過年去北海道,帶兩對鞋嗎?

emilylam
|

全家都買左有毛毛嘅boot...去機場著平時對鞋,落機再換boot嗎?還是由出門開始著住對boot? 還有一堆羽絨褸 好多嘢拎
fmf903
|
emilylam 發表於 17-12-12 22:25
全家都買左有毛毛嘅boot...去機場著平時對鞋,落機再換boot嗎?還是由出門開始著住對boot? 還有一堆羽絨褸 ...

要拎2對,雪靴同羽絨入gip, 落機即刻拎。
TMC3012
|

我直接著住, 去過幾次同機90%都著住, 上機就除鞋, 可以帶紙拖鞋著
厚褸我都係hand carry, 不過如果喼有位就擺落去都ok

seaheart88
|
全家都買左有毛毛嘅boot...去機場著平時對鞋,落機再換boot嗎?還是由出門開始著住對boot? 還有一堆羽絨褸 ...

我係一開始就着住對boot。。。亦都唔會帶兩對鞋嫌行李少?羽絨外套我會跟上機。。。因為行李嘅意外隨時有。。。去到先發現件行李出唔到或者錯咗地方就變咗冇大褸着。。。

回程我就放晒落喼。。。因為機場內唔穿大褸也OK
Mrs.Chan
|
TMC3012 發表於 17-12-12 22:35
我直接著住, 去過幾次同機90%都著住, 上機就除鞋, 可以帶紙拖鞋著
厚褸我都係hand carry, 不過如果喼有 ...

我都係咁,完全一樣
taiyeung
|
要著雪鞋,地太滑
canies
|
我去北海道都係一對皮靴走天涯咋喎。因為有冇去滑雪場嗰啲,我覺得喺市區行下走下都ok冇問題呀。
終極熊貓
|
seaheart88 發表於 17-12-12 22:37

我係一開始就着住對boot。。。亦都唔會帶兩對鞋嫌行李 ...

我試過有一次,好似前輩你咁諗
零下十幾度,機場有暖氣嘛,咪除哂啲外套囉,返到香港都20度㗎

點知臨上機,行上機果度管,係開左氣窗有生風,仲要前面塞人上唔到機
我就喺半露天,零下十幾度,企左三四分鐘
果種寒法
seaheart88
|
終極熊貓 發表於 17-12-12 22:45
零下十幾度,機場有暖氣嘛,咪除哂啲外套囉,返到香港都20度㗎

咁大獲。。。。

ahmama
|
毛毛鞋防唔防水?防水防滑最緊要
洋洋
|

札幌機場唔覺得有呢個問題喎
seaheart88
|
ahmama 發表於 17-12-12 22:49
毛毛鞋防唔防水?防水防滑最緊要

選d入面有毛。。。外面防水。。。。。深坑防滑
vvvir
|

拎個細喼 防寒裝備擺入面 hand carry
就唔論盡
一落機都即刻著到
終極熊貓
|
洋洋 發表於 17-12-12 22:50
札幌機場唔覺得有呢個問題喎

我果次係國內的,唔好意思,有少少離左題
樓主唔好介意我呢啲小人亂up野吔
ryan_mami
|

坐peach 落機時要在停機坪行去入境大樓, 雖然幾十步,但都好甘。
007~sa
|

同埋可能坐巴士 有機會outdoor
Ms.Rhino
|

我淘左對cheap著住去,走個時會去outlet買對波鞋著住走,拎少對鞋
mamimuimui
|
我冇帶兩對呀,帶埋小朋友已經好多行李,寧願忍一忍熱一段短時間都唔想帶咁多野
大少拉
|

seaheart88
|
Ms.Rhino 發表於 17-12-12 23:02
我淘左對cheap著住去,走個時會去outlet買對波鞋著住走,拎少對鞋

我都係淘。。。之後盡量找對鞋買下,然後走時在機場掉左對淘寶毛鞋。。。