懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已經買左消毒煲,係咪都要買定一個大煲用來必要時烚奶樽用?(屋企有大煲但煲過生野,湯水)

又,聽人講平時抹pat pat又要用熟水,用大煲唔方便,屋企細pan 煲都煲過生野,仲可唔可以用,定又要買個bb專用嘅呢?

水晶宮

yelly926 發表於 17-12-13 08:00
已經買左消毒煲,係咪都要買定一個大煲用來必要時烚奶樽用?(屋企有大煲但煲過生野,湯水)

又,平時沖涼 ...

Huh? 我兩個B,初生時沖涼都係用生水,並冇出過問題。育嬰班亦冇講BB沖涼要用熟水,只係抹面同用棉花棒抹肚臍傷口要用熟水咋喎。
唔明煲過生嘢嘅煲有咩問題。你煮食煲湯唔係由生煮到熟嘅咩?咁你用完隻煲所有嘢都煮熟㗎啦。假設你洗乾淨咗,有咩問題? 而且你已經有奶樽消毒機啦,更加無需要因此買多個煲。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 17-12-13 19:57
Huh? 我兩個B,初生時沖涼都係用生水,並冇出過問題。育嬰班亦冇講BB沖涼要用熟水,只係抹面同用棉花棒抹 ...

sorry我打多左沖涼兩個字。應該係話平時換尿片抹pat pat個時,同埋洗池帶,臉仔個時呢,係咪用生水,即水喉水都可以?

水晶宮

yelly926 發表於 17-12-13 19:59
sorry我打多左沖涼兩個字。應該係話平時換尿片抹pat pat個時,同埋洗池帶,臉仔個時呢,係咪用生水,即水 ...
抹面同抹臍帶用室溫熟水,但只需好少,唔需要額外煲。洗屁股其實唔一定要熟水,重點係暖水,減少BB不適。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 17-12-13 20:12
抹面同抹臍帶用室溫熟水,但只需好少,唔需要額外煲。洗屁股其實唔一定要熟水,重點係暖水,減少BB不適。 ...

係咪即係兩樣都用熱水壺禁出來個啲放暖,或者溝凍熟水就可以呢?謝謝!

水晶宮

yelly926 發表於 17-12-13 20:31
係咪即係兩樣都用熱水壺禁出來個啲放暖,或者溝凍熟水就可以呢?謝謝!
...

抹 pat pat — 暖水 (可以係熱水壺㩒出嚟嘅水加凍水,或直接開自來水喉嘅暖水,因為抹 pat pat 並無必要用熟水。)

抹面/肚臍 — 凍滾水 即 室溫熟水。攤涼咗嘅滾水就得,可以係熱水壺水攤涼。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 17-12-13 22:39
抹 pat pat — 暖水 (可以係熱水壺㩒出嚟嘅水加凍水,或直接開自來水喉嘅暖水,因為抹 pat pat 並無必要用 ...

唔該晒你

首頁

尾頁

跳至