堅持!
囡慢慢會習慣,老人家因為唔捨得放手先亂講野。

子爵府

adriene_123 發表於 17-12-12 17:40
係呀,其實我都有煮過,都係跟公公婆婆煮的東西,但佢地覺得大埔買的魚係好d...沙田好難買.....我都係煮下 ...

而家K1仲成日留係屋企唔比出街?越少出街越易病,抵抗力反而較差。同埋小朋友出街玩對感觀認知,社交都有幫助。

JM你要堅持自己湊,唔好因為人話你唔得,就懷疑自己唔掂,相信自己做得到一個稱職的媽媽。加油!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 adriene_123 的帖子

同你父母清楚說明你的安排。 呀女方面就陪佢玩多D,增加相處時間。 令佢明白媽媽好錫佢,想同佢相處。

別墅

adriene_123 發表於 17-12-12 16:32
係呀,今早無端端話我,以前話我煮吾好,而家有姐姐,今早話我冇煲湯,剛病好要煲湯,佢話我氹吾到佢飲
...

你話佢知,依家你就係想同佢修補關係,果個係你個女,唔好成日話你做唔到,其實係間接破壞緊你同女女關係,令你地距離越黎越遠,好多謝佢地一直既關心同幫忙,但始終自己個女都想自己同佢關係好啲,希望佢明白,比時間你慢慢學習做一個超能媽媽

男爵府

回覆樓主:

如果為個女好,要堅持自己湊,你分析比公公婆婆聽,上K3,上小學功課教到嗎?教唔到,就要提早比佢適應。再者,著校服已經會拳打腳踢,已經係竉得多先兆。到細妹出世,要習慣做姐姐架。

大宅

回覆樓主:

好多謝各位媽媽的鼓勵,我自己都比較情緒化,常因少事而自己哭,希望囡囡慢慢可以習慣這兒的生活,希望婆婆明白,可間中來幫幫手

大宅

j947 發表於 17-12-12 18:01
如果為個女好,要堅持自己湊,你分析比公公婆婆聽,上K3,上小學功課教到嗎?教唔到,就要提早比佢適應。再 ...

講起功課,我爸勁嚴,佢係退休中學教師,佢可以我囡囡填色出界了都用塗改液修改,仲成日登入eclass提我要帶乜帶乜,有時仲要檢查我執的書包,嗚嗚

水晶宮

回覆樓主:

你而家有資源自己凑,當然自己凑。你父母凑開仲過夜,分開一定好唔慣,但你同個女的關係都好緊要,生佢出來唔係為你父母解悶。

你有細B,一直自己凑,一定好親蜜。你由得大女繼續係父母屋企,只會漸行漸遠。佢第日回家見到你同個妹,會覺得自己係外人,問題可以好大。我有個親戚係咁,要小心。

mother904    發表於 18-1-15 17:59

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

愛係要培育出黎
可能你大住肚,限制左可以陪大女做嘅野。試下俾多d時間佢,細路好醒,邊個對佢好一定知

琥珀宮

adriene_123 發表於 17-12-12 15:51
其實個囡一直我爸媽湊開,係過夜果種,自從我囡開始k1,學校在我家附近,囡囡就多左响我度過夜,同埋因為出 ...

ignore你父母,不用解釋,也不要妥協

大宅

mickey2013 發表於 17-12-12 16:45
如果樓主段話中講既唔係公公婆婆,而係6299,jm 回應一定好唔同

我都覺得

珍珠宮

其實妳要接返個女,全程跟返妳住先得架喎!三日唔埋又轉地方!對小朋友適應有難度,妳要決定邊個湊先!再作堅持

大宅

回覆樓主:

你一定要堅持,如果唔係你女大d仲難攪

大宅

回覆樓主

無計,你之前無花時間系佢身上,唔痴你都唔出奇,其實你好幸福,有爸媽爭住湊,湊小朋友真系辛苦過番工。

大宅

回覆樓主:

邊個係囡囡嘅父母先?樓主要好好同自己父母講清楚,佢哋嘅責任係養育樓主,而養育樓主囡囡嘅責任係樓主,唔係佢哋,叫佢哋放手啦!而樓主必須要堅持,囡囡係你個女,襯仲細快啲建立返個信任,長遠咁樣落去母女關係就好疏離,而且細妹就快出世,更加要留大女响身邊,等佢知道就算有妹妹,你都愛佢,唔係就咁放响公公婆婆度唔理佢。

伯爵府

回覆樓主

係咪因為囡囡覺得你搞到佢要同公公分開冇得見,所以就冇咁喜歡你?
Ps:我估咋

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

唔識可以學,無人一出世就識照顧bb/小朋友同父母講返,自己小朋友自己照顧係好正常
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

回覆樓主:

你多點單獨帶阿囡出街玩,等佢同你有個依靠,唔好帶工人姐姐及爸爸,只有你同女。
在出街剩返你同個女,個女自然乜都只能依靠你, 信任就由此產生,與此同時你當然要比到女安全感,唔好顧住睇手機!

唔好話我講野衰,講我妹妹例子,她由出世一個月起就跟婆婆一起住直到四歲,她和媽咪感情都唔好架,直到成人都好憎媽咪點解要她和婆婆分開,所以你真係要下點苦功在女身上,但你細女快出世,你大女既情緒真係會更難控制,始終三歲定八十、要教好,就要狠,要有耐性及有愛

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

Sorry, 果個係係個囡, 唔到任何人決定。 唔需要講咁多。

如果咁皮都處理唔到, 有埋細囡更加解決唔到。

珍珠宮

妹傻 發表於 17-12-12 17:59
你話佢知,依家你就係想同佢修補關係,果個係你個女,唔好成日話你做唔到,其實係間接破壞緊你同女女關係 ...

同意!
其實外公外婆爺爺嫲嫲,真係智慧老人不該和兒女搶個孫。尤其破壞/隔閡了正常父母孩子感情,怎樣也說不過去。下下話樓主湊得唔好,如果我父母咁介入我或其他子女同佢地兒女間,我一定出言勸阻。
世故嘅老人,識做“補位”嘅工作,多氹個乖孫了解父母,呢樣我99真係唔話得,佢係廚藝高手,阿仔鐘意食嘅,佢氹孫,一定同我講聲,甜嘅炸嘅,會俾埋清涼順喉野我“照顧”個寶貝;我先生教仔忟憎時,佢唔會架倆但會好似“幫敎”咁soften個mood......
幫到手係好,孫始終係仔女的,佢地父母仔女關係好,重要過食好住好,不能本未倒置。樓主並非虐待個女,為食靚魚就要同仔女分開住?我覺得理由荒唐,唔止荒謬
樓主也許想多些親子活動點子,多帶女兒出去公婆少帶佢去嘅地方走走,沙田一定多新鮮兒童玩耍地方過大埔,放學過下九龍塘尖沙咀博物館,細路眼界開闊,就冇咁哭鬧怕生。過程中,多了解佢對邊啲野有興趣,咁教佢就易入手。
不要和公公婆婆鬥寵,也不必為廚藝不夠好緊張,人人擅長唔同,我相信你更易了解新時代事物,解答引導孩子填補老人隔代不足處。
上面J M說了,在家中添置孩子自選喜愛的東西,由被單到玩具公仔,這些要只留在你家,反而公公婆婆家中佢喜歡的東西,由佢帶回來,慢慢移植自己小天地概念。

首頁

尾頁

跳至