我都想分享防流鼻血方法,雖然我唔係方丈,但我好少氣的

sman
|
是咁的,亞仔由細到大,一到冬天就流鼻血,很麻煩,試過放濕機,黑豆煲塘虱,都唔得,最後唔記得邊個教我,生蓮藕搾汁,早2年飲過,得得地喎,呢2年都冇流,我以為佢大個,所以冇流,點知呢幾日又黎,我又搾左2日俾佢,又好似oK喎
*搾時要加D水,搾完要用個篩隔番D渣,淨要水,最後加D蜜糖,好飲D
sman
|
我只係想分享,我唔知咩體質啱用,但對亞仔係work既,希望幫到大家,唔得唔好炳我呀……嗚嗚
flogum
|
我細個時又係成日流鼻血,阿媽又係比蓮藕汁我飲,係work架
fishfishbi
|

我個仔都係咁醫生叫我搽啲cream喺鼻哥窿等佢冇咁乾, 最好凡士林冇香味
ttjl7
|
多謝分享
melonfans
|
sman 發表於 17-12-13 03:10
是咁的,亞仔由細到大,一到冬天就流鼻血,很麻煩,試過放濕機,黑豆煲塘虱,都唔得,最後唔記得邊個教我, ...

請問仲要吾要煲滚佢?thx
kitbebe
|
用搾汁機
Poyau
|
是咁的,亞仔由細到大,一到冬天就流鼻血,很麻煩,試過放濕機,黑豆煲塘虱,都唔得,最後唔記得邊個教我, ...

謝謝分享
BarbaraX
|
fishfishbi 發表於 17-12-13 07:52
我個仔都係咁醫生叫我搽啲cream喺鼻哥窿等佢冇咁乾, 最好凡士林冇香味

我又係呢個方法
我仔work

我係c奶
|

冲蓮藕粉都好work
sman
|
kitbebe 發表於 17-12-13 09:04
用搾汁機

係……切細粒,放入攪拌機
kitbebe    發表於 17-12-13 17:46
sman
|
melonfans 發表於 17-12-13 08:27
請問仲要吾要煲滚佢?thx

唔要……要生的,加水都要用凍滾水
tsung
|

多謝分享
carrie_1102
|
我係c奶 發表於 17-12-13 11:12
冲蓮藕粉都好work

邊度可以買到?thx
HoshiSora
|

謝分享
sman
|
fishfishbi 發表於 17-12-13 07:52

呢樣我都試過,但唔得呀
Au.Family
|
多謝分享
appledai
|
carrie_1102 發表於 17-12-13 13:57
邊度可以買到?thx

我懶,我都想知,不想又榨又洗
sman
|
appledai 發表於 17-12-13 14:07
我懶,我都想知,不想又榨又洗

我都懶架,但有用都無計,好過煲塘虱丫,條塘虱核突到呢……嘔
我係c奶
|
carrie_1102 發表於 17-12-13 13:57
邊度可以買到?thx

我叫人去上海時幫我買的,香港邊度有就唔知了