興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想買4T,如果有自動backup同冇,價錢分別大嗎?有同冇有乜推介。先謝

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-13 10:54
想買4T,如果有自動backup同冇,價錢分別大嗎?有同冇有乜推介。先謝

自動 backup 你指係由 PC 定期自動 backup 去外置硬碟?

男爵府

crshk 發表於 17-12-13 11:22
自動 backup 你指係由 PC 定期自動 backup 去外置硬碟?

您好,係咁樣。

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-13 11:26
您好,係咁樣。

我用 WD Mybook 系列,有內置 software 可以咁做,當然要 PC 同 WD 都係 power on 狀態。

不過用左一排,覺得都係無乜需要,因為長著對外置硬碟壽命有一定影響,所以之後都有需要時行手動。

男爵府

回覆 crshk 的帖子

睇d人講, HHD如用SMR, 會"只宜寫入資料後,不再改動", "多次重覆寫入,可能會造成磁碟毁損"

我用來back up photo, video 同 電腦 data, 會將同一個名folder 由電腦 copy 去外置硬碟機, 咁其實會overwrite之前外置硬碟機 d data.

係咪SMR 外置硬碟機 唔適合我用?

我有乜選擇?

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=63&tid=2413005&extra=page%3D2&page=1

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-13 15:25
回覆 crshk 的帖子

睇d人講, HHD如用SMR, 會"只宜寫入資料後,不再改動", "多次重覆寫入,可能會造成磁碟 ...

如果你要不停讀寫資料,例如bt, 那不要買 smr, 情況如 ssd 一樣。

如果只是一般儲存資料,那兩者均可。

網上有好多 smr 同 pmr 的討論,可以去外國 forum 睇下。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

bbchai 發表於 17-12-13 10:54

由於你用於Backup,硬碟讀寫頭對你來説沒有影響,除排你日日Backup, 影響你既係介面既讀寫速度,要選擇 USB3.0 or ESATA既介面。

男爵府

crshk 發表於 17-12-13 14:37
我用 WD Mybook 系列,有內置 software 可以咁做,當然要 PC 同 WD 都係 power on 狀態。

不過用左一排, ...

WD Mybook 是 PMR嗎?

其他model 3.5" 4TB 大機會係PMR嗎?

好似 外置硬碟機 d spec 都冇講 d model 係 SMR or PMR.

我都係唔需要自動 backup

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-13 16:21
WD Mybook 是 PMR嗎?

其他model 3.5" 4TB 大機會係PMR嗎?

真係要睇番你想買那隻 model , 再睇返官方網頁啲資料,先知道究竟係 smr ,定pmr.

首頁

尾頁

跳至