論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好幾間agent一接job都已經講定,有兩個細路,太辛苦,好難搵到人做啦!!

真心想知道,點先可以搵到有少少經驗嘅印姐姐,肯打呢份工,我已搵到心灰意冷....

寶石宮

2023年兔年勳章

melolo317 發表於 17-12-13 11:37
好幾間agent一接job都已經講定,有兩個細路,太辛苦,好難搵到人做啦!!

真心想知道,點先可以搵到有少少經 ...

一家四囗 細路幾大?

別墅

回覆樓主

我發現都是A準自己在教壞傭人。為什麼2大2細就難請人?很多姐姐根本沒這種想法,都是A準想要提高收費的一個說詞

wcpcelia    發表於 17-12-15 10:06

公爵府

我一家 4 口, 大B, 22 month, 細 B NB, 都搵到姐姐, 到而家, 3.5 yrs and 1.5 yrs, 姐姐續約 tim, 努力下

大宅

meetrush 發表於 17-12-13 13:56
我發現都是A準自己在教壞傭人。為什麼2大2細就難請人?很多姐姐根本沒這種想法,都是A準想要提高收費的一個 ...

D agent 講到你份工勁冇人接,再sell 你海外菲/印,佢地可以賺多啲,做唔到你又炒人,佢又賺多一筆

MABOMA    發表於 17-12-17 11:34

別墅

回覆樓主

我都係呢個case,大仔25mths 細b 下年4月出世,岩岩打比一個agent 一聽到咁就話本地唔會有人做,咁其實係未逼住一定要請海外呀?

第一次請好迷網

大宅

回覆樓主:

我兩個4歲同2歲,日頭長老睇住,只想要工人買餸煮飯同做家務
agent話有老人家喺度住,好多工人唔願做呀! 如果冇人睇細路,工人一腳踢照顧小朋友+家務,份工更加冇人做....??
香港家庭為口奔馳,市場上真有咁多更荀嘅工,多到唔輪到我地呢d家庭揀工人嗎....

男爵府

其實我唔係好明海外姐姐即係無經驗?

別墅

cometingliu 發表於 17-12-14 11:33
其實我唔係好明海外姐姐即係無經驗?

海外多數是無香港經驗,有其他國家的經驗,如:新加坡、中東、台灣....等等。或是真的是沒做過家務助理,0經驗的。

請海外的A準可以賺的比較多,所以他們都很大力推銷。

大宅

回覆樓主

我都請左海外菲 so far ok
湊兩小朋友

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

本地完約工人又的確非常揀工,或者中介會比啲斷約工人你,但斷約勿請。喺有搵有海外經驗嘅工人(已返回原居地)其實搵工人真係靠運氣
主 賜 平 安

伯爵府

melolo317 發表於 17-12-14 10:35
我兩個4歲同2歲,日頭長老睇住,只想要工人買餸煮飯同做家務
agent話有老人家喺度住,好多工人唔願做呀! ...

冇人睇住可能會做,因為可以hea做,我想請本地完約,湊一個,一聽到ftm就甩哂底

最後都係要搵海外菲

男爵府

回覆樓主

本地既的確好揀工,去搵工人agent 劈頭就問有無獨立房、有無得放星期日、跟著最重要就係你要唔要返工,一聽到ftm就即話本地好難搵,揀海外啦!搵幾間都係咁問,其中一間話係好多本地工人姐姐要佢地問左才決定接唔接,所以先問左無謂浪費大家時間

MABOMA    發表於 17-12-17 11:38

公爵府

努力問多幾間, 個個agent都話難請人, 講真唔係2公婆又有小朋友動物, 洗乜請個工人先。
加油, 當年我生細b(大b就3歲加NB細b)我都換左好幾個工人先請到而家呢個印姐, 做左5年喇。 不過不失

大宅

幸福黃太太 發表於 17-12-16 09:47
努力問多幾間, 個個agent都話難請人, 講真唔係2公婆又有小朋友動物, 洗乜請個工人先。
加油, 當年我 ...

也可以問問親友的印傭有冇工人介紹,我識人咁樣請效果不錯。

伯爵府

我兩個女,分別9,5歲,都請到個以前係香港做了3年,然後走左既姐姐。
我仲係ftm, 全天候係屋企,我姐姐已經做了1年,好勤力。
日日永遠6:00am起身,做早餐俾大囡食,送番學。
連星期日放假都整完早餐俾阿囡食,然後洗埋衫,先出門口。

其實,我覺得好睇個姐姐本身既質素,個姐姐本身懶,咪又要求多多,想做少d.

MABOMA    發表於 17-12-17 11:40

首頁

尾頁

跳至