微信群組問題

bbkk707
|
勁多照片及影片,佔用手機位置,怎可快速清理或可不收不下載嗎?過期可自動取消嗎?請教路點整,謝謝
whywhite22
|
微信相片影片唔會好似WhatsApp咁自動下載,你唔主動下載唔會佔用空間。
emilylam
|
whywhite22 發表於 17-12-12 22:32
微信相片影片唔會好似WhatsApp咁自動下載,你唔主動下載唔會佔用空間。

stkyo
|
可以刪除所有聊天內容,包括照片
bbkk707
|
whywhite22 發表於 17-12-12 22:32

點解冇下載,但微信還佔用不少空間?要剷機嗎?
whywhite22
|
bbkk707 發表於 17-12-12 23:42
點解冇下載,但微信還佔用不少空間?要剷機嗎?

我都唔識,不過我微信佔用好小空間。
ganbare
|
你試下在群組求其㩒一條片,然後留意右上角我圈住的地方再按入去,就可以在入面冊除照片和影片

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bbkk707
|
ganbare 發表於 17-12-13 09:31
你試下在群組求其㩒一條片,然後留意右上角我圈住的地方再按入去,就可以在入面冊除照片和影片

...

每次只可刪除9個,要每個群組或人來按,是嗎?只有這方法?
ganbare
|
bbkk707 發表於 17-12-13 09:37

是每次只可以冊除九個。
我微信只有一個群組所以唔清楚
teresayan07
|
bbkk707 發表於 17-12-13 09:37

係 setting > general > storage...
可以先按 clear wechat cache 清左緩存..
再按 manage chat scripts.. 入面你可以揀一次 delete 個人/個group 既所有 history.. 或按隔離 “i” ...
入面 delete 唔要既相.. 可以按 select all 一次剔晒.. 唔限9張..

bbkk707
|
teresayan07 發表於 17-12-13 09:43

係 setting > general > storage...
陣間試下先, 謝謝你.
bbkk707
|
teresayan07 發表於 17-12-13 09:43

微信群組內, 影片已過期, 會佔用手機空間嗎??